اختلاف ۱5۰۰ تومانی قیمت دلار آزاد و صرافیها
ایستادگی سکه در کانال ۹ میلیون تومان
گروه بانک و بیمه |
روز چهارشنبه 11 تیرماه 99 نرخ لحظهای سنا و صرافیهای بانکی برای خرید دلار 18900 و فروش دلار 18950 اعلام شد که 40 تومان کاهش داشته است. نرخ خرید یورو نیز 21 هزار و فروش یورو 21100 تومان دادو ستد شد.
به گزارش «تعادل»، سامانه سنا نیز نرخ میانگین معاملات ارز در روز 10 تیرماه 99 را برای دلار 19063، لیر ترکیه 2950، یورو 21209، درهم 5217، پوند 23634 و دلار کانادا 14882 تومان اعلام کرد. همچنین نرخ میانگین حواله نیز برای دلار 16466، یورو 19122، درهم 4767 و یوآن 2615 تومان بوده است. به دنبال اعلام بهای اونس جهانی به قیمت یک هزار و ۷۸۸ دلار و قیمت دلار به نرخ 20460 تومان، قیمت سکه و طلا ثابت ماند. هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در بازار آزاد تهران روز چهارشنبه با ۸۰ هزار تومان افزایش به قیمت ۹ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان فروخته شد. قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید ۹ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان و هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم، هشت میلیون و ۶۰۰ هزار تومان قیمتگذاری شد. همچنین نیم سکه چهار میلیون و ۶۰۰ هزار تومان، ربع سکه دو میلیون و ۵۵۰ هزار تومان و هر قطعه سکه گرمی یک میلیون و ۳۵۰ هزار تومان تعیین قیمت شد.هر گرم طلای خام ۱۸ عیار ۸۷۰ هزار و ۵۳ تومان و هر مثقال طلا نیز سه میلیون و ۷۷۱ هزار تومان به فروش رسید.
فاصله 4 هزار تومانی دلار نیما و آزاد
با توجه به اعلام نرخ دلار آزاد 20460 تومان، فاصله نرخ دلار نیما با دلار آزاد 4 هزار تومان، نرخ دلار نیما با سنا و صرافی 2500 تومان است. فاصله دلار صرافی با دلار آزاد نیز حدود 1500 تومان است.
روزچهارشنبه صرافیهای بانکی هر دلار امریکا را به قیمت ۱۸ هزار و ۹۰۰ تومان میخرند و معادل ۱۸ هزار و ۹۵۰ تومان هم میفروشند که نرخ خرید دلار در مقایسه با معاملات روز گذشته ثابت مانده اما نرخ فروش این نوع ارز ۴۰ تومان کاهش یافته است.همچنین، این صرافیها هر یورو را معادل ۲۱ هزار تومان میخرند و به قیمت ۲۱ هزار و ۱۰۰ تومان نیز میفروشند که نرخ خرید و فروش این نوع ارز نیز ثابت مانده و تغییری نداشته است. همچنین بانکها هر دلار امریکا را به قیمت ۱۸ هزار و ۴۰۳ و هر یورو را معادل ۲۰ هزار و ۶۷۶ تومان میخرند. برخی منابع اعلام کردهاند که روز چهارشنبه 11 تیرماه 99 در بازار متشکل ارزی به میزان 7.3 میلیون دلار با نرخ 18 هزار و 850 تومان و 330 هزار یورو با نرخ 21 هزار تومان معامله شده که نرخ فروش دلار و یورو نسبت به دیروز 50 تومان کاهش یافته است. قیمت دلار برای فروش در بازار متشکل ارزی 18 هزار و 850 تومان و صرافیهای بانکی 18 هزار و 950 تومان اعلام شده است. این در حالی است که با وجود اعلام عرضههای مختلف ارز در بازار متشکل ارزی، همچنان نرخ دلار در بازار آزاد و معاملات نقدی و کانالهای اجتماعی بالای 20 هزار تومان اعلام شده و روز چهارشنبه 20460 تومان بوده است. برخی کارشناسان دلیل این وضعیت را عرضه ارزهای مختلف دلار، یورو، درهم، ، یوآن، لیر ترکیه، و حوالههای ارزی ارزیابی میکنند که باعث میشود به دلیل عدم تناسب با میزان تقاضا، به همان میزان فروش وجود نداشته باشد و به خاطر محدودیتها و ضوابطی که وجود دارد و به این دلیل، که تنها به واردات تایید شده و ثبت سفارش شده ارز میدهند، در نتیجه عدهای از واردکنندگان ومتقاضیان و کسانی که پس انداز ارزی دارند، ترجیح میدهند که از بازار آزاد خرید کنند و همین موضوع نرخ دلار در بازار آزاد را افزایش داده است.
