سکوت قانون جدید چک درباره ظهرنویسی
گروه بانک و بیمه|
یک کارشناس امور بانکی درباره قانون جدید چک گفت: اعتبار چکها فعلاً تا سه سال خواهد بود که در این میان لایحهای در مجلس شورای اسلامی مطرح شده است که نمایندهها پیشنهاد حذف سه سال را ارایه کردهاند. همچنین، در قانون جدید چک ذکر شده که ثبت و انتقال چک باید در داخل سامانه بانک مرکزی باشد و در خصوص ظهرنویسی قانون جدید چک سکوت کرده است.
به گزارش ایسنا، یاسر مرادی گفت: مصوبه ستاد ملی کرونا قانون چک را عقب نینداخته است، بلکه تنها اجرای یکبند از قانون چک تا پایان سال عقبافتاده است. ثبت در سامانه صیاد که قرار بود از ۲۰ آذرماه اجرایی شود، به علت آماده نبودن سامانه و عدم فرهنگسازی تا پایان سال به تعویق افتاد. از تاریخ ۲۰ دیماه بر اساس وعده بانک مرکزی سامانه صیاد رونمایی میشود و ثبت اختیاری در این سامانه انجام میشود. بقیه موارد قانون چک نیز بر اساس بخشنامه بانک مرکزی اجرایی خواهد شد. وی افزود: قانون در خصوص چکهای موجود اجرایی نمیشود و مردم نگران نباشند. در هفته جاری از چکهای جدید رونمایی خواهد شد و از ۲۰ دیماه توزیع میشوند. اعتبار چکها فعلاً تا سه سال خواهد بود. در این میان لایحهای در مجلس شورای اسلامی مطرح شده است که نمایندهها پیشنهاد حذف سه سال را ارایه کردهاند.این کارشناس امور بانکی که در یک برنامه تلویزیونی صحبت میکرد، ادامه داد: قرار است تا چکها اعتبار داشته باشد و به دلیل تغییر اعتبار قانون سه سال را لحاظ کردهاند. با این تاریخ چکهای منقضی باید در بانک تعویض شوند. این گلایه به بانک مرکزی وارد است که در دو سالی که فرصت داشت، اقدامات در خصوص سامانه صیاد را به تأخیر انداخت. شبکه بانکی هم آمادگی و زیرساخت پیوستن به قوانین جدید را نداشت.طبق گفته وی، ۲۰ روز دیگر قرار است تا مردم از این سامانه استفاده کنند اما هیچ صحبتی و آموزشی در خصوص آن در رسانهها ارایه نشده است. فعلاً در گام اول قرار بر روی اپلیکیشنهای موبایلی احراز هویت انجام شود. برای اعتبار سنجی نیز با این وضعیت حداقل شش ماهی زمان نیاز خواهیم داشت.مردادی در پایان سخنانش خاطرنشان کرد: در قانون جدید چک ذکر شده است که ثبت و انتقال چک باید در داخل سامانه بانک مرکزی باشد و در خصوص ظهرنویسی قانون جدید چک سکوت کرده است. یک عده از اساتید حقوقی معتقدند که این روند منسوخ شده است اما عدهای نیز معتقدند که این امر به قوت خود باقی است اما در سامانه ثبت نمیشود. در نهایت هم رسیدگی با دادگاهها خواهد بود و در چکهای تضمینی علت صدور چک باید در بانک قید شود.
ثبت چک در سامانه صیاد تا پایان سال به تعویق افتاد
معاون اقتصادی رییسجمهوری گفت: ستاد مبارزه با کرونا تصویب کرد که اجرای طرح ثبت چک در سامانه صیاد تا پایان سال به تعویق بیفتد تا در این زمان آشنایی، اطلاعرسانی و فرهنگسازیهای لازم در این زمینه صورت پذیرد. «محمد نهاوندیان» در حاشیه ستاد مبارزه با کرونا به قانون جدید صدور چک اشاره کرد و افزود: «قانون اصلاح قانون صدور چک» در سال ۱۳۹۷ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید، به مدت دو سال به بانکها برای ایجاد آمادگیهای لازم و تامین سامانهها مهلت داده شده بود.از این پس صدور چک با شرایطی خاص صورت میگیرد و باید در سامانه صیاد ثبت شوند. نهاوندیان با بیان اینکه در جایی از قانون، بانکها از پرداخت وجه چکهایی که این مقررات را رعایت نکردند ممنوع شدهاند، گفت: بانک مرکزی پیشبینی کرده بود، به دلیل عدم آشنایی مردم با این سامانهها ممکن است قانون جدید موجب شود تا مراجعات زیادی به شعب بانکها صورت گیرد، در حالی که در این شرایط کرونایی نمیتوان مراجعات پر تراکمی را در بانکها داشته باشیم.ستاد تصویب کرده است تا اجرای این تبصره تا پایان سال به تعویق بیفتد تا در این زمان، آشنایی، اطلاعرسانی و فرهنگ سازیهای لازم در این زمینه صورت پذیرد.اکنون عمده مقدمات مربوط به اجرای قانون مذکور فراهم شده است اما به دلیل تغییرات بنیادین در رویههای صدور، انتقال، وصول و سایر عملیات مربوط به چک در قانون جدید و آثار و تبعات آنکه متوجه آحاد جامعه است و همچنین به دلیل پیامدهای نامطلوب اقتصادی ناشی از شیوع بیماری کرونا برای کسب و کارها، قرار شده است تا اجرای قانون جدید صدور چک به صورت مرحلهای و به صورت تدریجی انجام شود تا ضمن فرهنگسازی و اطلاعرسانی مستمر، زمینه ارتقای آگاهی آحاد جامعه از قواعد جدید چک میسر شود و در عینحال کمترین چالش و آثار منفی را برای صاحبان مشاغل و کسب و کارها به دنبال داشته باشد.