روی موج خبر
تامین مالی ۴۵۰ هزار میلیارد تومانی از طریق بورس
حسن قالیباف اصل در ششمین همایش مالی اسلامی انجمن مالی اسلامی ایران گفت: عملکرد ابزارهای کاربردی در بازار سرمایه بعد از استفاده نیز مجددا در کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار به بحث گذاشته میشود تا بازخوردها و نتایج آن در اجرا مورد ارزیابی قرار گیرد. وی در ادامه با اشاره به تحولات اخیر در بازار سرمایه و اقبال عمومی به آن اظهار داشت: حاکمیت مطلوب در بازار سرمایه، موضوعی است که مجددا باید به آن پرداخته شود و در واقع بدون وجود یک نظام حاکمیتی مطلوب، نقش بازار سرمایه در تخصیص منابع آن طور که باید و شاید دیده نخواهد شد. قالیباف اصل سپس با تقسیمبندی موضوع حکمرانی مطلوب در بازار سرمایه به چند مولفه اصلی گفت: حاکمیت قانون در بازار سرمایه، حاکمیت شریعت در بازار سرمایه و حاکمیت شرکتی که دستورالعمل آن در سال ۱۳۹۷ در هیاتمدیره سازمان بورس به تصویب رسید، مولفههای اصلی حاکمیت مطلوب در بازار سرمایه را تشکیل میدهند . رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، همچنین وجود قوانین مادر در بازار سرمایه از جمله قانون تجارت، قانون بازار اوراق بهادار و قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید را در شکلگیری و برقراری حاکمیت مطلوب در بازار سرمایه، مهم ارزیابی کرد . وی افزود: قانونی که در سال ۱۳۸۴ تصویب و بر اساس آن نهاد «ناظر» از نهاد «اجرا» جدا شد و مبنای تشکیل ۴ بورس یعنی بورس تهران، بورس کالا، بورس انرژی، فرابورس ایران و سایر نهادهای خود انتظام قرار گرفت، فعالیتی در راستای حکمرانی مطلوب در بازار سرمایه بوده است .
قالیباف اصل در ادامه با تشریح برخی فعالیتهای سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: بازار سرمایه کشور از سال ۱۳۸۴ با تصویب قانون جدید حرکت رو به جلویی داشته است و این حرکت همچنان با حضور طیف وسیعی از مردم با دانشها و سلیقههای متفاوت و افزایش ابزارها و نهادهای مالی تداوم داشته است . وی با بیان اینکه اندازه بازار سرمایه با سالیان گذشته قابل مقایسه نیست، اظهار داشت: هماکنون پایه سهامداری در این بازار به نحو چشمگیری افزایش پیدا کرده و بالای ۵۰ میلیون کد سهامداری داریم. قالیباف اصل همچنین حضور فعال در عرضههای اولیه را دلیل دیگری بر اقبال از بازار سرمایه ذکر کرد و گفت: اوایل، کل تعدادی که در عرضههای اولیه شرکت میکردند نهایتا ۵۰ هزار نفر بود، در حالی که این رقم در حال حاضر به چندین میلیون نفر رسیده و اخیرا دفعات معاملات به ۴ میلیون رسید که آمار بسیار چشمگیری است .
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار همچنین به نقش فعال بازار سرمایه در تجهیز منابع بنگاهها به ویژه بنگاههای تولیدی اشاره کرد و افزود: سال گذشته، تامین مالی از طریق بازار سرمایه ۲۶۰ هزار میلیارد تومان بود که امسال تا الان این رقم به ۴۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده است . قالیباف اصل همچنین از انتشار اوراق توسط بعضی شرکتها خبر داد و گفت: امسال در هیاتمدیره سازمان بورس تصمیم گرفته شد که شرکتهای حائز شرایط بتوانند بدون ضامن بانکی در بازار سرمایه انتشار اوراق داشته باشند و یک شرکت هم در این خصور مجوز فعالیت گرفته است. رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه به حضور پررنگ فضای مجازی-به عنوان فرصت و تهدید در رویدادهای بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: این فضا قابل کنترل نیست؛ لذا باید هدفمند با آن برخورد کرد و از پتانسیل آن بهره گرفت . قالیباف اصل با تاکید بر اینکه مسوولیت نهایی سود و زیان در بازار سرمایه به عهده خود سهامدار است، افزود: سیگنالدهی، واژهای است که دایما در بازار سرمایه تکرار میشود و عدهای متاسفانه همچنان با اتکا به این سیگنالهای نامعلوم اقدام به خرید و فروش میکنند .
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار به سهامداران توصیه کرد قبل از ورود به این بازار، خود را مجهز به دانش کافی در این خصوص کنند و جهت مشاوره نیز صرفا به محلهایی که مجوز سازمان بورس را دارند مراجعه کنند تا دچار زیان نشوند.
حاکمیت مطلوب و تاثیر آن در بازارهای مالی
علی صالحآبادی، رییس انجمن مالی اسلامی اظهار داشت: برگزاری پنج دوره همایش علمی سالانه با محوریت موضوعات روز مالی اسلامی از فعالیتهای مهم و ارزشمند انجمن مالی بوده است. صالحآبادی به برگزاری 30 نشست تخصصی داخلی و بینالمللی توسط انجمن مالی اسلامی اشاره کرد و گفت: محتوای این نشستهای تخصصی و همایشهای برگزارشده در پایگاه این انجمن در دسترس اساتید و علاقهمندان قرار دارد؛ این پایگاه به عنوان یک سایت مرجع علمی، مجموعه مطالب ارزنده و متنوعی در حوزه مالی اسلامی را در بر میگیرد. وی انتشار فصلنامه تحقیقات مالی اسلامی را از دیگر دستاوردهای انجمن مالی اسلامی عنوان کرد و گفت: این فصلنامه به همت انجمن مالی اسلامی، دانشگاه امام صادق و سازمان بورس منتشر میشود و آماده انتشار آثار پژوهشگران و اساتید حوزه مالی اسلامی است. رییس انجمن مالی اسلامی خاطرنشان کرد: این انجمن موفق به کسب رتبه A بین انجمنهای علمی از طرف وزارت علوم شده و توانسته جایگاه شایستهای بین انجمنهای علمی کشور کسب کند. علی صالحآبادی پذیرش ۱۳۴ دانشجو در دورههای آموزش DBA بازار سرمایه اسلامی را از دیگر افتخارات علمی انجمن مالی اسلامی دانست و گفت: تاکنون پنج دوره DBA بازار سرمایه دانشجو پذیرش کردهایم که اولین دوره آن همزمان با مجمع سالانه انجمن فارغالتحصیل و موفق به اخذ گواهینامههای خود از سازمان بورس و انجمن مالی اسلامی شدند. رییس انجمن مالی اسلامی ضمن تشکر از همه اساتید شرکتکننده در همایش اظهار امیدواری کرد که این همایش بتواند نقش موثری در حوزه مالی اسلامی برجای بگذارد.