بازارسرمایه

۱۳۹۹/۱۱/۱۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۵۶۸۲

ثبت نام 32 میلیون نفر  در سامانه سجام

با توجه به آزادسازی معاملات سهام عدالت و ورود بیش از 57 میلیون نفر در بورس اوراق بهادار تهران، از سال گذشته سامانه‌ای راه‌اندازی شده به نام سامانه جامع اطلاعات مشتریان، سجام که در این سامانه احراز هویت مشتریان حقیقی و حقوقی در بورس انجام می‌شود و همچنین اطلاعات اشخاص شامل کدملی، شماره شناسنامه و مشخصات شناسنامه‌ای، همچنین شماره تلفن همراه به نام فرد و شماره شبای حساب بانکی جهت واریز سود مجامع شرکت‌ها در آن اعلام می‌شود. 

براساس اطلاعات به دست آمده از شرکت سپرده‌گذاری مرکزی و تسویه وجوه، سمات، ثبت نام در سامانه سجام در دی‌ماه امسال 7 میلیون و 600 هزار نفر بوده که در مجموع تاکنون 32 میلیون و 200 هزار نفر در سامانه سجام ثبت نام کرده‌اند. همچنین تعداد 5 هزار و 670 شخص حقوقی یا شرکت حاضر در بورس در سامانه سجام ثبت‌نام کرده‌اند و نیز تعداد 124 نفر سرمایه‌گذار خارجی هم تاکنون در سامانه سجام ثبت‌نام کرده‌اند. 

همچنین طبق اطلاعات به دست آمده از سجام، استان خراسان رضوی از نظر تعداد ثبت‌نام‌شدگان در سامانه سجام رتبه اول را دارد که تاکنون 870 هزار و 230 نفر در سجام ثبت‌نام کرده‌اند. در رتبه دوم استان خوزستان با 594 هزار و 197 نفر، سپس استان گیلان با 463 هزار و 552 نفر، پس از آن کرمان با 443 هزار و 216 نفر، استان فارس 438 هزار و 188 نفر، استان تهران 424 هزار و 71 نفر، سیستان و بلوچستان با 388 هزار و 53 نفر و پس از آن استان‌های همدان، هرمزگان، مازندران، کرمانشاه، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، گلستان، مرکزی، زنجان، اردبیل، یزد، اصفهان، کردستان، چهارمحال و بختیاری، لرستان، البرز، خراسان جنوبی، بوشهر، خراسان شمالی قرار دارند و در استان قزوین با 78 هزار و 297 نفر، سمنان 70 هزار و 422، قم 65 هزار و 678 نفر، کهگیلویه و بویراحمد 65 هزار و 67 نفر و استان ایلام در آخرین رتبه با 49 هزار و 825 نفر در سامانه سجام ثبت‌نام کرده‌اند. 

با توجه به حضور گسترده مردم در بورس و سهام پراکنده مردم به ویژه سهام خرد عدالت و سهام اندک عرضه‌های اولیه و همچنین شرایط به وجود آمده از کرونا، لازم است سود واریز شده برای سهام در شرکت‌های بورسی از طریق سامانه سجام و شماره شبای بانکی افراد واریز شود تا برای دریافت سود اندک به بانک‌ها مراجعه نکنند و در شرایط کرونایی دچار بیماری نشوند. تعداد 2383 نفر از مخاطبان سامانه فارس من با ثبت موضوع «تصویب قانونی جهت واریز سود مجامع از طریق سجام»، تعداد 1229 نفر با ثبت موضوع «سود مجامع را مستقیم به حساب واریز کنید» و نیز تعداد 305 نفر با ثبت موضوع «سود مجامع بورسی از طریق سجام پرداخت شود» خواستار پاسخگویی مسوولان مربوط شدند.

ملاک‌های رتبه‌بندی شرکت‌های بازارپایه

زهرا زارع، مدیر نظارت بر ناشران بازار پایه فرابورس با اشاره به ملاک‌های طبقه‌بندی شرکت‌های بازار پایه گفت: در طبقه‎‌بندی جدید که در تاریخ 30 دی‌ماه انجام شد 13 شرکت در تابلوهای بازار پایه جابه‌جا شدند، 9 شرکت از تابلو زرد به تابلو نارنجی، 3 شرکت از تابلو نارنجی به تابلو زرد و یک شرکت از تابلو نارنجی به تابلو قرمز بازار پایه منتقل شدند. به گفته مدیر نظارت بر ناشران بازار پایه فرابورس ایران، رتبه‌بندی شرکت‌های بازار پایه بر اساس ماده 21 دستورالعمل پذیرش، عرضه و نقل‌ و انتقال اوراق بهادار در فرابورس ایران (شرکت سهامی عام) انجام شده است و شرکت‌ها بر اساس سطح افشای اطلاعات و ارایه صورت‌های مالی طبقه‌بندی می‎‌شوند.

 وی همچنین عنوان کرد که از سال 1396 طبقه‌بندی شرکت‌های بازار پایه در حال انجام است و تاکنون 8 بار این رتبه‌بندی انجام شده و معیارهای آن تغییر نکرده است زارع با بیان اینکه عدم ارایه اطلاعات در زمان‌های تعیین‌شده از سمت اعضای هیات‌مدیره شرکت‌ها علاوه بر تخلف از دستورالعمل افشا، تخلف از ماده 45 قانون بازار نیز به شمار می‌رود، اظهار کرد: شرکت‌ها از زمانی که ثبت نزد سازمان بورس می‌شوند ملزم به رعایت دستورالعمل افشای اطلاعات هستند و این طبقه‌بندی نافی مسوولیت‌های هیات‌مدیره شرکت‌های بازار پایه در قبال ارایه اطلاعات نیست، چراکه اعضای هیات‌مدیره باید حساسیت‌های لازم را نسبت به انتشار به موقع اطلاعات مطابق با مهلت‌های زمانی تعیین‌شده رعایت کنند. 

مدیر نظارت بر ناشران بازار پایه فرابورس همچنین در خصوص شرکت‌هایی که از تابلو زرد بازار پایه به تابلو نارنجی منتقل شده‌اند، گفت: در مورد این شرکت‌ها صرفا دامنه نوسان از 3 درصد به 2 ‌درصد کاهش یافته است و در رتبه‌بندی شرکت‌ها به کیفیت ارایه اطلاعات ورود نمی‌شود؛ ضمن آنکه شرکت‌هایی که از تابلو زرد منتقل می‌شوند در ‌صورتی که در ادامه بتوانند معیارهای حضور در این تابلو را کسب کنند، مجددا به تابلو زرد ارتقا خواهند یافت. ‌