بهرهبرداریهای سیاسی از کرونا
آنا یورانتس|
دیپلماسی ایرانی| ویروس کرونا به یکی از موضوعات اصلی در خبرهای جهانی تبدیل شده و بسیاری از کشورها با پیامدهای سیاسی ناشی از شیوع این ویروس مواجه هستند. با وجود آنکه فقط 2 درصد از مبتلایان به ویروس کرونا فوت میکنند، اما جامعه جهانی در چند قدمی این وحشت قرار گرفته است. شیوع ویروس کرونا تاثیر بسیار جدی بر وضعیت سیاسی در کل جهان دارد.
اپیدمی ویروس کرونا که نخست چین با آن درگیر شد به کاهش جدی رشد اقتصادی این کشور منجر شده است. در حال حاضر، پروازهای بینالمللی به سوی چین لغو شدهاند و دولتهای برخی از کشورها ورود شهروندان چینی به کشورشان را ممنوع کردهاند. تمایلات ضدچینی در کره جنوبی گسترش بسیاری یافته است. شهروندان کرهای از رییسجمهورشان به خاطر ممنوع نکردن ورود شهروندان چینی ناراضی هستند.
شهروندان ژاپنی نیز از عملکرد دولت کشور ناراضی هستند. در هفته گذشته، فقط زمانی که تعداد مبتلایان به ویروس کرونا به 970 نفر رسید، مدارس این کشور تعطیل اعلام شد. انتشار خبرهایی پیرامون برگزاری مسابقات المپیک در توکیو و در اواخر ماه ژوئیه نیز تاثیر بسیار منفی داشته است. اما، چند روز بعد، دولت توکیو اعلام کرد که احتمال دارد، برگزاری این مسابقات به اواخر سال موکول شود.
در ایالات متحده امریکا، تبلیغات برای برگزاری انتخابات ریاستجمهوری ادامه دارد و شیوع ویروس کرونا به یکی از ابزارها در این تبلیغات تبدیل شده است. دونالد ترامپ همچنان، دست از خوشبینیهای خود بر نمیدارد. در روزهای اخیر، او اعلام کرده که سطح گسترش این ویروس در امریکا بسیار اندک است و بهترین کارشناسان و سازمانهای دولتی بهطور کامل، بر وضعیت کنترل دارند. و این در حالی است که ویروس کرونا بر وضعیت اقتصادی امریکا تاثیر مستقیمی دارد. اما، دونالد ترامپ، باور دارد که این اپیدمی تا اواخر ماه آوریل پایان خواهد یافت. نامزدهایی از حزب دموکرات از عملکرد دولت ترامپ در رابطه با سیستم سلامت و بهداشت جامعه انتقاد میکنند. در صورت شیوع بیشتر ویروس کرونا در امریکا، ضربه جدی به وجهه ترامپ وارد خواهد شد. ایران هم درگیر شیوع ویروس کروناست. شیوع این ویروس بر روند برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی تاثیرگذار بود. علت تعداد پایین شرکتکنندگان در این انتخابات، ترس از ویروس کرونا بود. گفته میشود که 23 نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران به ویروس کرونا مبتلا شدهاند. ایرج حریرچی، معاون وزیر بهداشت ایران، نیز به این ویروس مبتلا شده است.
در میان کشورهای اروپایی، در ایتالیا ویروس کرونا شیوع بیشتری داشته است. بسته شدن مرزها، ممنوعیت ورود اتباع خارجی و دیگر اقدامات علیه کشورهای درگیر با ویروس کرونا متشنج شدن روابط برخی از کشورها را باعث شده است. در شبکههای اجتماعی چین شایعاتی منتشر شده مبنی بر اینکه ویروس کرونا توسط امریکا ساخته شده است تا به اعتبار چین ضربه وارد کند و این کشور را به انزوای بینالمللی بکشاند. و این در حالی است که مایک پومپئو، وزیر امور خارجه از چین به خاطر مخفی کردن اطلاعات پیرامون تعداد مبتلایان و افراد فوت شده انتقاد کرده است.
در سختیها، انسانها ماهیت واقعی خود را نشان میدهند. بسیاری از کشورها به چین پیشنهاد کمک و حمایت به شیوههای گوناگون ارایه دادهاند. برعکس، سخنان و اقدامات امریکا براساس ارزیابیهای واقعی از وضعیت حاکم نیست و فقط اظهاراتش درباره چین و ایران به امریکا ضربه وارد میکند.منبع: گازتا