بی‌اعتنایی بورس‌های امریکا و چین به کرونا

۱۳۹۸/۱۱/۲۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۳۳۵۲

با وجود افزایش شمار قربانیان ویروس کرونا، شاخص‌ها در وال‌استریت و بورس‌های چین صعودی بودند.

به گزارش بلومبرگ، شمار قربانیان ویروس کرونا از هزار نفر و شمار مبتلایان از ۳۰ هزار نفر نیز عبور کرده، هر چند ورود جدی بانک مرکزی چین به بازارهای مالی این کشور برای جلوگیری از هرج و مرج بیشتر، موجب دلگرمی معامله‌گران شده است. انتظار می‌رود که با توجه به تداوم تعطیلی بخش بزرگی از اقتصاد چین و تعلیق فعالیت شرکت‌های خارجی در این کشور، خسارت‌های اقتصادی ناشی از این ویروس بر اقتصاد جهانی کماکان ادامه داشته باشد.

روز دوشنبه، پس از ثبت موارد جدید ابتلا به ویروس کرونا در انگلیس، وزارت بهداشت این کشور با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که ویروس کرونا یک تهدید کاملا جدی برای سلامت جامعه است. کماکان حدود نیمی از اقتصاد چین این هفته نیز به منظور کاستن از شدت شیوع بیماری ویروسی جدید تعطیل خواهند بود. تحلیل گران گروه مشاورین دی‌بی‌اس سنگاپور در یادداشتی نوشتند: ایالت هوبی که یکی از کانون‌های درگیر با ویروس کرونا است، یکی از اصلی‌ترین قطب‌های تولیدی چین به ویژه در حوزه فولاد، اتوموبیل و تجهیزات الکترونیکی محسوب می‌شود و بسیاری از اقتصادهای آسیایی بین یک پنجم تا یک سوم کل نیازهای وارداتی خود را از چین تامین می‌کنند. با تداوم روند موجود شاهد اخلال جدی در زنجیره تامین خواهیم بود.

انتظار می‌رود رشد اقتصادی نقاط مختلف به‌ویژه در شرق آسیا تحت تاثیر این ویروس در سه ماهه نخست امسال کاهش یابد. هنگ کنگ، چین، تایلند، مالزی و کره جنوبی از جمله کشورهایی هستند که احتمالا بیشترین آسیب را متحمل خواهند شد.

در حوزه جنگ تجاری نیز به دنبال امضای فاز نخست توافق تجاری پس از ۱۷ ماه اختلاف گسترده، چین اعلام کرده است تعرفه وارداتی خود از محصولاتی به ارزش ۸۵ میلیارد دلار از امریکا را کاهش می‌دهد. چین همچنین متعهد به افزایش واردات خود از امریکا به میزان ۲۰۰ میلیارد دلار از امریکا ظرف سه سال شده است. در معاملات بورس‌های آسیا، شاخص‌ها عملکرد بدی داشتند؛ تا جایی که شاخص «نیک کی ۲۲۵» بورس توکیو ژاپن با ریزش ۰.۶ درصدی تا سطح ۲۳ هزار و ۶۵۸.۹۸ واحدی پایین رفت. شاخص «هانگ سنگ» بورس هنگ‌کنگ ۱.۳۸ درصد صعود کرد و در سطح ۲۷ هزار و ۶۱۶.۳۸ واحد بسته شد.

در چین شاخص «شانگ‌های کامپوزیت» صعود ۰.۹۳ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۳۹۵۲.۴۶ واحد بسته شد. در استرالیا شاخص «اس‌اند‌پی اس‌اند‌ایکس ۲۰۰» بورس سیدنی با ۰.۶۱ درصد افزایش و ایستادن در سطح ۷۰۵۵.۳۱ واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخص‌های مهم آسیایی، شاخص «تاپیکس» ژاپن نزولی بود.

نعیم اسلام، تحلیلگر بازار در موسسه «آوا ترید» گفت: معامله‌گران در خصوص افزایش شمار قربانیان و زمان بازگشت کارگران به کار خود نگران هستند. اکنون ویروس کرونا در صدر توجهات قرار دارد.

از سوی دیگر همانطور که انتظارش می‌رفت مجلس سنا که اکثریت آن در اختیار جمهوری‌خواهان است، دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا را از هر دو اتهام مطرح شده از سوی کنگره تبرئه کرد. تنها سناتور میت‌رامنی از حزب جمهوری‌خواه به استیضاح ترامپ رای داد، که این مساله واکنش پسر دونالد ترامپ را برانگیخت و وی خواهان اخراج رامنی از حزب جمهوری‌خواه شد. از سوی دیگر نانسی پلوسی، رییس کنگره امریکا در توییتی نوشت که ترامپ هم‌چنان تهدیدی برای دموکراسی امریکا به شمار می‌رود. همچنین دونالد ترامپ در مجمع ایالتی آیوا موفق شد نماینده حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری سال آینده معرفی شود. حزب دموکرات برنی سندرز و پت بوجیج را نامزدهای برنده در انتخابات این ایالت معرفی کرده است. ترامپ توانست بیش از ۹۰ درصد آرای جمهوری‌خواهان را در رقابت با دو نفر دیگر به دست آورد. با این حال با توجه به وزن بسیار بالای آرای ایالتی تگزاس و کالیفرنیا در تعیین نامزد نهایی دو حزب، نگاه‌ها بیشتر معطوف به نتایج این دو ایالت است. ایالت نیوهمپشایر دومین مقصد انتخابات مقدماتی درون‌حزبی خواهد بود.

در وال‌استریت، همه شاخص‌ها صعودی بودند تا جایی که هر سه شاخص مهم بورسی در سطح پایین‌تری از روز دوشنبه خود بسته شدند.

شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با ۰.۶ درصد افزایش نسبت به روز دوشنبه و در سطح ۲۹هزار و ۲۷۶.۷۲ واحد بسته شد. شاخص «اس‌اند‌پی ۵۰۰» با ۰.۷۳ درصد افزایش تا سطح ۳۳۵۲.۰۹ واحدی بالا رفت و دیگر شاخص مهم بورسی امریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با جهش ۱.۱۳ درصدی در سطح ۹۶۲۸.۳۹ واحدی بسته شد.

از طرف دیگر اکنون انگلیس به نخستین کشوری تبدیل می‌شود که اتحادیه اروپا را ترک می‌کند. با وجود گذشت سه سال از زمان رای مردم انگلیس به خروج از این اتحادیه، دو طرف احتمالا یک دوره گذار یک ساله را در نظر خواهند گرفت. اگر چه انتظار نمی‌رود با توجه به در نظر گرفتن دوره گذار، برگزیت تاثیر محسوسی روی متغیرهای کلان اقتصادی کشورهای اروپایی در کوتاه‌مدت داشته باشد اما پیامدهای این خروج تاریخی به تدریج در حال آشکار شدن است. انگلیس اکنون در حال مذاکره با استرالیا برای امضای پیمان تجارت آزاد پسا‌برگزیت است و انتظار می‌رود مذاکره با امریکا نیز برای امضای پیمانی بزرگ به زودی آغاز شود.

بوریس جانسون، نخست‌وزیر انگلیس اتحادیه اروپا را تهدید کرده است که اگر به شرایطی مشابه روابط این اتحادیه اروپا با کانادا رضایت ندهد، انگلیس به شرایط برگزیت سخت باز خواهد گشت و تجارت دو طرف تابع قوانین سازمان تجارت جهانی خواهد بود.