اخبار

۱۳۹۹/۰۶/۱۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۰۵۳۷

نوسانات صادرات فرش ایران در 6   سال اخیر

فارس |در حالی که صادرات فرش دستباف ایرانی در سال 1393 به ارزش 331 میلیون دلار بود اما صادرات این کالا در سال گذشته به 69 میلیون دلار کاهش و در 4 ماهه ابتدای امسال نیز به 15 میلیون دلار رسید.

میزان صادرات فرش دستباف ایرانی در سال‌های اخیر روند کاهشی داشته به‌طوری‌که از 331 میلیون دلار در سال 1393 به 69 میلیون دلار در سال 1398 رسیده است و در 3 ماهه ابتدای امسال نیز صادرات فرش دستباف ایرانی فقط 6 میلیون و 200 هزار دلار بوده است. گفتنی است ارزش صادرات فرش دستباف ایرانی در سال 1394 در مجموع 292 میلیون دلار و در سال 1395 در مجموع 360 میلیون دلار بوده است. صادرات فرش دستباف ایرانی که در سال 1396 به 426 میلیون دلار افزایش یافته بود در سال 1397 با وضع تحریم‌های مجدد امریکا دوباره کاهش یافت و به 238 میلیون دلار رسید اما این کاهش در سال 1398 محسوس‌تر شد و به 69 میلیون دلار رسید. حامد چمن رخ در گفت‌وگو با فارس با تاکید بر اینکه صادرات فرش دستباف اصلا خوب نیست، گفت: براساس آمار اعلامی از سوی سازمان توسعه تجارت صادرات فرش دستباف در 4 ماهه ابتدای امسال فقط 15 میلیون دلار بوده است.  وی با بیان اینکه با این وضعیت بیم آن می‌رود که میزان صادرات فرش دستباف بیشتر نیز کاهش یابد، اظهار داشت: محدودیت‌های صادراتی بعد از تحریم‌ها، بسته شدن مرزها در 2 ماهه ابتدای امسال به دلیل شیوع ویروس کرونا و مشکلات ناشی از رفع تعهدات ارزی از عوامل موثر بر کاهش صادرات فرش دستباف بوده است. فرحناز رافع رییس مرکز ملی فرش ایران نیز درباره وضعیت صادرات فرش دستباف ایرانی به فارس، گفت: وضعیت صادرات فرش دستباف ایرانی خوب نیست به‌طوری که فرش‌ها بر روی دست صادرکنندگان مانده است. در حالی که توسعه صادرات فرش دستباف ایران یکی از عوامل موثر بر توسعه اشتغال زایی در این بخش اقتصادی محسوب می‌شود اما هر سال به جای اینکه با افزایش صادرات این کالا مواجه شویم متاسفانه شاهد افت صادرات آن هستیم بنابراین اگرچه از سال 97 با وضع جدید تحریم‌های امریکا، محدودیت‌های برای صادرات این کالا به امریکا به وجود آمده است اما لازم است هر چه سریع‌تر با برنامه‌ریزی دقیق و منسجم با توسعه صادرات این کالا به سایر کالاها به ارقام صادراتی سال‌های قبل دست یابیم.  از نکات قابل توجه در فرشبافی آن است که هزینه اشتغال برای ایجاد یک شغل در این هنر صنعت ایرانی 15 تا 20 میلیون تومان است و مشاغل بسیاری از جمله رفوگری، قالی شویی، طراحان فرش، فروشندگان، رنگرزی، چله کشی و ... به صورت مستقیم و غیرمستقیم با این شغل در ارتباط هستند که براساس آمار اعلامی مرکز ملی فرش ایرانی این بخش از هنر صنعت برای یک و نیم میلیون نفر در سال گذشته شغل ایجاد کرده است.  از جمله مشکلات موجود در تولید و صادرات فرش دستباف می‌توان به کمبود اطلاعات تولید کنندگان از نیازهای بازار و عدم تطابق تولید با سلیقه مصرف کننده، مشکلات تامین مواد اولیه مرغوب برای تولید فرش‌های با کیفیت و نبود طرح جامع و استراتژی مدون در زمینه تولید فرش نام برد. بنابراین لازم است برای حل این مشکلات به تدوین استراتژی جامع فرش دستباف با محوریت مرکز ملی فرش ایرانی، استفاده از روش‌های نوین تحقیقات بازار و دستیابی به بازارهای جدید صادراتی و تعریف روش‌ها در بازاریابی و تبلیغات با توجه به کشورهای هدف پرداخت.

کرونا جذابیت تجارت ریلی با ترکیه را افزایش داد

ایرنا |سعادت گفت: قبلا تجارت ریلی با ترکیه مورد توجه صادرکنندگان نبود، اما پس از شیوع کرونا تقاضا برای تجارت با ریل رو به افزایش گذاشت؛ اکنون به ۱۵۰ واگن رسیده است. مهرداد سعادت، رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و ترکیه با اشاره به بسته شدن مرزها در پی شیوع ویروس کرونا گفت: پیش از این، تجارت ریلی با ترکیه مورد توجه صادرکنندگان نبود، اما پس از شیوع کرونا تقاضا برای تجارت با ریل رو به افزایش گذاشت به‌طوری که اکنون به ۱۵۰ واگن رسیده است. بر همین اساس در آمار مبادلات تجاری نسبت به چهارماهه نخست سال گذشته شاهد کاهش بودیم که با بازگشایی مرزها، تولیدکنندگان و صادرکنندگان در تلاش برای جبران این فاصله هستند. وی افزود: فاصله ریالی مبادلات تجاری در چهار ماه نخست امسال در مقایسه با سال گذشته با توجه به روند صعودی صادرات در شرایط فعلی، افزایش نرخ ارز و تغییر در قیمت محصولات جبران خواهد شد و همچنین برنامه‌ریزی‌هایی برای افزایش حجم مبادلات انجام شده است که به زودی محقق می‌شود. وی با اشاره به افزایش تقاضا برای تجارت با ریل در زمان شیوع کرونا تصریح کرد: پیش از این تجارت ریلی با ترکیه برای صادرکنندگان مورد توجه نبود اما در شرایط فعلی با ارایه خدمات مناسب به از این طریق در حال حاضر ترافیک انتقال بار نیز داریم.وی با اشاره به آغاز فعالیت خط ترانزیتی ایران و اروپا از مسیر ترکیه خاطرنشان کرد: در حال حاضر روزانه ۱۵۰ واگن از خط ریلی میان دو کشور تبادل کالایی انجام می‌شود و تجار با توجه به ارتقای خدمات، درصدد جبران صادرات سال جاری با استفاده از این بخش هستند که به زودی تحقق خواهد یافت. سعادت با اشاره به همراهی ملت، تجار و دولت ترکیه برای عبور از شرایط تحریم اظهار داشت: در واردات کالا از این کشور نیز با مشکلی مواجه نیستیم و اقلام از بنادر ترکیه ترانزیت می‌شود و به صورت ریلی و زمینی وارد ایران می‌شود. وی همچنین در خصوص برخی شایعات مبنی بر اینکه ترکیه با کشف ذخایر گازی در دریای سیاه از این پس اقدام به خرید این محصول از ایران نمی‌کند، گفت: این ادعا، تفسیری است که عده‌ای با اعلام این خبر مطرح کرده‌اند اما این کشور به‌طور رسمی چنین تصمیمی را به ایران اعلام نکرده است.