معافیت واردات طلا، نقره و پلاتین از مالیات بر ارزش افزوده

۱۳۹۹/۰۳/۰۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۷۴۶۵

گروه بانک و بیمه |

در پنجاهمین جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی که به ریاست حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی و با حضور سران قوای مقننه و قضاییه و دیگر اعضا تشکیل شد، پیشنهاد بانک مرکزی در خصوص واردات نقره و پلاتین بررسی و تصویب شد که بر اساس این مصوبه واردات فلزات گران بها اعم از طلا، نقره و پلاتین به صورت خام و طبق ضوابط بانک مرکزی از تمامی حقوق، عوارض قانونی و مالیات بر ارزش افزوده تاپایان سال ۹۹ معاف خواهد بود. 

به گزارش «تعادل»، در بازار ارز نیز، نرخ فروش دلار در صرافی‌های مجاز بانکی17300 تومان، نرخ خرید دلار 17200، فروش یورو 18800 و خرید یورو 18700 تومان اعلام شد. نرخ دلار در بازار ازاد نیز به 17650 تومان رسید. سامانه سنا نرخ میانگین ارز معامله شده در تاریخ 1 خرداد 99 را برای دلار 17350، یورو 18859، درهم 4622، پوند 20585، لیر ترکیه 2565، دلار کانادا 12857تومان اعلام کرد. سامانه نیما نیز نرخ حواله دلار را 15383، یورو 16723، درهم 4339 و یوان 2301 تومان اعلام کرد. 

در بازار طلا نیز با اعلام اونس جهانی طلا به قیمت 1729 دلار و هر دلار در بازار آزاد و معاملات نقدی به قیمت 17650 تومان، قیمت طلا نسبت به هفته قبل تقریبا با ثبات است و مظنه مثقال طلای 17 عیار 3 میلیون و 131 هزار، هر گرم 18 عیار 722 هزار تومان، سکه طرح جدید 7 میلیون و 590 هزار، طرح قدیم 7 میلیون و 300 هزار، نیم سکه 3 میلیون و 850 هزار، ربع سکه 2 میلیون و 150 هزار، سکه گرمی 1 میلیون و 90 هزار تومان معامله شد. 

    طلای تقلبی و کمبود سکه، چالش جدید 

بازار طلا

التهاب بازار طلا در روزهای اخیر، رشد شدید قیمت‌ها، بالارفتن تقاضا و کمبود عرضه سکه و افزایش خرید طلای آب‌شده را به همراه داشته است که رییس اتحادیه طلای تهران در این باره می‌گوید: موفقیت در مهار قیمت ارز می‌تواند ضمن برگرداندن آرامش به بازار طلا، قیمت‌ها را نیز کاهش دهد.  موج جدید رشد قیمت‌ها در بازار طلا در روزهای اخیر موجب رکورد شکنی‌های جدید در این بازار شده است به‌طوری که نرخ سکه تمام بهار آزادی طرح جدید از هفت میلیون و ۵۰۰ هزار تومان عبور کرده و قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز از ۷۰۰ هزار تومان عبور کرده است. میزان رشد تقاضا و التهاب در بازار طلا در روزهای اخیر به گونه‌ای بوده که برخی شنیده‌ها از کمبود سکه در بازار حکایت دارد. 

    عوامل تاثیرگذار در التهاب بازار طلا

«ابراهیم محمدولی» در گفت‌وگو با ایرنا درباره علل رشد نرخ طلا و سکه گفت: در نوسانات اخیر بازار طلا و سکه عواملی مانند قیمت دلار، اونس جهانی و معاملات گواهی سکه در بورس کالا، نقش داشته‌اند. رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران افزود: معاملات گواهی سکه در روزهای اخیر باعث التهاباتی در بازار سکه و طلای کشور شد به‌طوری که برخی افراد از این معاملات، سوءاستفاده کرده و قیمت‌ها را بالا بردند.  محمدولی با استقبال از محدودیت و نظارت بیشتر بر معاملات گواهی سکه گفت: تصمیمات باید کارشناسی و سنجیده اتخاذ شود تا تاثیر منفی بر بازارها نداشته باشد. در این میان، فضای روانی جامعه بیشتر ملتهب شد و در نتیجه نوسان‌های شدیدی در بازار طلا رخ داد.  رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران ادامه داد: افزایش قیمت دلار در داخل و همچنین اونس جهانی در بازارهای خارجی نیز باعث رشد قیمت طلا و سکه در کشور شد.  وی خاطرنشان کرد: موفقیت در مهار قیمت ارز و دلار می‌تواند ضمن برگرداندن آرامش به بازار طلا، قیمت‌ها را نیز کاهش دهد. 

