اقتصاد کلان
کارانه کادر درمان پرداخت میشود
رییس سازمان برنامه و بودجه از پرداخت کارانه کادر درمان و آموزش پزشکی کشور خبر داد. محمدباقر نوبخت گفت: بعد از ماهها تاخیر در پرداخت کارانه کادر درمان این فرصت برای سازمان برنامه و بودجه فراهم شد که ۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان را به صورت یکجا برای تسویه مطالبات کادر درمان و همه افرادی که در وزارت بهداشت مشغول خدمت هستند، پرداخت کند و طی امروز و فردا وزارت بهداشت این میزان را به حساب تکتک آن افراد واریز کند. وی افزود: همچنین مطالباتی که بازنشستگان سال ۹۸ داشتند را نیز مشخص کردیم و الان یک هفته است که پاداش بازنشستگی این افراد در حساب خزانه محفوظ است تا دستگاه ذیربط، اطلاعات لازم و لیست افراد متقاضی را به ما بدهد. بنابراین از دستگاهها انتظار داریم که این پاداش بازنشستگی که یک هفته است در حساب خزانه مانده را بیایند و با تحویل اطلاعات، دریافت کنند. نوبخت تاکید کرد: همچنین با یک برداشت نادرست، موضوعی در فضای مجازی مطرح شده بود که در فروردین امسال بخشی از فروش فرآوردههای نفتی سال قبل به حساب خزانه واریز شد و ما حساب کرده بودیم که این رقم را تا اسفندماه بگیریم که به دلایل متعدد از جمله تحریمها، این پول سال ۹۹ واصل شد و ما این رقم را برای طرحهای خاصی استفاده میکنیم که تا پایان سال انجام شود و از این جهت توافق کردیم که موجودی نقدینگی این ارقام را که حدود ۴ میلیارد تومان بود و الان حدود ۳ هزار و ۷۵۰ میلیارد تومان آن تخصیص داده شده را منتشر کنیم. رییس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: این رقم عمدتاً برای تکمیل طرحهای عمرانی و زیربنایی کشور که به آنها احتیاج داریم، صرف شده است. تلقیهای دیگری که شده بود، به دلیل ناکافیبودن اطلاعات، غیردقیق و نادرست بود.
نوبخت همچنین یادآور شد: در پارهای از موارد برای موضوع همسانسازی، مشکلات و کاستیهای وجود داشت که الان در حال رفع این مشکلات هستیم و مواردی که پیش آمده بود را در حقوق آبانماه این افراد جبران خواهیم کرد تا طبق قانون به اندازه ۹۰ درصد حقوقی که شاغلی در رده آنان دریافت میکند را داشته باشند. وی در پاسخ به پرسشی درباره اقدام مجلس برای اصلاح ساختار بودجه گفت: ابراز مسرت از اخبار خوشی میکنم که از مجلس درباب اصلاح ساختار به گوش میرسد. الان دو سال است که سازمان برنامه و بودجه در چند جلد بهطور کامل برنامه اصلاح ساختار بودجه را تهیه کرد. البته این برنامه قرار بود در شورای عالی هماهنگی اقتصادی به تصویب برسد که به هر دلیلی از جمله موضوع مالیات بر کل درآمد و اینکه در باب این موضوع اتفاق نظر وجود نداشت، ما استقبال میکنیم که مجلس این برنامه را تصویب کند. نوبخت تاکید کرد: مجلس در نظر دارد که تعدادی از مسائل مهم این برنامه در لایحه بودجه ۱۴۰۰ گنجانده شود، باید بگویم که حتی بیش از آنچه که مجلس انتظار دارد که در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ منظور کنیم را منظور میکنیم. اما انتظار از مجلس این است که میان کار ما را تنها نگذارد، چرا که دستگاهها همگی طالب این تغییرات نیستند و وقتی مخالفت میکنند ما میبینیم که حرفهای آنان از دهان نمایندگان مجلس شنیده میشود. رییس سازمان برنامه و بودجه تأکید کرد: اصلاح قانون مالیات از جمله مواردی است که در این برنامه درنظر گرفته شده است و البته الان هم اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم در دستور کار دولت و مجلس است. همچنین اصلاح هزینهها از دیگر مواردی است که آن را در برنامه خود در نظر داریم. وی تصریح کرد: ما نوع هزینههایی که الان داریم انجام میدهیم به دلیل تعدد و موازیکاری که دستگاهها صورت میدهند، این هزینهها تکراری است. اگر مجلس بتواند این موضوع را در زمینه دستگاههایی که نامهای مشابه هم دارند - مثلاً ببینیم تبلیغات را چه کسی انجام میدهد؟ سازمان تبلیغات اسلامی؟ دفتر تبلیغات اسلامی؟ و مواردی از این دست - انجام دهد و رافع آن باشد، دولت حتماً از این تصمیم حمایت میکند. رییس سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به پرسشی درباره احتمال افزایش یارانهها اظهار کرد: دولت فعلاً چنین قصدی ندارد.
رشد 4.3 درصدی اقتصاد ایران در سال 2021
موسسه تحقیقاتی فیچ با پیش بینی رشد ۴.۳درصدی برای اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۱نوشت: شراکت استراتژیک ایران و چین امریکا را در اوراسیای غربی از دور خارج میکند. موسسه تحقیقاتی فیچ پیشبینی میکند که تجارت ایران در سال 2021 رشد 7.4 درصدی را تجربه کند و میانگین رشد تجارت ایران در بازه 2020 تا 2024 حدود 12.2 درصد باشد. موسسه تحقیقاتی فیچ سولوشنز این نکته را در آخرین بهروزرسانی گزارش خود از چشمانداز تجارت بینالمللی ایران تا سال 2029 مطرح کرده است. این گزارش میگوید که شراکت استراتژیک بین ایران و چین میتواند تحولی بسیار مهم برای هر دو طرف باشد، چرا که این دو میتوانند امریکا را به لحاظ ژئوپلیتیک در اوراسیای غربی از دور خارج کنند.انتظار داریم با خیز دوباره اقتصاد ایران و احیای صادرات نفت، تجارت این کشور رشد قابلملاحظهای در سال 2021 داشته باشد. پیشبینی میکنیم تجارت ایران رشد 7.4 درصدی را در این سال تجربه کند. به همین ترتیب، پیشبینی خود از رشد اقتصادی ایران در سالهای 2021 و 2022 را اصلاح کردهایم و در حالی که پیشتر به ترتیب رشد اقتصادی 2.9 درصدی و 7 درصدی را برای این دو سال پیشبینی کرده بودیم، اکنون انتظار داریم اقتصاد ایران در سال 2021 بالغ بر 4.3 درصد و در سال 2022 نیز 8.2 درصد رشد کند. این اصلاح را بر پایه این فرض قرار دادهایم که جو بایدن در انتخابات ریاستجمهوری امریکا به پیروزی میرسد و شاهد برداشته شدن تدریجی تحریمهای ایران خواهیم بود.