پشت پرده جنجال معدومسازی جوجههای یکروزه
طی روزهای گذشته در رسانههای اجتماعی تصاویری از معدومسازی جوجههای یکروزه منتشر شد و واکنشهای مختلفی را به همراه داشت. دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه درباره امحای جوجههای یکروزه که روز گذشته ویدیویی از آن در فضای مجازی منتشر شد، توضیحاتی ارایه کرد. محمدرضا صدیق پور در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه در ماههای اخیر تولیدکنندگان گوشت مرغ شامل پرورشدهندگان مرغ مادر گوشتی و مرغ گوشتی با مشکلات عدیدهای روبهرو بودهاند، اظهار کرد: عمدهترین این مشکلات، کاهش قیمت مرغ زنده و جوجه یکروزه است که ضرر و زیان سنگینی را به تولیدکنندگان جوجه یکروزه و گوشت مرغ کشور وارد کرده است.
وی ادامه داد: یکیاز دلایل این ضرر و زیان، برنامهریزی تولید جوجه یکروزه گوشتی بر اساس مصوبات ستاد تنظیم بازار به رغم نظر تشکلهای صنفی مرتبط برای تامین گوشت مرغ شب عید و ماه مبارک رمضان درجوجهریزی دی و بهمن سال ۱۳۹۸ بود که براساس آن بالغ بر ۱۳۰ و ۱۴۰ میلیون قطعه جوجه به ترتیب در دی و بهمن ماه تولید شد که این میزان تولید افزایش بیسابقهای در تولید جوجه یکروزه و به تبع آن تولید گوشت مرغ برای تامین نیاز شب عید و ماه مبارک رمضان در کشور رقم زد و سبب شد حداقل ۱۰ درصد جوجه یکروزه بیش از نیاز تولید شود. صدیق پور اضافه کرد: آن چیزی که این معضل را جدیتر کرد کووید ۱۹، محدودیت تردد، کاهش سفر و عدم برگزاری مراسمات به دلیل این بیماری بود که کاهش ۲۰ درصدی در مصرف گوشت مرغ را به دنبال داشت و مجموع این عوامل سبب شد تا بخشی از مرغ گوشتی تولیدی جذب نشده و عرضه مرغ گوشتی پایان دوره، بیش از نیاز باشد و با توجه به عدم امکان نگهداری مرغ پایان دوره، مرغداران گوشتی مجبور شوند تا مرغ زنده را ۳۰۰۰ تومان زیر قیمت مصوب ستاد تنظیم بازار بهفروش برسانند و دیگر انگیزهای برای جوجهریزی بعدی نداشته باشند. به گفته وی تولیدکنندگان جوجه یکروزه هم با توجه به تولید جوجه بیش از نیاز کشور با کاهش شدید قیمت جوجه مواجه شدند به نحوی که جوجه یکروزه با قیمت ۲۵۰۰ تومان زیر قیمت مصوب ستاد تنظیم بازارعرضه و باعث شد تا تولیدکنندگان جوجه یکروزه نیز همانند مرغداران گوشتی، متحمل ضرر و زیان سنگینی شوند. صدیقپور با بیان اینکه مشکل دیگری که مرغداران در کنار کاهش قیمت با آن مواجه هستند، کمبود شدید ذرت و سویا به عنوان دو نهاده اصلی خوراک به دلیل عدم تخصیص یا عدم انتقال ارز است که اثرات ناشی از کاهش قیمت را تشدید کرده، گفت: با توجه به شرایط بحرانی به وجود آمده و درخواستهای مکرر مرغداران و پیگیری تشکلهای صنفی در خصوص وضعیت قیمت مرغ گوشتی و جوجه یکروزه، جلسه ستاد تنظیم بازار در تاریخ ۱۲ فروردین برگزار و بر اساس آن مقرر شد تا شرکت پشتیبانی امور دام نسبت به خرید بخشی از مرغ زنده مازاد اقدام کند و میزان جوجه یکروزه تولیدی نیز از ۱۴۰ میلیون اواخر سال ۱۳۹۸ به تعداد ۱۱۵ میلیون قطعه در ماه فروردین کاهش یابد.
وی افزود: انجمن صنفی جوجه یکروزه کشور به عنوان تشکل صنفی تولیدکنندگان جوجه یکروزه به منظور دستیابی به ۱۱۵ میلیون قطعه جوجه بر اساس مصوبه هیاتمدیره خود تصمیم گرفت با دو اقدام خرید و ذخیرهسازی تخم مرغ نطفهدار و همچنین حذف تخممرغهای ست شده در ستر جوجه کشیها، نسبت به کاهش تولید جوجه یکروزه اقدام کند و بر این اساس نسبت به جمعآوری و ذخیرهسازی تخم مرغ نطفهدار اقدام کرد که این روند همچنان ادامه دارد. وی گفت: مقرر شد تا تخممرغها با توجه به حساسیتهای موجود قبل از تبدیل شدن به جوجه از ستر جمعآوری شود. البته از ۲۱ روز مدت جوجهکشی، تخممرغها ۱۸ روز آن را در ستر قرار دارند و پس از آن به هچر منتقل و ۳ روز پایانی را در دستگاههای هچر قرار میگیرند و جوجهها در هچر از تخم خارج میشوند.