اخبار
سهم ۳۱ درصدی تولید صنعتی از تسهیلات پرداختی بانکها
سهم حوزه صنعت و معدن از تسهیلات پرداختی بانکها و موسسات اعتباری به بخشهای مختلف در ۴ ماهه اول سال ۹۹ حدود ۳۱ درصد بوده است. در ۴ ماهه اول سال ۹۹، از مجموع ۳ هزار و ۶۶۴ میلیارد ریال تسهیلات پرداختی بانکها و موسسات اعتباری به بخشهای مختلف اقتصادی کشور، حدود یک هزار و ۱۶۴ میلیارد ریال تسهیلات به بخش صنعت و معدن اختصاص یافته است. در این گزارش میزان تسهیلات اعطایی بانکها و موسسات اعتباری به بخش بازرگانی ۷۴۱ میلیارد ریال اعلام شده که حدود ۲۰ درصد از مجموع تسهیلات پرداختی است. معاونت طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت تعداد واحدهای صنعتی مشمول تامین مالی پروژههای اقتصاد مقاومتی را مجموعاً ۱۷۱۵ واحد اعلام کرد که در قالب تسهیلات برنامه تولید و اشتغال (تبصره ۱۸) و در قالب پروژه رونق تولید در ۵ ماهه اول سال ۹۹ تسهیلات دریافت نمودهاند. در این مدت، بیش از ۲۷ هزارو ۴۰۰ میلیارد ریال تسهیلات برنامه تولید و اشتغال (تبصره ۱۸ قانون بودجه) به ۴۶۳ واحد پرداخت شده و همچنین در قالب پروژه رونق تولید نیز ۲۷ هزار و ۷۰۰ میلیارد ریال و در مجموع حدود ۵۵ هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال به ۱۲۵۲ واحد تسهیلات ارایه شده است. بر اساس این گزارش و در قالب تسهیلات برنامه تولید و اشتغال (تبصره ۱۸)، از ابتدای اسفند ماه ۹۷ تا پایان مرداد ۹۹، مبلغ ۵۹ هزار و ۹۷۴ میلیارد ریال تسهیلات به ۱۰۴۰ واحد پرداخت شده است.
امکان استعلام وضعیت اعتباری صادرکننده چک
مردم میتوانند با مراجعه به پایگاه اطلاعرسانی بانک مرکزی و ارسال شناسه استعلام ۱۶ رقمی مندرج در چکهای صیادی، از وضعیت اعتباری صادرکننده چک مطلع شوند.به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، در راستای توسعه خدمات سامانه صدور یکپارچه الکترونیک دسته چک (صیاد) و با هدف ایجاد شفافیت در فضای کسب و کار از طریق ارایه خدمت استعلام مربوط به سوابق چک برگشتی مشتریان، اطلاع از وضعیت اعتباری صادرکننده چک صیادی با اخذ استعلام از طریق پایگاه اطلاعرسانی بانک مرکزی قابل بهرهبرداری است.بر این اساس هموطنان عزیز میتوانند با مراجعه به پایگاه اطلاعرسانی این بانک به نشانی www.cbi.ir و مراجعه به صفحه استعلام وضعیت اعتباری چک صیادی، از طریق ارسال شناسه استعلام ۱۶ رقمی مندرج در چکهای صیادی، از وضعیت اعتباری صادرکننده چک مطلع شوند.
افزایش نرخ سود سپردههای بانکی ناجی نقدینگی است
یک تحلیلگر اقتصادی ضمن بررسی دلایل رشد نقدینگی و پایه پولی گفت: مردم با افزایش چمشگیر بازدهی بازار سرمایه و کاهش نرخ سود سپردههای بانکی نسبت به سالهای گذشته، دیگر تمایلی به نگهداری ریال ندارند و آن را در بازارهای سرمایه، خودرو، مسکن و... به دارایی تبدیل میکنند؛ بنابراین در این شرایط بهتر است نرخ سود سپردههای بانکی افزایش قابل ملاحظهای پیدا کند تا ناجی نقدینگی باشد.
کامران ندری در گفتوگو با ایسنا، درباره دلایل رشد نقدینگی، اظهار کرد: در حال حاضر دلیل عمده رشد نقدینگی، کسری بودجه و تکالیف مستقیم یا غیرمستقیمی است که دولت یا مجلس برای بانکها تعیین میکنند. علاوه براین، افزایش ذخایر خارجی بانک مرکزی برای تامین کسری بودجه از منابع صندوق توسعه ملی نیز موجب افزایش پایه پولی شده است.
وی افزایش تنخواه دولت را بر افزایش رشد پایه پولی موثر دانست و گفت: از ابتدای سال تکالیفی برای بانکها چون اعطای تسهیلات کرونایی، خرید اوراق دولتی، پرداخت ودیعه مسکن محول شده و الزام بانکها به کاهش نرخ سود سپرده قانونی، عواملی است که بر رشد نقدینگی به خصوص افزایش ضریب فزاینده پول تاثیرگذار بودهاند. به گفته این تحلیلگر اقتصادی، افزایش بازدهی بازار سرمایه موجب شده انگیزه مردم برای نگهداری ریال کاهش پیدا کند که این امر، به معنای کاهش ارزش پول ملی است.در ادامه این کارشناس اقتصادی افزود: اگر تورم منشأ داخلی نداشته باشد، تحریمها میتوانند تورم را ایجاد کنند اما به مرور زمان از بین میرود؛ بنابراین، تحریمها تنها عامل افزایش تورم نیستند و سیاستهای داخلی چون رشد بالای نقدینگی و عدم تمایل مردم به نگهداری پول ملی هم بر این امر تاثیرگذار هستند.
وی با اینکه مضرات نقدینگی با کنترل رشد آن رفع میشود، تاکید کرد: انگیزهای برای مردم ایجاد نشده که پول ملی یا ریال را نگهداری کنند بلکه سیاستهایی اتخاذ شده تا مردم را به عدم نگهداری از ریال ترغیب کند. نقدینگی در سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ هم رشد بالایی داشت اما دلیل کاهش تورم در آن زمان، انگیزه بالای مردم برای نگهداری ریال بود و آنها تمایلی برای خرید مسکن، خودرو و ... نداشتند. زیرا، در آن سالها نرخ سود بانکی افزایش قابل توجهی پیدا کرده بود و مردم را به سپردهگذاری در بانکها ترغیب میکرد. ندری خاطرنشان کرد که در وضعیت فعلی نرخ سود بانکی باید افزایش پیدا کند، زیرا نرخ بازدهی داراییهایی چون بازار سهام افزایش یافته بهگونهای که مردم تمایلی به نگهداری ریال ندارند و سهام خریداری میکنند.این تحلیلگر اقتصادی در پایان تصریح کرد: نرخ بازدهی در بازار سهام به میزانی افزایش یافته و ثروت زیادی در آن شکل گرفته است که اگر بخشی از این ثروت به سمت سایر بازارهای دیگر سرریز شود، آن بازارها با افزایش شدید قیمت مواجه خواهند شد.