    کمبود عرضه سکه

رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران با اشاره به کمبود عرضه سکه در بازار گفت: به دلیل شرایط رخ داده و جو روانی، در روزهای اخیر تقاضا برای خرید سکه بالا رفته است. محمدولی افزود: تقاضا برای خرید سکه در حالی بوده که عرضه کافی نیست و بر این اساس، حجم تقاضا از عرضه پیشی گرفته است.  وی ادامه داد: البته باید توجه داشت که حجم بالای تقاضا برای سکه در روزهای اخیر به یک‌باره ایجاد شده که باید کنترل شود. رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران اظهار داشت: برخی افراد تعداد زیادی سکه را خریداری کرده‌اند که باید کنترل بیشتری روی آنها صورت گرفته و شناسایی شوند.  وی با بیان اینکه بانک مرکزی باید با ضرب سکه پاسخگوی نیاز بازار باشد، گفت: ظرفیت بانک مرکزی برای ضرب سکه محدود و بر اساس نیاز است، البته تقاضاهای غیرمعمولی باید کنترل و شناسایی شود. 

    رونق دوباره بازار طلای آب‌شده

رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران گفت: خریداران در این روزها کمتر به دنبال مصنوعات طلا بود و بیشتر در پی آب‌شده می‌روند. محمدولی با انتقاد از فروش طلای آب‌شده، گفت: طلای آب‌شده باید در کارگاه‌های ساخت طلا، گردش داشته باشد و فروش آن به افراد عادی برای سرمایه‌گذاری درست نیست.  رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران اضافه کرد: اکنون حدود پنج تا ۱۰ درصد تقاضای بازار طلا مربوط به مصنوعات و ۳۵ درصد نیز به طلای آب‌شده تعلق دارد. بقیه نیز به خرید سکه اختصاص دارد. در یک دوره زمانی، تب خرید طلای آب‌شده فروکش کرده بود، اما در روزهای اخیر تقاضا برای طلای آب‌شده رو به افزایش گذاشته است. 

    هشدار نسبت به تخلف در فروش

طلای آب‌شده

رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران با هشدار به خریداران طلای آب‌شده گفت: افراد ناآشنا نباید وارد خرید طلای آب‌شده شوند، زیرا امکان دارد فریب بخورند و سرمایه آنها با خطر مواجه شود. برخی افراد کلاهبردار اقدام به تخلف در فروش طلای آب‌شده می‌کنند که باعث زیان خریداران می‌شود، زیرا افراد کم اطلاع قادر به این سوءاستفاده‌ها نیستند.  محمدولی خاطرنشان کرد: اگر در بخش مصنوx آب‌شده به سختی قابل پیگیری است. البته میزان تخلف در بازار طلا و فروش طلا و سکه تقلبی در این بازار، نسبت به گذشته کاهش زیادی یافته که نتیجه افزایش نظارت بانک مرکزی، نهادهای نظارتی و اتحادیه طلاوجواهر است. 

رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران درباره چشم‌انداز بازار طلا در روزهای آتی نیز گفت: اگر بر وضعیت فعلی، کنترل بیشتری صورت گرفته و حادثه مهم و جدیدی رخ ندهد، روند فعلی ادامه خواهد یافت که همراه با آرامش و نوسان‌های محدود خواهد بود

    ترکیه مالیات خرید ارز را افزایش داد

از سوی دیگر، ترکیه به منظور افزایش منابع ارزی خود در راستای مقابله با آثار اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا، مالیات خرید ارز خارجی را برای اشخاص حقیقی افزایش داد.  به گزارش بلومبرگ، براساس بیانیه منتشر شده در نشریه دولتی ترکیه، این نرخ از ۰.۲ به یک درصد افزایش پیدا کرده است. مطابق این گزارش، این مالیات در مورد بازار بین بانکی و معاملات اعتباری، خریداری ارز توسط وزارت خزانه‌داری و دارایی ترکیه، صادرکنندگان یا موسساتی که با ارزهای خارجی وام پرداخت می‌کنند، اعمال نخواهد شد. 

