بازار

۱۳۹۹/۰۸/۲۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۳۰۰۱

جذابیت بورس برای سرمایه‌گذاری

محمدمهدی بحرالعلوم، تحلیلگر بازارسرمایه اظهار داشت: بانک‌ها نباید با افزایش نرخ بهره، چالش جدیدی برای بازار سرمایه ایجاد کنند و مانعی برای هدایت نقدینگی به بورس شوند. وی در ادامه به مقایسه بازار سرمایه با سایر بازارهای موازی پرداخت و گفت: بدیهی است که بازارهایی مانند مسکن و خودرو قیمت‌گذاری را بر مبنای دلار بالای ٤٠ هزار تومان انجام داده و گرانی بیش از حدی را ایجاد کرده‌اند بنابراین آنها بازار هدف جذابی برای ورود نقدینگی نیستند. این تحلیلگر بازار سرمایه افزود: از طرفی روی کار آمدن دموکرات‌ها و احتمال آرام‌تر شدن واکنش‌ها و شاید برگشت به برجام یا گشایش‌های اقتصادی در کشور، باعث افت نرخ ارز یا ثبات نسبی قیمت‌ها در بازارهای طلا و ارز می‌شود؛ به همین علت در حال حاضر چشم‌انداز روشنی برای سرمایه‌گذاری در این دو بازار متصور نیست.

بحرالعلوم خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد سپرده‌های بانکی بلندمدت و بازار سرمایه محل امن‌تری برای ورود نقدینگی باشد. در قیاس این دو بازار نیاز به مرور عوامل بنیادی بازار سرمایه داریم، اما بطور کلی با نگاهی به قیمت سهم‌ها شاهد آن هستیم که P/E فوروارد برخی شرکت‌ها به رقم ٥-٦ رسیده و با در نظر داشتن ریسک‌های احتمالی که همیشه برای بورس وجود دارد، باید گفت سرمایه‌گذاری در بازار سهام منطقی و جذاب‌تر از دیگر بازارها است و می‌توانیم جذب نقدینگی فراتر از انتظار را شاهد باشد.مدیرعامل کارگزاری بانک مسکن با اشاره به لزوم بازنگری در نرخ بهره بانکی بیان کرد: بازار پول نیاز به بازنگری قوانین دارد و اگر قرار باشد بانک‌ها به سپرده‌های بزرگ خود حواله‌هایی بالای ٢٠ درصد بدهند، این موضوع چالشی برای جذب نقدینگی در بورس ایجاد می‌کند. بحرالعلوم افزود: توصیه ما این است که پیگیری‌های وزارت اقتصاد که در راستای توسعه بازار سرمایه است، جدی‌تر دنبال شود و رایزنی‌های لازم با بانک مرکزی جهت نگه داشتن نرخ بهره تا ١٨ درصد انجام شود تا جذابیت و کشش بازار سرمایه همچنین سرمایه‌گذاری میان مدت بیشتر شود.بحرالعلوم ادامه داد: هم‌اکنون بازار سهام از بُعد ارزندگی و مولفه‌های بنیادی مشکلی ندارد، بحث اصلی آشتی دادن نقدینگی با بورس است که تعدیل نسبی نرخ بهره بانکی می‌تواند هدایتگری برای ورود نقدینگی جدید به این بازار باشد. اگر این اتفاق بیفتد راحت‌تر می‌شود نرخ ارز و بهره را کنترل کرد، یعنی سیاست‌گذار در فضایی که سرمایه‌گذاری در بازار ارز با ریسک مواجه شده باید استفاده بهینه‌ای داشته باشد. مدیرعامل کارگزاری بانک مسکن، در خصوص صف‌های فروش غیر طبیعی هم که تشکیل می‌شود، گفت: بهتر است محدودیت‌هایی که تنها در شرایط و روزهای خاص اجرا می‌شود مانند گذشته به روال طبیعی برگردد؛ چرا که یکی از نگرانی بزرگ فعالان بازار، چالش‌های معاملات حقوقی‌ها است که بخش قابل توجهی از تقاضا را سرکوب می‌کند.وی اظهار کرد: هم‌اکنون شرایط در بازار سرمایه شرایط خوبی است؛ چرا که تعدادی عرضه اولیه در صف ورود هستند، صندوق دارای یکم ارزنده‌تر از سابق است و به‌طور کلی نسبت به قبل، زیر ساخت‌های قوی‌تری برای ورود نقدینگی ایجاد شده است.

8. 1 میلیون دارنده کارت عدالت در  انتظار تصمیم  دولت

بهمن عبداللهی در پاسخ به این پرسش که حدود ۱.۸ میلیون نفر با وجود اینکه کارت پرس شده سهام عدالت دارند، اما در سامانه سهام عدالت به عنوان سهامدار عدالت شناخته نمی‌شوند برای آنها چه کاری انجام می‌دهید، گفت: دولت منابعی برای سهام عدالت در نظر گرفته بود و در لیست سهام عدالت که ۲ سال قبل توسط سازمان خصوصی‌سازی اعلام شده بود، باقیمانده سهام عدالت را به دولت برگشت داد، چون اعلام کرد این مقدار سهام مازاد بر نیاز است. در حالی که همان موقع باید برای دارندگان کارت سهام عدالت یا دعوتنامه‌های سهام عدالت تعیین تکلیف می‌کرد، اما این کار را انجام نداد. وی افزود: در حالی حاضر سهام جدیدی از ۳۶ بنگاه بورسی که در سهام عدالت هستند، وجود ندارد که به این افراد داده شود، مگر اینکه دولت مکلف شود از بنگاه‌های موجود خود برای این افراد سهام عدالت در نظر بگیرد، در غیر این صورت کاری نمی‌شود، انجام داد. رییس اتاق تعاون ایران گفت: مجلس شورای اسلامی هم دنبال این است که مشکل این افراد را حل کند، اما دولت مقاومت می‌کند و می‌گوید سهامی از بنگاه‌های سهام عدالت در اختیار ندارد که به این افراد بدهد. البته بنگاه‌های زیادی دیگری در لیست فروش دولت وجود دارد که قرار است واگذار شود، اما باید خود دولت تصمیم بگیرد که از محل بنگاه‌هایی که برای فروش قرار داده برای این ۱.۸ میلیون نفر که کارت سهام عدالت دارند، سهام عدالت اختصاص دهد تنها راه این است که دولت تصمیم بگیرد، وگرنه از دست کسی کاری برنمی‌آید. عبداللهی در مورد اینکه باقیمانده سهام دولت در دارا یکم قرار بود به عنوان دارا سوم به مردم داده شود، آیا نمی‌توان از آن برای سهام عدالت اختصاص داد، گفت: ۲ ماه قبل قرار بود صندوق دارا سوم ارایه شود، اما اشکالاتی در خود وزارت اقتصاد پیدا شد که این امر را متوقف کردند و منتظر شدند که شرایط بورس بهتر شود تا سهام دارا سوم به مردم عرضه شود و بالاخره این سهام از طریق بورس به مردم عرضه می‌شود.