کامران سلطانیزاده، رییس کانون صرافان در گفتوگو با تسنیم درباره وضعیت بازار ارز در روزهای اخیر، اظهار داشت: قیمت فروش دلار در صرافیهای غیربانکی هماکنون در کانال 19 هزار تومان است درحالی که قیمتهای اعلامی از سوی دلالها در فضای مجازی بیش از 1000 تومان با صرافیها اختلاف دارد. در روزهای اخیر واقعیت بازار با آنچه در کانالهای مجازی و سایتها اعلام شده تفاوت دارد و مصداق آن نیز در نرخهای اعلامی برای انواع ارز است. صرافیها دلار را ۱۹هزار تومان میفروشند و واقعیت بازار با آنچه کانالهای تلگرامی نمایش میدهند تفاوت دارد. همچنین صرافیهای مجاز درحال فروش دلار با اختلاف 400-300تومانی نسبت به صرافیهای بانکی هستند.درحالی برخی کانالهای دلالی در فضای مجازی قیمت دلار را بالای 20 هزار و 400 تومان اعلام میکنند که سلطانیزاده ضمن اشاره به اینکه تمام صرافیهای مجاز تحت نظارت بانک مرکزی اقدام به فروش ارز میکنند، تصریح کرد: مردم میتوانند با مراجعه به سایت کانون صرافان با مشاهده اسامی و آدرس نزدیکترین صرافی که توزیعکننده ارز هستند نسبت به تأمین ارز اقدام کنند.قیمتهایی که در کانالها و فضای مجازی برای انواع ارز درج میشود، غیررسمی است و تا زمانی که ثبت نشوند ملاک نرخ نیستند، باید معاملهای ملاک باشد که در سیستم سنا ثبت شود.
پیشنهادات کمیسیون اقتصادی درباره بازار ارز
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس گفت که پیشنهادات این کمیسیون به دولت و بانک مرکزی در مورد مدیریت بازار ارز هفته آینده تقدیم خواهد شد.
مهدی طغیانی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: کمیسیون اقتصادی هفته گذشته جلساتی را با معاونین وزرا، مسوولان دولتی و رییس کل بانک مرکزی داشت و این جلسات به صورت غیررسمی ادامه دارد. اما با توجه به اینکه در هفته جاری نمایندگان برای سرکشی به حوزههای انتخابیه خود رفتند جلسات قدری با وقفه مواجه شد. وی ادامه داد: در جلسات کمیسیون مجموعهای از پیشنهادات مطرح شد که هم مشکلات عرضه ارز کمتر شود، هم تسهیلات برای صادرکنندگان در نظر گرفته شود که ارز را به چرخه بازگردانند و هم در آییننامه رمزارزها که در بانک مرکزی در حال تدوین است، نکاتی لحاظ شود، همچنین پیشنهاداتی هم درباره مهار سوداگری ارایه دادهایم. نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: البته این موارد نیاز به قانونگذاری ندارد بلکه ما به دنبال این هستیم پیشنهاداتی بدهیم که دولت بتواند روشهایی را در پیش بگیرد تا در کوتاهمدت نتیجه خوبی از آن حاصل شود. طغیانی یادآور شد: جلسات ما با معاونین، وزرا و مسوولان دولتی بیشتر حول محور موضوعشناسی و بررسی مضایق بود و در جلسات با رییس کل بانک مرکزی هم ایشان کاملا همراه بودند و میگفتند از هر پیشنهادی که با امکانات موجود عملی باشد، استقبال میکند. به گفته سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی احتمالا این پیشنهادات دوشنبه هفته آینده جمعبندی خواهد شد و تحویل بانک مرکزی و دولت میشود.
