رویداد

۱۳۹۹/۰۷/۱۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۱۷۵۲

طرح اصلاح نرخ ارز  از 4200 به نرخ نیما

مرکز پژوهش‌های مجلس به تازگی در گزارشی با عنوان «بررسی لایحه بودجه سال ۱۳۹۹ کل کشور، درباره اصلاح نرخ ارز مبنای محاسبه حقوق ورودی» آورده است: با توجه به برآوردها از کسری قابل توجه بودجه سال ۱۳۹۹، لزوم توجه به اصلاحات در جهت افزایش درآمدهای مالیاتی بیش از پیش احساس می‌شود. در لایحه بودجه سال ۱۳۹۹، با مفروض گرفتن نرخ ارز ۴۲۰۰ تومان به‌ عنوان مبنای اخذ حقوق ورودی، رقم این مالیات ۲۰ هزار میلیارد تومان لحاظ شده است. به عبارتی دیگر محاسبات مرکز پژوهش‌ها نشان می‌دهد چنانچه کسری بودجه از محل بانک‌ مرکزی تامین شود، تقریبا ۲۰ درصد تورم (علاوه بر تورم پیش‌بینی شده برای سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰) در پی خواهد داشت. از این‌رو این مرکز استدلال می‌کند که دولت باید منابع لازم برای تامین کسری بودجه را از محل‌های دیگر تامین کند که آثار مخرب اقتصادی کمتری متوجه اقتصاد شود. معنای این تاکید مرکز پژوهش‌ها براین اساس است که چنانچه موضوع فوق از نظر نماینده‌های مجلس و دولت دور بماند، باز هم مردم با افزایش قیمت کالاها روبرو خواهند شد که این روزها بسیار زندگی را بر آنان سخت کرده است. مجلس یازدهمی‌ها بلافاصله طرحی را تحت همین عنوان تهیه کردندکه تا به اینجای کار کلیات آن براساس گفت‌وگوی سخنگو این کمیسیون با رسانه‌ها در جلسه روز یکشنبه هفته گذشته به تصویب رسیده است. علی رضایی، نماینده مجلس شورای اسلامی در همین رابطه به ایبِنا گفته است که این طرح هنوز نهایی نشده و قاعدتا باید پس از نهایی شدن آن نکات مثبت و منفی طرح فوق را مورد توجه قرار داد، ولی بدون شک قصد اعضای کمیسیون از دنبال کردن طرح فوق ایجاد مانع در برابر افزایش نرخ ارز است.

وی در ادامه و در همین رابطه توضیح داد: برکسی پوشیده نیست که اکنون فشار زیادی به مردم تحمیل شده و این امر سبب نارضایتی آنان شده است. این طرح از سوی اعضای خانه ملت جهت کاهش فشار گرانی‌ها و تورم از دوش مردم مورد توجه قرار گرفت که باید تا زمان بررسی جزییات آن منتظر ماند. سیدشمس‌الدین حسینی نیز از دیگر اعضای کمیسیون اقتصادی پیش‌تر در دفاع از طرح مورد اشاره مدیریت نوسان نرخ ارز، تلاش برای خروج سفته بازان از بازار و نیز نظارت بر بازارهای کالایی خاص را از جمله سیاست‌های دولت برای کاهش نرخ کالاها عنوان کرده بود. علاوه بر نکات مورد اشاره باید در نظر داشت که براساس محاسبات مرکز پژوهش‌ها چنانچه نرخ تعرفه ورودی به نصف کاهش یابد، درآمد دولت افزایش می‌یابد که در شرایط تنگنای مالی سال آینده، قابل توجه خواهد بود. بر این اساس برای تمامی کالاها اعم از کالاهای اساسی و سایر کالاها، مبنای محاسبه حقوق ورودی به نرخ نیما تغییر می‌کند و نگرانی‌های تورمی و رکودی ناشی از این افزایش، با تعدیل نرخ تعرفه کالاها برطرف می‌شود، بنابراین امید می‌رود نمایندگان در این جهت گام‌های مفید و موثری را بردارند تا کمکی به شرایط امروز مردم شود.

می‌دانید افت ارزش پول ملی یعنی چی؟

البته ما در ایران شاهد از بین رفتن ارزش پول ملی هستیم نه افت ارزش پول ملی؛  امروز می‌خواهم در مبحث‌اقتصاد بین‌الملل، می‌دانید افت ارزش پول ملی یعنی چی؟ البته ما در ایران شاهد از بین رفتن ارزش پول ملی هستیم نه افت ارزش پول ملی؛  امروز می‌خواهم در مبحث‌اقتصاد بین‌الملل، یک مثال صحیح برای فهم بهتر ارزش پول ملی ذکر کنم:  امروز اگر ما تصمیم بگیریم برای یک ماه به خارج از ایران مثلا به اروپا، امریکا، کانادا یا دوبی سفر کنیم،  غیر از هزینه بلیت و غیره،  فقط هزینه یک ماه اقامت در هتل،  در شرایط متوسط  هر شب اقامت ۳۰۰ دلار، دلار ۳۰ هزار تومان،  هر شب ۹ میلیون تومان،  سی شب ۲۷۰ میلیون تومان  که این هزینه برای ثروتمندان هم بسیار گران است .

در حالی که تا ۳ سال قبل در شرایط متوسط 

هر شب اقامت ۳۰۰ دلار ، دلار ۴ هزار تومان  هر شب 1.2 میلیون تومان، سی شب ۳۶ میلیون تومان

در آن سال (سه سال قبل)  اگر یک خارجی به ایران  می آمد  هر شب اقامت  ۴۰۰ هزار تومان،  دلار ۴ هزار تومان،  یعنی هر شب ۱۰۰ دلار ، ۳۰ شب، ۳۰۰۰ هزار دلار 

اما الان  هر شب اقامت در ایران، ۴۰۰ هزار تومان، دلار ۳۰ هزار تومان،  یعنی هر شب ۱۳ دلار، ۳۰ شب ۳۹۰ دلار  در واقع یک خارجی الان برای اقامت یک ماهه ۳۹۰ دلار به‌جای ۳۰۰۰ دلار می‌پردازد

و  یک ایرانی برای اقامت یک ماهه در خارج  ۲۷۰ میلیون به‌جای ۳۶ میلیون می‌پردازد .

این یعنی «امروز» یک خارجی باحقوق ۴ روز خود می‌تواند یک ماه در ایران اقامت کند و یک ایرانی با حقوق ۲۷۰۰ روز خود یا حقوق 7.5 سال می‌تواند یک ماه در خارج اقامت کند .

ساندویچ کوچک مکدونالد ۶ دلار است و مدیر یکی از بزرگ‌ترین هتل‌های شیراز برای من تعریف می‌کرد وقتی به مشتری امریکایی هتل گفته‌اند شبی ۱۳ دلار، اوباور نمی‌کرده است. این یعنی کار اقتصاد تمام است . 

علیرضا کیهان 

07/۰۷/۱۳۹۹