آسمان ایران برای پروازهای عبوری امن است
گروه راه و شهرسازی|
تنشها میان ایران و امریکا همزمان با شهادت سردار قاسم سلیمانی بهشدت افزایش یافته و طی روزهای اخیر خبرهایی مبنی بر کاهش پروازهای عبوری از آسمان ایران منتشر شده است که معاون هوانوردی و امور بینالملل هواپیمایی کشوری در واکنش به این خبر اعلام کرده که هیچ تغییری در پروازهای آسمان ایران رخ نداده و پروازهای عبوری همچون گذشته در حال انجام است. به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، مرتضی دهقان در این زمینه گفت: آسمان ایران جزو امنترین مناطق پروازی برای پروازهای عبوری است، ایران یکی از کشورهایی است که بیشترین امنیت را برای پروازهای عبوری دارد و مانند گذشته پرواز کشورهای دیگر را از فراز آسمان خود میپذیرد، تاکنون هیچ کشوری برای پرواز از آسمان ایران محدودیت ایجاد نکرده است. اگرچه معاون هوانوردی سازمان هواپیمایی کشوری اعلام کرده که تاکنون هیچ کشوری برای پرواز از آسمان ایران محدودیت ایجاد نکرده است، اما سه روز پیش هند از شرکتهای هواپیمایی خود خواست به دلیل متشنج شدن اوضاع در منطقه از پرواز بر فراز ایران خودداری کنند.
مقامات هندی از شرکتهای هواپیمایی هند خواستند احتیاط زیادی هنگام پرواز در حریم هوایی ایران از خود نشان بدهند و در حد امکان از پرواز بر فراز ایران خودداری کنند، در این رابطه سخنگوی «ایر ایندیا» گفت: از ما خواستهاند احتیاط نشان بدهیم، ما اوضاع را پیگیری میکنیم. اما هنوز تغییری در مسیر پروازها رخ نداده است و همچنان به پرواز بر فراز ایران ادامه میدهیم چون پروازهای زیادی از هند به اروپا و امریکا از طریق حریم هوایی ایران انجام میشوند و پروازها با دورزدن ایران، موجب افزایش ساعت پرواز و گران شدن بلیتها میشود. احتمال کاهش پروازهای عبوری از آسمان ایران با متشنج شدن فضای منطقه در شرایطی است که اواخر آذر ماه مدیرعامل شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران ماه از بهبود وضعیت پروازهای عبوری خبر داد، به گفته سیاوش امیرمکری سال گذشته روزانه هزار پرواز عبوری از فراز آسمان ایران داشتیم اما پس از سرنگونی پهپاد جاسوسی امریکا توسط ایران و پیام اداره هوانوردی فدرال ایالاتمتحده به ایرلاینهایی که از فضای ایران عبور میکنند مبنی بر اینکه آسمان ایران فضای امن و مناسبی برای پروازهای عبوری نیست، تعداد پروازهای عبوری کاهش یافته و به 800 پرواز رسید. البته پس از مدت کوتاهی با اطمینان یافتن شرکتهای هواپیمایی از امنیت آسمان ایران تعداد پروازهای عبوری دوباره افزایش یافت و روزانه به ۹۰۰ پرواز رسید، اما این احتمال وجود دارد که براثر افزایش تنشها در منطقه شاهد کاهش دوباره پروازهای عبوری از آسمان ایران باشیم.
درآمد شرکت فرودگاهها از پروازهای عبوری
براساس تازهترین اظهارات مدیرعامل شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران، 68 درصد درآمدهای شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران حاصل از پروازهای عبوری، 20 درصد حاصل از ارایه خدمات فرودگاهی و حدود 5 درصد هم حاصل واگذاری اماکن است، ضمن اینکه درآمدی که از سرانه مسافر پرواز داخلی نصیب فرودگاه میشود، تنها 7 هزار تومان و از مسافران پروازهای خارجی 35 هزار تومان است. اما نخستین اثری که افزایش پروازهای عبوری دارند، افزایش درآمدهای اقتصادی کشور است، به عنوان نمونه در سال گذشته که حدود هزار پرواز عبوری در روز داشتیم درآمد شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران از این پروازها حدود ۱۷۰۰ میلیارد تومان بود که نسبت به سال قبل از آن یعنی سال 96، ۱۴ درصد کاهش داشت اگرچه از میزان این درآمد در سال جاری آمار دقیقی نیست اما براساس آخرین آمار تعداد پروازها به ۹۰۰ پرواز در روز رسیده که پیشبینی میشود حدود ۱۰ درصد کاهش را در این زمینه تجربه کنیم. گفتنی است که پس از اتفاقات کشور اوکراین و فعالیتهای داعش در عراق، استقبال ایرلاینهای خارجی از فضای ایران افزایش یافت پس از آن و در مناقشه قطر با کشورهای عرب حوزه خلیج فارس، مصر و کشورهای همپیمان و ممنوعیت استفاده قطر از آسمان این کشورها موجب شد که ایرلاین بزرگ قطری، نزدیکترین مسیر برای پروازهای اروپا و آفریقای خود را در آسمان ایران بیابد، این عوامل موجب شد که در برخی برهههای زمانی تعداد پروازهای عبوری از آسمان ایران افزایش یابد و به تبع آن درآمدهای ارزی شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران هم رشد کند.