درخشش دوباره طلا
افزایش نگرانیها در خصوص موج دوم همهگیری، بازارهای بورس جهان و بهای نفت را نزولی کرد و در سوی دیگر سرمایهگذاران را بار دیگر به سوی سرمایههای امن یعنی طلا و اوراق وزارت خزانهداری امریکا سوق داد. در والاستریت، شاخص داو جونز ۷۰۸.۷۲ واحد یا ۲.۷۱ درصد ریزش کرد و اساندپی نیز با افت ۸۰.۸۲ واحدی یا ۲.۵۸ درصدی به ۳۰۵۰.۴۷ واحد رسید و نزدک کامپوزیت نیز ۲۲۲.۲۰ واحد از دست داد و به ۹۹۰۹.۱۷ واحد رسید. به گزارش رویترز، چندین ایالت امریکا آمار بیسابقه موارد ابتلا را ثبت کرده و شمار تلفات در امریکای لاتین از ۱۰۰ هزار نفر تجاوز کرده است. نیویورک تایمز در گزارشی اعلام کرد که اتحادیه اروپا خود را برای ممانعت از سفر امریکاییها به بلوک آماده کرده و ایالات متحده را به همراه برزیل و روسیه در یک طبقهبندی قرار داده است. این در حالی است که فیلیپ لِین اقتصاددان ارشد بانک مرکزی اروپا هشدار داده که با وجود دادههای باثبات در روزهای اخیر، اقتصاد منطقه یورو برای احیای دوباره به زمان زیادی نیاز دارد. امریکا در حال بررسی اعمال تعرفه روی کالاهای صادراتی به ارزش ۳.۱ میلیارد دلار از بریتانیا، فرانسه، اسپانیا و آلمان است. ایتیفن اینز تحلیلگر ارشد بازارهای جهانی در آکسی کوپ میگوید: با توجه به اینکه شمار موارد روزانه ابتلا به کووید-۱۹ در امریکا افزایشی است، تیتر نخست روزنامهها بار سنگینی است. صندوق بینالمللی پول اعلام کرد که انتظار دارد رشد اقتصادی جهان با کاهش ۴.۹ درصدی در سال جاری مواجه شود؛ رقمی که در مقایسه با پیش بینی ۳ درصدی در ماه آوریل بهشدت افزایش یافته است؛ این نهاد علاوه بر این، پیشبینی خود را از احیای اقتصادی در سال ۲۰۲۱ کاهش و آن را از ۵.۸ در آوریل به ۵.۴ تنزل داد. شاخص دلار ۰.۵۲ دلار افزایش یافت و هر یورو با ریزش ۰.۳۴ درصدی به ۱.۱۲۶۸ دلار رسید.
