سوگنامه‌ای برای سیاوش

۱۳۹۹/۰۷/۲۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۱۹۶۲
سوگنامه‌ای برای سیاوش

گلی ماندگار| آیین تشییع و خاکسپاری مرحوم محمدرضا شجریان صبح شنبه نوزدهم مهرماه در شهر توس و در جوار آرامگاه فردوسی برگزار شد. پیکرِ استاد برجسته موسیقی ایران، روز گذشته در بهشت‌‌زهرا غسل داده و نماز میت برای‌شان خوانده شد و بلافاصله به مشهد انتقال پیدا کرد تا در همان‌روز در آرام‌گاه توس به دیدار معشوق روند؛ اما به دلیلِ آنچه برنامه‌ریزی‌های مناسب‌تر خوانده شد، ایشان امروز در خانه ابدی‌شان آرام گرفتند. «همایون شجریان» و خانواده خسروی آواز ایران، در این فاصله تلاش کردند تا با همراهی مسوولان امکان میزبانی حداکثری از علاقه‌مندانِ استاد و هم‌زمان رعایت پروتکل‌های بهداشتی فراهم شود؛ این در حالی است که چند ساعت مانده به مراسمِ‌ تدفین، محلِ خاک‌سپاری ایشان نیز تغییر کرد و در حالی که قرار بود استاد در کنارِ مزارِ «مهدی اخوان ثالث» آرام گیرد؛ پیکرشان در محوطه توس قرار گرفت.

 

مرغ سحر و دعای ربنا آوای ماندگار استاد

اگرچه جمعیت بالای حاضران در مراسم، رعایت پروتکل‌های بهداشتی را غیرممکن کرده بود و جانمایی صندلی‌ها برای استقرار مدعوین با رعایت فاصله اجتماعی نیز تأثیری در مدیریت این شرایط نداشت. در این میان، تعدادی از قطعاتِ ماندگار استاد اجرا می‌شد و در این میان «مرغ سحر» بیش از هر قطعه دیگری اجرا می‌شد. «همایون شجریان» نیز در لحظه آرام‌ گرفتنِ پدرشان، با صدایی لرزان این قطعه را به اجرا درآورد. در تمامی این لحظات البته آوای «ربنا» از بلندگوهای مستقر در محوطه توس پخش شد.

 

نامگذاری اول مهر به نام استاد شجریان

بعد از مراسم تدفین «حمیدرضا نوربخش»مدیرعامل خانه موسیقی به ایراد سخنرانی پرداخت و با بیان اینکه شجریان به تمام فارسی‌زبانان تعلق دارد، پیشنهاد کرد روز اول مهر که مصادف با روز تولد استاد شجریان است، به نام ایشان نام‌گذاری شود. حمیدرضا نوربخش این استاد موسیقی را فراتر از آواز و هنر ایران دانست و گفت: جریان بر تارک تاریخ ایران خواهد ایستاد. کمتر هنرمندی را در تاریخ می‌توان یافت که در کنار استاد شجریان قرار دارد؛ فردی که اینگونه یک ملت را با خود همراه کرده است.

 

عذرخواهی همایون از مردم

بعد از آن «همایون شجریان»، ضمن عذرخواهی از مردم در خصوص عدم حضور در محوطه آرامگاه، گفت: حرفی که در اینجا قصد دارم عنوان کنم، این است که هزار دستان موسیقی ایران را به خاک سپردیم و به این مصرع شعر اشاره می‌کنم «به نام خداوند جان و خرد»، همانطور که خرد، خرد خدایی است، جان هم، خدایی است.معذرت می‌خواهم که امکان نبود که مردم پدر را با دست خودشان به خاک سپارند. من باید از افراد مختلف سپاسگزاری کنم و لیستی نیز در همین خصوص آماده کرده بودم ولی به دلیل طولانی بودن این لیست صرف نظر می‌کنم. فرزند خسروی آواز ایران تاکید کرد: ما اعتبارمان را از شما داریم و آرامشمان را از شما می‌گیریم. آرزو می‌کنم همانطور که پدر برای شما می‌خواست، پر از عشق باشید.

 

موسیقی در خانواده شجریان موروثی است

در این مراسم همچنین استاد «فرهاد فخرالدینی» رییس شورای عالی خانه موسیقی ایران در پیامی با بیان اینکه موسیقی در خانواده شجریان موروثی است، گفت: روز اول مهر به نام شجریان نامگذاری شود، در خانه موسیقی این موضوع به تصویب برسد و برگزیدگان در جشنواره‌های موسیقی تندیس شجریان را دریافت کنند.

 

هنرمندان و پیشکسوتانی که در این مراسم حضور داشتند

پس از آیین خاکسپاری مردم خواستار حضور همایون شجریان در میان خود بودند که به دلیل ملاحظات بهداشتی این امکان میسر نشد. در مراسمِ وداع با خسروی آواز ایران، تعدادی از هنرمندان و پیشکسوتان عرصه موسیقی از جمله حمیدرضا نوربخش، سالار عقیلی، تهمورس پورناظری، سهراب پورناظری، داریوش پیرنیاکان، پوریا اخواص، وحید تاج، زکریا یوسفی، نیلوفر محبی، علی ثابت‌نیا، علی عابدی، حسین علیشاپور، حسین پرنیا، فاضل جمشیدی، کیوان ساکت، نیما جوان و... حضور داشتند. حامد بهداد، سحر دولتشاهی، علی سرابی و بسیاری دیگر از چهره‌های هنری نیز حضور داشتند. «محمد مجتبی حسینی» معاون هنری وزیر ارشاد و «محمد‌الله یاری» مدیرکل دفتر موسیقی نیز در مشهد حضور داشتند.