افت و خیزهای بورس در ۲ هفته اخیر
بازار سرمایه که از ابتدای امسال جزو بازارهای خوشنام و پرسود محسوب شده و از نظر رشد قیمتها و پرداخت سود از بازارهای موازی مانند طلا و ارز سبقت زیادی گرفته بود، در هفته سوم دیماه دچار افت شد.
به گزارش ایرنا، کارشناسان بازار سرمایه، همگی معتقد به رشد شاخص بورس تا پایان سال جاری و ورود به کانال ۴۰۰ هزار واحد بودند اما در این مسیر مقاومت کانال ۳۷۰ هزار واحد را پیشبینی و اعلام کرده بودند در صورت گذر شاخص بورس از کانال ۳۷۰ هزار واحد بهطور حتم شاخص بورس تا کانال ۴۰۰ هزار واحد رشد خواهد کرد.
شاخص بورس در روز دوشنبه ۹ دیماه به دلیل استقبال سرمایهگذاران از بازار سرمایه و ایجاد صفهای طولانی برای خرید، مقاومت پیشبینی شده را شکست و به کانال ۳۷۰ هزار واحد ورود کرد که به دنبال ادامه این رشد تا پایان هفته دوم دی ماه از کانال ۳۸۴ هراز واحد نیز عبور کرد.
با توجه به رشد پرشتاب شاخص بورس که تندتر از پیشبینیها در حرکت بود و همچنین در کنار اتفاق نظر همه کارشناسان که معتقد به رشد شاخص بورس تا کانال ۴۰۰ هزار واحد تا پایان سال ۹۸ بودند یکی از کارشناسان وعده افزایش شاخص بورس تا کانال ۴۲۰ هزار واحد را داد و در این زمینه به خبرنگار ایرنا اعلام کرد بازار سرمایه از نظر ارزش جایگزینی و ارزش دلار در ۱۵ سال گذشته متناسب با تورم رشد نکرد به همین دلیل این بازار در حال جبران عقبماندگیهای گذشته خود است. وی معتقد بود از چند ماه گذشته رشد شاخص بورس تا کانال ۴۰۰ هزار واحد پیشبینی شده بود که این اتفاق به زودی صورت میگیرد اما با توجه به رشد شتابان بازار سرمایه، احتمال ورود شاخص بورس به کانال ۴۲۰ هزار واحد تا پایان سال وجود دارد.
شاخص ۴۲۰ هزار واحدی که از سوی این کارشناس تعیین شده بود هیاهویی را در بازار ایجاد و زمینه اقبال بیشتر به این بازار را فراهم کرد.
هنوز زمان زیادی از این پیشبینی که به مذاق همه سهامداران خوش آمده بود نگذشته بود که بامداد روز جمعه خبر حمله به کاروان الحشدالشعبی در نزدیکی فرودگاه بغداد و ترور سردار سرلشکر قاسم سلیمانی در حمله پهبادهای امریکایی منتشر شد.
این خبر کوبنده به گونهای بر روند معاملات بازار روز شنبه و ایجاد رعب و وحشت میان سرمایهگذاران تاثیرگذار بود که در نخستین دقایق معاملات با افت بییش از ۱۲ هزار واحد و صف فروش طولانی از سوی سهامداران مواجه شدیم، رفته رفته شدت روند نزولی شاخص افزایش یافت، طولی نکشید که در دقایق پایانی معاملات، افت شاخص بورس به بیش ۱۶ هزار واحد رسید و به دنبال آن باز هم شاهد بازگشت شاخص بورس به کانال ۳۶۷ هزار واحدی بودیم.
سرمایهگذاران با وقوع چنین رخدادی و تصور احتمال وقوع جنگ بین ایران و امریکا بدون هیچ تردیدی تصمیم به خروج از این بازار گرفتند و ترجیح دادند عطای این بازار را به لقایش ببخشیند و سرمایههای خود را دوباره به سمت بازار طلا و ارز روانه کنند.
به دنبال تکاپوی خروج سرمایه سرمایهگذاران از بورس همه کارشناسان به امید آرام کردن سرمایهگذاران و به منظور جلوگیری از تصمیمات هیجانی یکصدا معتقد به بازگشت دوباره رشد به بازار سرمایه بودند در حالی که صحبتهای مطرح شده از سوی کارشناسان خبره بورس نتوانست آبی بر دل آتش گرفته سرمایهگذاران باشد و هیاهوی حاکم در بورس را کاهش دهد.
شاخص بورس در روز یکشنبه به دلیل کم شدن هیجان و جمع شدن تقریبی صف فروش در بازار روز شنبه در ابتدای معاملات به سمت روند صعودی پیش رفت اما طولی نکشید که بازار تغییر مسیر داد و دوباره در مسیر کاهشی قرار گرفت.
به دنبال نگرانی سهامداران برای ادامه روند نزولی بازار سرمایه، سازمان بورس معاملات روز دوشنبه بورس را به دلیل تشییع پیکر سردار قاسم سلیمانی تعطیل اعلام کرد.
پیشبینی کارشناسان که اعلام کرده بودند بازار روز سه شنبه به دلیل کاهش تب و تابها در مسیر رشد قرار میگیرد اشتباه از آب در آمد و باز هم شاخص بورس با ۶ هزار و ۶۷۲ واحد افت و با ورود به کانال ۳۵۸ هزار واحد به معاملات پایان داد. با توجه به کاهش تنشها و عدم واکنش ایران در برابر اقدام تروریستی امریکا سهامداران گمان داشتند بازار روز چهارشنبه متفاوت با دیگر روزهای هفته شروع به کار میکند و بهطور حتم روند افزایشی را در پیش میگیرد اما بازار در این روز باز هم درگیر تنشها شد و به دلیل حمله ایران به ۲ پایگاه امریکا در عراق که بامداد روز چهارشنبه مورد هدف حملات موشکی ایران قرار گرفت باز هم ترس و استرس را در دل سهامداران انداخت و از همان دقایق نخست، معاملات در صف فروش قرار گرفتند. سازمان بورس قبل از انجام معاملات روز چهارشنبه به منظور کاهش ضرر و زیان سهامداران دامنه نوسان معاملات در این روز را ۲ درصد اعلام کرد، که با وجود چنین اقدامی از سوی سازمان بورس شاخص بورس از همان ابتدای معاملات روند نزولی را در پیش گرفت و شاخص بورس تا پایان معاملات بیش از پنج هزار واحد کاهش یافت.
با توجه به غیرقابل پیشبینی بودن روند معاملات در بازار روز شنبه و احتمال افزایش تنشها در دو روز پایانی هفته، علی صحرایی مدیرعامل بورس تهران اعلام کرد، با توجه به اتفاقاتی که طی روزهای اخیر در بازار سرمایه رخ داد تا اطلاع ثانوی دامنه نوسان معاملات سهام به دو درصد تغییر پیدا کرده است.