در جایی دیگر، قیمت لحظهای هر اونس طلا با افت ۰.۲ درصدی به ۱۷۶۲.۸۱ دلار رسید؛ این در حالی است که پیشتر با ۱۷۷۳ دلار بالاترین رشد خود را از اکتبر ۲۰۱۲ تاکنون تجربه کرد؛ در بازار آسیا، معاملات آتی طلا ۰.۲۳ درصد رشد کرد و هر اونس به قیمت ۱۷۷۶.۱۰ دلار معامله شد. قیمت اوراق قرضه ۱۰ ساله خزانهداری امریکا نیز افزایش یافت. نگرانیها در خصوص افزایش موجوی انبارهای نفت، بهای جهانی طلای سیاه را کاهش داد. براین اساس، نفت خام امریکا (وست تگزاس اینترمدیت) با افت ۵.۸۵ درصدی هر بشکه ۳۸.۰۱ دلار معامله شد و برنت دریای شمال نیز پس از ریزش ۵.۹۱ دلاری بشکهای ۴۰.۱۱ دلار دست به دست شد.
افت دلار در معاملات جهانی
شاخص دلار در معاملات عقب نشست.به گزارش رویترز، با وجود آنکه با بازگشایی تدریجی اقتصاد، شاخصهای کلان اقتصادی وضعیت بهتری پیدا کردهاند اما رییس بانک مرکزی امریکا گفته است چالشهای کاملا محسوسی بر سر راه اقتصاد وجود دارد. جروم پاول چشمانداز اقتصاد امریکا را کاملا نامطمئن دانست و افزود: همهچیز به این بستگی دارد که سرعت شیوع کرونا تا چه حد مهار شود و تلاشهای دولت برای حمایت از بخشهای مختلف اقتصادی تا چه حد موفق باشد. در معاملات بازارهای ارزی جهانی، همچنین هر دلار با ۰.۱۳ درصد کاهش به ۱۰۷.۵۹۶ ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار امریکا به ازای ۱.۴۴۹ دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل ۷.۰۶۴ یوان چین اعلام شد. در تازهترین دور از معاملات، پوند با ۰.۵۴ درصد افزایش نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۲۳۷ دلار مبادله شد. یورو ۰.۱۵ درصد پایین رفت و با باقی ماندن در کانال ۱.۱۲ به ۱.۱۲۲ دلار رسید. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات دیروز با ۰.۲ درصد کاهش نسبت به روز قبلتر و در سطح ۹۷.۳۹۲ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوییس معادل ۱.۰۵۶ دلار اعلام شد.
از سوی دیگر با بازگشایی مجدد کسب و کارها شاهد اوجگیری شیوع کرونا بودهایم و در برخی از نقاط چین محدودیتهای رفت و آمدی مجددا به اجرا درآمدهاند تا جلوی شیوع بیشتر ویروس کرونا که طبق اعلام مقامات بهداشتی چین دارای برخی رفتارهای متفاوت از ویروس اولیه آن است گرفته شود. طبق اعلام مقامات چینی ویروس کرونای جدید از طریق اروپا وارد چین شده است. در برخی از نقاط انگلیس و استرالیا نیز محدودیتهایی برای جلوگیری از شیوع بیشتر کرونا در نظر گرفته شده است. رودریگو کارتیل، استراتژیست مسائل ارزی در «بانک ملی استرالیا» گفت: افزایش مجدد شمار مبتلایان به کووید-۱۹ در جهان ممکن است سیاستگذاران را به تغییر ریل سیاست بازگشایی اقتصادها سوق دهد و این مساله برای بازارها بسیار تلخ خواهد بود. لازم است بدانیم تاثیر قرنطینه فاز نخست بر اقتصادها به ویژه روی اقتصاد امریکا چه قدر بوده است.
با تشدید تنشهای امریکا و چین و توقف بخشی از واردات محصولات امریکایی همچنین اختلافات تجاری با اروپا، کسری حساب تجاری امریکا مجددا در حال نزدیک شدن به ۱۰۰ میلیارد دلار است تا جایی که در ماه مه این کشور به گفته وزارت بازرگانی، ۷۴.۳ میلیارد دلار کسری تجاری داشته که این رقم ۳.۶ میلیارد دلار بیشتر از ماه قبل است. طی این مدت امریکا ۹۰.۱ میلیارد دلار صادرات و ۱۶۴.۴ میلیارد دلار نیز واردات داشته است. یوکیو ایشیزوکی - استراتژیست ارشد بازارهای ارز در موسسه «دایوا سکیوریتیز» - گفت: این احتمال وجود دارد که با موج دوم همهگیری در جهان مواجه شویم اما آن طور که موضعگیری سیاستگذاران نشان میدهد، کسی قصد ندارد بار دیگر یک قرنطینه سراسری و طولانی را نظیر آنچه در فاز نخست با آن مواجه شدیم، اعمال کند.
