جای خالی معاملات آتی و گواهی سپرده در حوزه فولاد
علی قنبری، یکی از راههای درمان التهاب بازارهای کالایی در دنیا را استفاده از ابزارهای مالی دانست و گفت: این در حالی است که زیرساختهای به کارگیری از ابزارهایی مانند معاملات آتی و گواهی سپردهکالایی در بورس کالا وجود دارد. براین اساس، یک مصرفکننده فولاد از امروز میتواند برای چند ماه آینده قرارداد آتی فولاد منعقد کند و از رشد قیمت یا نرسیدن محصول به دستش، نگران نباشد.
به گزارش ایسنا، علی قنبری با اشاره به تحولات این روزهای بازار فولاد اظهار کرد: اینکه یک محصول علاوه بر عرضه در بورس کالا امکان عرضه خارج از بورس را نیز داشته باشد، باعث میشود شاهد تفاوتهای قیمتی و برهم خوردن نظم بازار باشیم. از این رو وزارت صمت باید بر عرضه کافی و مستمر فولاد در بورس نظارت نماید تا التهاب قیمتی در این بازار فروکش کند.
وی گفت: فولاد یکی از محصولات استراتژیک کشور ما است که البته صادرات آن هم از اهمیت بسزایی برخوردار است؛ از این رو وزارت صمت باید برای عرضه کامل محصولات فولادسازان در بورس و تامین نیاز داخل و روند مطلوب تولید، مشوق قرار دهد بهطوریکه در صورت عرضه مکفی و مستمر فولادسازان در بورس، شرایط برای رشد صادراتی فولادیها نیز با توجه به حجم بالای تولید در کشور مهیا شود.
این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: با توجه به ظرفیتی که برای تولید فولاد در کشور وجود دارد، اگر تمام عرضه و تقاضای آن در بستر بورس کالا شکل بگیرد، بدون شک کشف واقعی قیمت انجام شده و دو طرف معامله سود میبرند.
قنبری با تاکید بر اینکه باید از مکانیسم بورس کالا به منظور شفافسازی مبادلات و روند کشف قیمتها بیش از گذشته و در محصولات جدید بهره برد، اضافه کرد: در کشور ما نیز همانند دنیا، از زمانیکه بورس کالا شروع به کار کرده توانسته به خوبی شفافیت را بر بازار کالاهای مختلف حاکم کند. اما با این وجود کماکان شاهد برخی قیمتگذاریهای دستوری در اقتصادمان هستیم که این شیوه همانند گذشته هیچ سودی برای تولید ندارد و به زیان همه فعالان و صنعتگران تمام میشود.
وی ادامه داد: یکی از راههای درمان التهاب بازارهای کالایی در دنیا، استفاده از ابزارهای مالی است که با توجه به وجود زیرساختهای بهکارگیری از ابزارهایی چون معاملات آتی و گواهی سپرده کالایی در بورس کالا، امیدوارم به زودی این حلقه مفقوده در حوزه شفافیت و پوشش ریسک تولیدکنندگان، مصرفکنندگان و سرمایهگذاران حوزه کالا مورد توجه مسوولان قرار گیرد تا برای مثال یک مصرفکننده فولاد از امروز بتواند برای چند ماه آینده قرارداد آتی فولاد منعقد کند و از رشد قیمت یا نرسیدن محصول به دستش، نگران نباشد.
قنبری در پایان اظهار کرد: در شرایط فعلی رشد عرضه محصولات فولادی در بورس کالا از اولویتهای درمان التهاب بازار است تا با رفع عطش بازار، شاهد بازگشت تعادل به قیمتها باشیم.