اخبار
قیمتگذاری دستوری در بورس منتفی شد
سیدرضا شهرستانی، عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد اظهار داشت: در این جلسه اجرای دستورالعمل وزارت صنعت منتفی شد و در عوض قرار شد علاوه بر شمش فولاد، محصولات فولادی نیز در بورس کالا عرضه شود. وی با بیان اینکه وزارت صنعت نمیداند که بازار فولاد را باید به چه صورت هدایت کند، به همین دلیل دستورالعملی تدوین کرد که بر اساس آن به صورت دستوری قیمت مصرفکننده نهایی پایین باشد گفت: در حالی که این دستورالعمل فقط رانت بین فروش فولاد در بورس و قیمت مصرفکننده نهایی را به همراه دارد. ضمن اینکه تجربه نشان داده که افرادی که فولاد را بیش از ۲۵ درصد پایینتر از قیمتهای واقعی از بورس خریداری کردهاند فقط ۶ درصد آن را به صورت محصول در بورس عرضه کردهاند. عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد اظهار داشت: برنامه وزارت صنعت این بود که برای فولاد قیمتهای دستوری لحاظ کند که نمایندگان مجلس با این موضوع مخالفت کردند و در جلسه امروز مجلس با وزیر صنعت، این موضوع منتفی شد. در عین حال مقرر شد همه تولیدات زنجیره فولاد در بورس کالا عرضه شود. وی تأکید کرد: این اتفاق علاوه بر ایجاد شفافیت باعث میشود تا فولاد مازاد مصرف داخل نیز صادر شود. شهرستانی در مورد زمان مقرر برای عرضه همه محصولات فولادی در بورس نیز گفت: باید این موضوع در کمیسیونهای مربوطه بررسی و برنامهریزی شود.
افزایش نقدشوندگی در سهام بورسی
موسی احمدی؛ تحلیلگر بازارهای مالی ضمن بیان بازار سهام در روزهای اخیر اگرچه با روند منفی و خروج بخشی از پول مواجه بوده، اما مدیریت شرایط به نحوی بوده که بر نقدشوندگی برخی از سهمها افزوده شده است اظهار داشت: ایجاد سازوکارهایی همچون اوراق اختیار فروش تبعی، الزام بازارگردانی برای سهمها و تدوین آییننامههای مورد نیاز در زمینه حفظ ثبات بازار و صیانت از حقوق سرمایهگذاران از جمله موضوعاتی بوده است که در صورت اجرای صحیح و فرهنگسازی مناسب به همراه ارتقای سطح سواد مالی سرمایهگذاران همچنان میتواند آثار مناسبی در پی داشته باشد. این کارشناس بازار سرمایه افزود: بازار سرمایه سال جاری را با روندهای متفاوتی پشت سر گذاشته است؛ در ابتدای سال روند صعودی را شاهد بودیم، در میانه تابستان افت بازار را پشت سر گذاشتیم و در روزهای اخیر با فروکش کردن ریزشها، نوسانات بازار همراه با افزایش نقدشوندگی سهمها را تجربه میکنیم . وی اظهار داشت: با نگاهی به آمار تعداد کدهای معاملاتی متوجه میشویم که تعداد کدهای معاملاتی صادرشده از ابتدای سال تاکنون از حدود پنج میلیون به حدود ۲۰ میلیون کدمعاملاتی رسیده که البته متوسط تعداد و رقم معاملات هر کد در ماههای اخیر چندان بالا نبوده است . به نحوی که مثلا در مرداد ماه از نظر تعدادی حدود ۱۰ معامله و از نظر ریالی نیز کمتر از پنجاه میلیون تومان را نشان میدهد.
احمدی ادامه داد: همچنین مقایسه مشارکت سرمایهگذاران در عرضههای اولیه در چند سال اخیر نشاندهنده این است که این مشارکت از حدود ۲۰۰ هزار کد معاملاتی به حدود ۶ میلیون کد معاملاتی رسیده است که با فرض فعالبودن حدود نیمی از کدهای معاملاتی میتوان فرض گرفت که حدود ۳ میلیون کد معاملاتی فعال در بازار وجود دارد. این کارشناس بازار سرمایه توضیح داد: با توجه به اینکه عمده این اشخاص در سال جاری وارد بازار سرمایه شدهاند لذا با کاهش آمار شاخص کل، با زیان مواجه شدهاند و بخشی از خروج پول از بازار سرمایه و رفتارهای هیجانی مربوط به این بخش است که با فرصتشناسی سهامداران عمده در فروش سهام خود در نقاط اوج تشدید میشود. به گفته احمدی، در حال حاضر با تغییر ترکیب سرمایهگذاران موجود در بازار شاهد این موضوع هستیم که دیگر آن سبکهای تحلیل گذشته از ابعاد مختلف بنیادین و تکنیکال مبین وضعیت بازار نبوده و لازم است عوامل رفتاری دیگری نیز در تحلیل بازار مدنظر قرار گیرد. وی افزود: در نقطه مقابل، وضعیت بازارهای موازی حاکی از رشد قیمتی است و با افزایش بازده در این بازارها شاهد ورود احتمالی بخشی از پول خارج شده در این بازارها هستیم. موضوعاتی از قبیل تغییرات نرخ ارز دلار، مکانیزم ماشه، نرخ تورم و افزایش قیمتها و انتخابات امریکا از جمله مواردی بوده که در کوتاهمدت بر پیچیدگی شرایط و عدم اطمینان بازار افزوده است. احمدی خاطرنشان کرد: ادامه این عدم اطمینان میتواند بر ریسک سیستماتیک بازار اضافه کند و در صورت شفافتر شدن پارامترهای فوق و به تعادل رسیدن بازارهای موازی میتوان شاهد بازگشت تدریجی بخشی از پولهای خارج شده و رشد آرام آرام بازار باشیم. وی افزود: به نظر میرسد با بهبود شرایط و بازگشت اعتماد عمومی میتوان در میان مدت، شاهد بهبود تدریجی اوضاع باشیم. در این میان ایجاد سازوکارها و ابزارهایی برای مدیریت آثار هیجانات فروش سهامداران خرد نیز میتواند مفید باشد.