    دلار صعودی ماند

همچنین تشدید تنش‌های بین چین و امریکا باعث ثبت دور تازه‌ای از صعود دلار شد. به گزارش رویترز، در شرایطی که اقتصاد امریکا با بدترین شرایط اقتصادی خود در طول ۹ دهه اخیر مواجه شده، جروم پاول، رییس بانک مرکزی این کشور در سخنانی گفته است نظام بانکی این کشور به حد کافی برای پشت سر گذاشتن این بحران نیرومند است. در حال حاضر بیش از ۳۸ میلیون نفر در امریکا برای دریافت مزایای بیکاری درخواست داده‌اند و انتظار می‌رود رشد اقتصادی به پایین‌ترین سطح خود از زمان بحران سال ۱۹۲۹ برسد.  کوین‌هاست، مشاور اقتصادی کاخ سفید از احتمال رسیدن نرخ بیکاری امریکا به بالای ۲۰ درصد و طولانی شدن روند بازگشت سطح فعالیت‌های اقتصادی به زمان قبل از بحران کرونا سخن گفته است.  وقایع معاملات ارز همچنین تحت تاثیر اخبار مربوط به تشدید جنگ تجاری امریکا با چین قرار دارد. پس از جدال لفظی بین واشنگتن و چین بر سر مقصر بودن طرف چینی در شیوع کرونا در جهان، اکنون برخی از قانون گذاران امریکایی به دنبال تحریم چین به بهانه دخالت چین در امور داخلی هنگ‌کنگ هستند. از سوی دیگر وانگ یی، وزیر خارجه چین به امریکا در خصوص به راه انداختن یک جنگ سرد دیگر هشدار داده است.  تاکویا کاندا، کارشناس مسائل اقتصادی در موسسه گیتیم ریسرچ گفت: اصلی‌ترین نگرانی معامله گران در حال حاضر مربوط به تنش‌های امریکا و چین است. وضعیت قبلا هم بد بود و حالا بدتر شده است و این یک شرایط دشوار برای دارایی‌های پرریسک است.  اختلاف بین امریکا و چین باعث شده است تا معامله‌گران دست به عصاتر از گذشته نسبت به خرید و فروش ارز اقدام کنند چرا که آنها نگران‌اند روابط دو طرف به سطح پرتنش سال قبل بازگردد. چین همچنین پس از آنکه استرالیا خواهان تحقیقات بین‌المللی در خصوص نقش پکن در شیوع کرونا در جهان شد، واردات گوشت خود از استرالیا را قطع و سفیر این کشور در کانبرا نیز از احتمال اعمال تحریم‌هایی بر ضد استرالیا خبر داد.  از سوی دیگر پس از مدت‌ها کش و قوس فراوان یک گام بزرگ بر سر نهایی شدن بسته محرک اقتصادی در سطح منطقه یورو و اتحادیه اروپا برداشته شد و رهبران فرانسه و آلمان به عنوان دو قطب اصلی اقتصادی منطقه یورو بر سر تخصیص یک بسته محرک ۵۰۰ میلیارد یورویی به توافق رسیدند. انتظار می‌رود در شرایطی که رشد اقتصادی بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله آلمان، فرانسه و ایتالیا منفی شده است، این بسته بتواند تا حدی به بازگشت سریع‌تر اقتصادهای اروپایی به مدار مثبت رشد کمک کند.  پیش از این اختلافات درونی گسترده بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا باعث بی‌عملی بانک مرکزی اروپا شده بود، آن هم‌زمانی که دیگر همتایان این بانک به سرعت برای احیای رشد اقتصادی دست به کار شده‌اند. در ژاپن بانک مرکزی این کشور یک تریلیون دلار و در امریکا فدرال رزرو حدود ۲. ۵ تریلیون دلار اعتبار و نقدینگی مختلف برای حمایت از بخش‌های مختلف اقتصادی در نظر گرفته‌اند.