اخبار

۱۳۹۸/۱۰/۲۸ - ۰۰:۵۱:۵۱
کد خبر: ۱۶۱۷۲۲

5  دلیل اصلی فوت ایرانیان

براساس آمارهای سازمان ثبت احوال، بیشرین دلایل فوت ایرانیان مربوط به بیماری‌های قلبی و عروقی با ۳۸.۶ درصد، سرطان‌ها و تومورها با ۱۱.۳ درصد و بیماری‌های دستگاه تنفسی با ۹.۸ درصد، است.

بر اساس آمارهای سازمان ثبت احوال میزان ناخالص مرگ و میر در سال ۹۷، ۴.۷ به ازای هر هزار نفر جمعیت است. این میزان در تمام نقاط کشور وضعیتی همسان ندارد و بسته به سن جمعیتی استان‌ها و عوامل دیگری که می‌تواند بر این میزان اثرگذار باشد، مانند سلامت، مرگ و میر کودکان، حوادث، کیفیت ثبت و غیره بین ۶.۵ در استان گیلان و ۳.۵ در استان بوشهر متغیر است.

با در نظر گرفتن کل مرگ و میرهای ثبت شده نسبت جنسی برابر ۱۲۷.۷ است، این نسبت برای ساکنان شهرها ۱۳۰ و برای روستانشینان ۱۲۱.۳ است.

بر پایه آمارهای مرگ و میر ثبت شده در سال گذشته، میانگین سن مردگان ۶۶.۹ سال است که این سن برای مردان ۶۴.۱ و برای زنان ۶۸.۸۴ سال ثبت شده است که این ارقام در استان‌ها در فاصله سنی ۷۰.۶۰ و ۴۸.۸۸ سال قرار دارد که کمینه میانگین سنی مربوط به استان سیستان و بلوچستان و بیشینه آن مربوط به استان گیلان است. از کل مرگ‌های ثبت شده در سال ۹۷ عواملی مانند بیماری‌های قلبی و عروقی با ۳۸.۶ درصد، سرطان‌ها و تومورها با ۱۱.۳ درصد، بیماری‌های دستگاه تنفسی با ۹.۸ درصد، حوادث غیرعمدی با ۷.۱ درصد، بیماری‌های عفونی و انگلی با ۴.۷ درصد پنج عامل اصلی مرگ‌های ثبت شده در کشور هستند که ۷۱.۵ درصد از مرگ و میرها با این دلایل رخ داده است. بر اساس اطلاعات سازمان ثبت احوال، ۱۶.۵ درصد از مرگ و میرهای ثبت شده به دلیل بیماری‌های قلبی و عروقی مربوط به گروه سنی ۸۰ تا ۸۴ سال است و در مجموع ۶۳.۳ درصد مرگ‌های ثبت شده به دلیل بیماری‌های قلبی و عروقی مربوط به افراد بالای ۷۰ سال بوده است.

با افزایش سن، درصد مرگ و میرهای ثبت شده به دلیل سرطان‌ها و تومورها بیشتر می‌شود به‌طوری که ۶۷ درصد مرگ و میرهای ثبت شده به همین دلیل در گروه‌های سنی ۵۵ تا ۵۹ سال و ۸۰ تا ۸۴ سال قرار گرفته است و بیشترین درصد مربوط به گروه سنی ۶۵ تا ۶۹ سال با ۱۲.۴ درصد است. همچنین بالاترین درصد ثبت مرگ و میر به دلیل بیماری‌های دستگاه تنفسی مربوط به گروه سنی ۸۰ تا ۸۴ سال که ۱۵.۴ درصد است و ۷۹.۶ درصد مرگ و میرهای ثبت شده به دلیل بیماری‌های تنفسی را افراد بالای ۵۵ سال به خود اختصاص داده‌اند و سهم مرگ و میرهای ثبت شده به همین دلیل در گروه سنی کمتر از یک سال ۳.۵ درصد است. نکته قابل توجه در مرگ و میرهای ثبت شده به دلیل حوادث غیرعمدی آن است که سهم بالایی از مرگ‌های گروه‌های سنی ۲۰ تا ۳۹ ساله (۳۹.۴ درصد) را به خود اختصاص داده است. همچنین در میان استان‌های مختلف، بیماری‌های قلبی و عروقی، استان خوزستان با ۴۷.۱ درصد، استان سیستان و بلوچستان با ۲۹.۶ درصد به ترتیب بیشترین و کمترین سهم را در میان استان‌ها دارند. در سرطان‌ها و تومورها نیز استان مازندران با ۱۵.۳ درصد، سیستان و بلوچستان با ۴.۵ درصد به ترتیب بیشترین و کمترین سهم را دارند.

در بیماری‌های دستگاه تنفسی، استان کرمان با ۱۵.۵ درصد و ایلام و با ۴.۴ درصد بیشترین و کمترین سهم را دارند. در حوادث غیرعمدی، سیستان و بلوچستان با ۱۴ درصد و تهران با ۴.۲ درصد بیشترین و کمترین سهم را دارند. همچنین در بیماری‌های عفونی و انگلی استان قم با ۱۰.۶ درصد و کهگیلویه و بویر احمد با ۶ دهم درصد به ترتیب بیشینه و کمینه سهم را در بین سایر استان‌ها دارند.

اقلامی که سیل‌زدگان نیاز دارند

سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر در اطلاعیه‌ای اقلام مورد نیاز مردم مناطق سیل‌زده در سیستان و بلوچستان و استان‌های جنوب شرق ایران را اعلام کرد. در اطلاعیه شماره ۲ سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر آمده است: «قابل توجه بنگاه‌های خصوصی و فعالان اقتصادی علاقه‌مند به مشارکت در عملیات امدادرسانی به آسیب‌دیدگان سیل در استان سیستان و بلوچستان و برخی از نقاط جنوب و جنوب شرقی کشور؛ سازمان داوطلبان هلال احمر آمادگی خود را به منظور جذب و هدایت منابع غیرنقدی اهدایی بر اساس اولویت‌های مناطق آسیب‌دیده، تسهیل‌گری و هماهنگی در چارچوب استانداردهای عملیات امدادی اعلام می‌کند.

باتوجه به ماده ۱۷۲ قانون مالیات‌های مستقیم، جمعیت هلال احمر آمادگی خود را برای صدور تاییدیه رسمی برای اقلام اهدایی موسسات خصوصی در چارچوب مسوولیت اجتماعی شرکتی، در صورت تحویل به شعب جمعیت هلال احمر در سطح کشور یا تشکل‌های مردم نهاد دارای مجوز جمع‌آوری و توزیع کمک‌های مردمی اعلام می‌دارد. مهم‌ترین اولویت‌های مورد نیاز در مرحله امدادرسانی و بازتوانی در مناطق آسیب‌دیده برای مشارکت هدفمند و اهدای مستقیم به جوامع آسیب‌دیده جهت اطلاع عبارتند از: خوراکی (آرد، حبوبات، انواع کنسرو، مواد پروتئینی، روغن، برنج، ماکارونی، سویا، چای)، اقلام غیرخوراکی (پتو، زیرانداز، پشه‌بند، ملافه و پارچه، پلاستیک ضخیم، طناب)، اقلام بهداشتی (صابون، پودرهای شوینده، لباس زیر، اقلام بهداشت فردی) .

خواهشمند است به منظور حفظ کرامت انسانی آسیب‌دیدگان از اهدای هرگونه اقلام دست دوم یا مستعمل به‌طور جدی خودداری شود.