شمال پایتخت؛ کانون املاک واگذار شده شهرداری
سالاری: انحراف در واگذاری ۳۱۸ مورد از املاک شهرداری قطعی شده است
گروه راه و شهرسازی|
در پی بالاگرفتن درخواستها از شهردار تهران برای ارایه گزارش عملکرد این سازمان در بازپسگیری املاک واگذار شده به غیر، پیروز حناچی در تاریخ 29 شهریور سال جاری با اعلام اینکه تاکنون 400 ملک شهرداری بازپس گرفته شده و 2000 ملک نیز تعیین تکلیف شده است، اظهار کرد که در نیمه اول مهرماه گزارش کاملی در این رابطه به شورای شهر تهران ارایه خواهد کرد. اگر چه مهرماه از نیمه هم گذشته و هنوز گزارش کاملی از سوی شهرداری به اعضای شورای شهر تهران ارایه نشده است، اما سلسله جلسات روسای کمیسیون شهرسازی و معماری و کمیسیون فرهنگی و اجتماعی با مدیران سازمان املاک و مستغلات شهرداری در حال برگزاری است. آنگونه که محمد سالاری، رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر از گزارشهای ارایه شده در این جلسات گزارش کرده است، وقوع انحراف از قانون در واگذاری ۳۱۸ مورد از املاک شهرداری تهران قطعی شده و انحراف در ۴۴۳ مورد دیگر هم در دست بررسی است. در اظهارات سالاری درباره گزارش ارایه شده در این جلسه، نکتههای قابل توجه متعددی وجود دارد، اما یکی از این نکات به مناطق شمالی پایتخت و به ویژه منطقه یک بر میگردد. چرا که این منطقه در رتبه دوم بیشترین تعداد ملک واگذار شده و در رتبه اول بیشترین انحراف قرار دارد.
منطقه یک تهران، استثناییترین منطقه شهری از نظر قیمت ملک، نه در پایتخت که در کل کشور به شمار میرود. در مرداد ماه متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در این منطقه بیش از 52 میلیون تومان بود و در شهریور کمی بالاتر از 50 میلیون تومان قرار گرفت. این در حالی است که متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در شهر تهران در شهریور سال جاری به 24 میلیون و 290 هزار تومان رسیده است و به گفته مسوولان وزارت راه و شهرسازی، اگر قیمتهای منطقه یک را از مجموع قیمتهای مناطق تهران حذف کرده و دوباره میانگین بگیریم، متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در پایتخت به حدود 15 میلیون تومان کاهش خواهد یافت. همچنین اگر متوسط قیمت مسکن در تهران را از مجموع قیمتهای ملک کشور کسر کنیم، میانگین کشوری مسکن به حدود 5 میلیون تومان نزول خواهد کرد. افزون بر این، منطقه یک تهران به دلیل وجود باغات فراوان (که البته طی 30 ساله گذشته به واسطه سیاستهای مبتنی بر شهرفروشی، دچار لطمه و آسیب زیادی شده اند) و همچنین به دلیل محل استقرار مجموعه کاخها و معماریهای فاخر و کلاسیک ایران نیز استثنایی است و از قدیم مرکز سرمایه داران و اشراف و شاهزادگان پهلوی و قجری بوده است. حالا اما باید یک ویژگی استثنایی دیگر را نیز به سیاهه ویژگیهای منطقه یک تهران افزود و آن بیشترین املاک واگذار شده شهرداری و بیشترین انحراف و تخلف در این واگذاریها است.
قطعیت انحراف در 318 مورد واگذاری
رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران با اشاره به گزارش سازمان املاک شهرداری، از شناسایی حدود ۱۹۰۴ ملک واگذار شده شهرداری در قالب بند ۶ ماده ۵۵ خبرداد و گفت: وقوع انحراف از قانون در واگذاری ۳۱۸ مورد از املاک شهرداری تهران قطعی شده و انحراف در ۴۴۳ مورد دیگر هم در دست بررسی است.سالاری با اشاره به برگزاری سلسله جلسات روسای کمیسیونهای شهرسازی و معماری و فرهنگی و اجتماعی با مدیران سازمان املاک و مستغلات شهرداری برای بررسی وضعیت املاک شهرداری گفت: در اولین جلسه از این سلسله جلسات، مدیران سازمان، گزارشی را از وضعیت املاک شهرداری تهران ارایه دادند و ما بر ضرورت ساماندهی آنها تاکید کردیم و برای تحقق این مهم، در هر جلسه موضوعات مختلفی از جمله وضعیت واگذاری املاک به بانک شهر، وضعیت واگذاری املاک به نهادها، وضعیت املاک در حوزه تهاترها، وضعیت سامانه املاک و شفافیت در حوزه املاک، وضعیت ثبت اسناد املاک شهرداری، تحقق منابع غیرنقد بودجه، تعیین حدود اختیارات مناطق در حوزه املاک، تفاهم نامه با ثبت اسناد املاک کشور و عملکرد مصوبات شورا، تعیین وضعیت تعهدات شهرداری و رسا تجارت و بنیاد تعاون سپاه و ... را مورد بررسی قرار میدهیم.
