چه خبر از وضعیت سهام عدالت؟
با وجود اینکه در آخرین ماه سال به سر میبریم و به روزهای پایانی سال ۱۳۹۹ نزدیک میشویم، هنوز هیچ مسوولی بهطور شفاف درمورد زمان و میزان سود سال ۱۳۹۸ سهام عدالت اظهارنظر نکرده است. البته زمان واریز سود سهام عدالت سال ۱۳۹۸ بستگی به فعالیت شرکتها دارد و به گفته مسوولان در صورت انجام اقدامات لازم از سوی شرکتهای مربوطه، سود سهامداران تا پایان سال پرداخت میشود. به نظر میرسد واریز سود سالانه سهام عدالت چند تفاوت مهم با سالهای قبل دارد. نخست آنکه مشمولانی که روش مستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کرده بودند، چنانچه اقدام به فروش بخشی از سهام خود کرده باشند، فقط سود بخشی از سهام را که نفروختهاند، دریافت خواهند کرد. برای مثال درصورتی که ۳۰ درصد سهام عدالت خود را فروختهاند، ۷۰ درصد از سود سال ۱۳۹۸ را دریافت خواهند کرد.تفاوت دیگر لزوم ثبت نام در سامانه سجام است. هر کدام از ۳۶ شرکت سرمایهگذاری استانی و ناشران بورسی که برای واریز سود مشمولان سهام عدالت، شرکت سپردهگذاری مرکزی را انتخاب کرده باشند این سود براساس شماره حساب اعلامشده در سجام واریز خواهد شد. چنانچه مشمول سهام عدالت بخواهد سود خود را به صورت متمرکز دریافت کند و خود به دنبال سود شرکتها نرود تنها راه این اقدام، ثبتنام در سامانه سجام به نشانی
www.sejam.ir است.البته به نظر میرسد این آخرین سالی است که همه مشمولانی که روش غیرمستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کردهاند، با ارزش اولیه یکسان سهام عدالت خود، سود یکسان دریافت میکنند و از سال آینده که تکلیف اعضای هیاتمدیره شرکتهای سرمایهگذاری استانی و پروژههایی که این شرکتها در آن سرمایهگذاری خواهند کرد، مشخص شود، میزان سودی که مشمولان هر استان دریافت میکنند، با یکدیگر متفاوت خواهد بود.بر اساس این گزارش، تاکنون به مشمولان سهام عدالت سه دوره سود پرداخت شده است به این ترتیب که در سال ۱۳۹۵ به ازای یک میلیون تومان سهم ۱۵۰ هزار تومان، در سال ۱۳۹۶، ۱۷۵ هزار تومان و در سال ۱۳۹۷، ۲۰۵ هزار تومان پرداخت شد.
برگزاری انتخابات با مشارکت دارندگان
سهام عدالت
پوریا خاوری، مسوول درگاه یکپارچه مجامع الکترونیک در شرکت سپردهگذاری مرکزی به نحوه برگزاری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت جهت انتخاب اعضا هیاتمدیره اشاره کرد و افزود: در اردیبهشت ماه سال جاری و همزمان با ابلاغیه آزادسازی سهام عدالت توسط رهبر معظم انقلاب، شورای عالی بورس، آیین نامه اجرایی آزادسازی سهام عدالت را به عنوان نقشه راه اجرای این فرمان مصوب کرد.وی اظهار داشت: در آیین نامه اجرایی آزادسازی سهام عدالت موارد مربوط به نحوه برگزاری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی، انتخاب اعضا و هیاتمدیره این شرکتها بیان شده است. خاوری اظهار داشت: در این آیین نامه اعلام شده است که سهامداران عدالت میتوانند مدیریت دارایی خود را به دو روش مستقیم یا غیر مستقیم انتخاب کنند و افراد با انتخاب روش مدیریت غیرمستقیم، مدیریت دارایی خود را به شرکتهای سرمایهگذاری استانی واگذار کردند. خاوری به علت برگزاری الکترونیکی مجامع اعلام کرد: با توجه به کثرت سهامداران، امکان برگزاری مجامع به صورت حضوری وجود نداشت به همین دلیل در ماده ۶ آیین نامه اجرایی آزادسازی سهام عدالت نحوه برگزاری این مجامع به صورت الکترونیکی در نظر گرفته شده است، ضمن اینکه اهمیت این موضوع با توجه به شرایط کنونی کشور در خصوص جلوگیری از شیوع بیماری کرونا صد چندان خواهد بود.خاوری به علت اهمیت برگزاری مجامع و مشارکت سهامداران اشاره کرد و اظهار داشت: با برگزاری مجامع، مدیریت شرکتهای سرمایهگذاری استانی در اختیار هیاتمدیره جدید قرار میگیرد، نقش این هیاتمدیره و عملکرد آنها تاثیر بسزایی در سوددهی یا زیاندهی شرکتها دارد که مطابق آن سهامدار منتفع یا متضرر میشود، سهامداران با مشارکت در مجامع میتوانند نقش بسزایی در انتخاب مدیران اصلح جهت مدیریت داراییشان داشته باشند.