اما رییسجمهور امریکا با اشاره به خطر شیوع بیشتر ویروس کرونا دستور داده است صدور ویزای مهاجرتی برای بخشی از مشاغل تا پایان امسال به حالت تعلیق در بیاید هر چند که برخی از کارشناسان نسبت به کمبود نیروی کار مورد نیاز در امریکا به دنبال این تصمیم هشدار دادهاند. با این تصمیم نیروی کار خارجی تحت زیر مجموعه «نیروی کار متخصص» و «مدیران با مهارت در زمینه خاص» نمیتوانند ویزای کار امریکا را دریافت کنند. در قاره سبز، شاخصهای کلان اقتصادی منتشره درباره کشورهای اروپایی نشاندهنده این است که شرایط کماکان تا حد زیادی بد باقی مانده است؛ هر چند که بانک مرکزی اروپا اعلام کرده است برنامه خرید اوراق قرضه خود را با ۶۰۰ میلیارد یورو افزایش به ۱.۳۵ تریلیون یورو خواهد رساند و این برنامه را تا سال ۲۰۲۱ ادامه خواهد داد.
ینس ویدمان - رییس بانک مرکزی آلمان - در مصاحبه با روزنامه «آلگماینه تسایتونگ» با اشاره به بازگشت تدریجی میزان تولیدات به سطوح پیش از زمان بحران کرونا گفته است: در ماههای اخیر شاید با یکی از حادترین شرایط اقتصادی تاریخ خود مواجه شده بودیم اما فکر میکنم به احتمال زیاد از سختترین شرایط موجود عبور کردهایم. خبر خوب این است که اکنون در جایی قرار داریم که شرایط رفته رفته رو به بهبود رفته است. تحلیلگران بانک «بارکلی» در یادداشتی نوشتند: انتظار ما این است که بازار ارز کماکان بین اخبار مثبت ناشی از بازگشت تدریجی سطح فعالیتهای اقتصادی و اخبار منفی احتمال آغاز موج دوم شیوع کرونا گیر کنند و احتمالا این وضعیت، خیلی زود به پایان نخواهد رسید.
مخالفت برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا نظیر هلند، دانمارک، سوئد و اتریش با طرح پیشنهادی فرانسه و آلمان تاکنون مانع از آن شده است تا بسته یک تریلیون یورویی حمایتی از اقتصادهای اروپایی در برابر ویروس کرونا به مرحله اجرا درآید. از سوی دیگر مرزهای اتحادیه اروپا هنوز به روی شمار زیادی از کشورها بسته باقی خواهد ماند که این مساله روی تجارت خارجی و جریانات سرمایهای موثر خواهد بود.
در انگلیس نیز به دنبال کاهش شدید رشد اقتصادی این کشور، بوریس جانسون- نخست وزیر از ارایه یک بسته حمایتی جدید از اقتصاد در برابر پیامدهای کرونا خبر داده است. جانسون همچنین از اعمال تغییرات ساختاری در شیوه مدیریت و بودجهبندی دولت خبر داده است.
از طرف دیگر اگر چه پیشنهاد انگلیس برای محدودیتهای زمانی معاملات بازارهای ارزی دو طرف کانال مانش با مخالفت برخی از طرفهای اروپایی مواجه شده است اما مقامات انگلیسی از توافق با سوییس بر سر تقویت همکاری در حوزه بازارهای مالی و ارزی خبر دادهاند.