وی با بیان اینکه دومین جلسه با موضوع بررسی عملکرد سازمان املاک و مستغلات شهرداری تهران در خصوص شناسایی و باز پسگیری املاک و اراضی واگذار شده در قالب بند ششم ماده ۵۵ قانون شهرداری برگزار شد، اظهار کرد: بنابر گزارشهای ارایه شده توسط سازمان املاک، کارگروهی به منظور رصد میدانی املاک موضوع بند ۶ ماده ۵۵ قانون شهرداری با همکاری معاونت اجتماعی و مناطق ۲۲ گانه شهرداری تهران تشکیل شده که اقدام به بازدید و شناسایی املاک و اراضی واگذار شده کردهاند و اکنون لیست اولیه این املاک تهیه شده است.
سالاری ادامه داد: براساس این گزارش، ایجاد کمیسیون بند ۶ ماده ۵۵ متشکل از مدیر کل دفتر شهردار تهران، معاونت امور اجتماعی و فرهنگی، معاون مالی و اقتصاد شهری، رییس سازمان بازرسی شهرداری تهران، مدیرعامل سازمان املاک و مستغلات از دیگر اقدامات سازمان بوده است که پس از تشکیل ۵ جلسه در خصوص بیش از ۱۴۰۰ ملک از املاک تصمیمگیری شده است.
رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران اعلام کرد: کل املاک شناسایی شده در قالب بند ۶ در حدود ۱۹۰۴ مورد است که ۸۰۳ مورد املاک در اختیار معاونت اجتماعی شهرداری، ۱۵۳ ملک در اختیار نهادها از جمله نهادهای نظامی، انتظامی و ...، ۱۷۶ مورد در حال بهرهبرداری مذهبی در قالب مساجد و حسینیه و ...، ۳۱۸ مورد دارای انحراف موضوع بند شش ماده ۵۵، ۴۴۳ مورد املاک در دست بررسی در کمیسیون جهت تعیین تکلیف و۱۱ مورد املاک ستادی شهرداری تهران بوده است.
سهم مناطق از واگذاریها و انحرافات؟
وی افزود: بیشترین تعداد املاک واگذار شده در قالب بند ۶ ماده ۵۵ به ترتیب ۱۶۷ مورد در منطقه چهار، ۱۴۶ مورد در منطقه یک، ۱۳۷ مورد در منطقه دو، ۱۲۵ مورد در منطقه ۱۵ و ۱۲۰ مورد در منطقه ۱۲بوده است. همچنین بیشترین تعداد انحراف در قالب بند ۶ ماده ۵۵ به ترتیب در منطقه یک (۵۲ مورد)، منطقه هفت (۲۷ مورد)، منطقه چهار (۲۵ مورد) و منطقه ده (۲۵ مورد) بوده است.
سالاری در خصوص تصمیمات این جلسه گفت: در این جلسه مقرر شد، سازمان املاک و مستغلات شهرداری تهران، گزارش برآورد ارزش دارایی مجموعه املاک واگذار شده و باز پس گرفته شده را به شورای اسلامی شهر تهران ارایه کند و شهرداری لایحهای پیشنهادی را در راستای اصلاح بند ۶ ماده ۵۵ قانون شهرداری به عنوان پیوست ساماندهی املاک به شورا بیاورد.
وی ادامه داد: همچنین مقرر شد، سازمان املاک لیست بهرهبرداران ۴۳۳ ملکی که تحت عنوان املاک در دست بررسی در کمیسیون بند شش ماده ۵۵ و لیست کامل املاک در اختیار بسیج و سپاه را به شورای اسلامی شهر ارایه دهد. بر اساس گزارش دفتر این عضو شورای شهر تهران، سالاری افزود: ارایه راهکارهای تخلیه املاک شناسایی شده توسط سازمان املاک نیز از دیگر تصمیمات این جلسه بود.
چرا دوباره مساله املاک داغ شد؟
به گزارش «تعادل»، در اواخر مرداد سال جاری، موضوع مساله املاک واگذار شده شهرداری تهران به غیر، در پی ماجرای افشاگری پرویز فتاح، رییس بنیاد مستضعفان علیه برخی افراد حقیقی و حقوقی مبنی بر تصرف املاک این بنیاد، دوباره داغ شد و برخی از اعضای شورای شهر در روزهای پایانی شهریورماه از حناچی درخواست کردند که در این رابطه گزارشی ارایه کند. از همین رو، شهردار تهران در تاریخ 29 شهریور ماه در پستی توییتری به این درخواستها واکنش نشان داد و عنوان کرد که کار تعیین تکلیف املاک شهرداری در حال انجام است. حناچی نوشته بود: در راستای حفاظت از بیت المال اقدامات لازم برای بازپسگیری املاک شهرداری تهران از طریق سازمان املاک و مستغلات و کمیسیون بند شش ماده ۵۵ مستمر در حال انجام است. تاکنون حدود 2 هزار ملک تعیین تکلیف شده و ۴۰۰ مورد با پیگیریهای قانونی بازپسگیری شده است. حناچی در توئیتی دیگر نیز نوشته بود: در مورد تعدادی از املاک هم قوه قضاییه پیگیر موضوع است. گزارش اقدامات و لایحههای مربوطه نیمه اول مهرماه به شورای شهر ارایه خواهد شد. جلسات هم اندیشی شورا و شهرداری محل مناسبی برای بررسی و رفع کاستیهای احتمالی در این باره و هماهنگی بیشتر جهت سرعت بخشی به روند اقدامات خواهد بود.