رویداد

۱۴۰۰/۰۲/۲۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۸۴۸۰

بسته ۷+۳ آرامش و ثبات را به بازار سرمایه بر می‌گرداند

فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد با اشاره به جزییات بسته هفت به علاوه سه که اخیرا از طریق وزارت اقتصاد در ستاد اقتصادی دولت و شورای هماهنگی سران قوا مطرح شد، نسبت به بازگشت ثبات در بازار سهام ابراز امیدواری کرد. به گفته دژپسند، اجرایی شدن هرچه سریع‌تر مفاد و جزییات بسته هفت به علاوه سه می‌تواند منجر به بازگشت آرامش و ثبات در بازار سرمایه شود. وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه در ماهای پایانی دولت، بازار سرمایه پیش از گذشته نیازمند حمایت است، گفت: نباید به گونه‌ای عمل شود که بازار درگیر مناقشات سیاسی و مباحث غیرفنی گردد.

خروج سیمان از نظام قیمت‌گذاری در گام نهایی

مهدی زمانی سبزی، رییس اداره نظارت بر بازار بورس‌های کالایی سازمان بورس گفت: سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان حافظ حقوق سهامداران و در جهت ارتقای شفافیت، تمام تلاش خود را دارد تا از طرفی موضوع خروج سیمان از نظام قیمت‌گذاری را پیگیری کرده و از طرفی شرکت‌های سیمانی را ملزم به پذیرش و عرضه در بورس کالا کند. وی با بیان اینکه طبق مکاتبات انجام شده با وزارت صنعت، معدن و تجارت، مقام عالی وزارت نسبت به خروج سیمان از نظام قیمت‌گذاری دستوری و رفع سهمیه‌بندی نظر مساعد دارد، گفت: از این رو با پذیرش مجدد شرکت‌های سیمانی در بورس کالا شاهد تقویت بازار، انجام رقابت، کشف صحیح قیمت سیمان جهت شفافیت هرچه بیشتر، حفظ حقوق سهامداران و همچنین حذف رانت خواهیم بود. رییس اداره نظارت بر بازار بورس‌های کالایی سازمان بورس افزود: پیش از این شرکت‌های سیمانی در بورس کالا حضور فعال داشتند، به‌طوری که بررسی آمار معاملات نشان می‌دهد در سال ۹۰ به میزان ۱.۰۸۴.۲۲۰ تن سیمان توسط ۲۳ عرضه‌کننده انجام شد. پس از آن عرضه سیمان توسط شرکت‌های سیمانی "به‌دلیل اینکه از طرف سازمان حمایت قیمت‌گذاری می‌شود " پیگیری نشد؛ به‌طوری که به مرور حجم عرضه و معاملات در بورس کاهش یافت و عملا در دو سال گذشته عرضه و معامله‌ای انجام نشد. وی ادامه داد: در پی آن شرکت‌های سیمانی به‌دلیل عدم ایفای تعهدات عرضه در بورس لغو پذیرش شدند و هم‌اکنون با مرقومه وزیر صنعت درخصوص خروج سیمان از نظام قیمت‌گذاری امید تقویت بازار سیمان در بورس کالا بیشتر شده است. به گفته زمانی سبزی، عرضه سیمان در بورس کالا می‌تواند از دو طریق «عرضه در بازار فیزیکی»و «عرضه در بازار اوراق بهادار مبتنی بر کالا» که به‌صورت گواهی سپرده کالایی است، محقق شود. رییس اداره نظارت بر بازار بورس‌های کالایی سازمان بورس خاطرنشان کرد: جهت تقویت عرضه در بازار فیزیکی بورس کالا، فرآیند پذیرش کالای شرکت‌های سیمانی از اواخر سال گذشته شروع شده و در سال جاری قوت گرفته است؛ به‌طوری که با پذیرش کالای شرکت‌های سیمانی زیر مجموعه هلدینگ شستا، مجموعه امید و بانک ملی که جمعا سهم بالایی از بازار سیمان را به خود اختصاص داده‌اند، سایر شرکت‌ها هم برای پذیرش و عرضه ترغیب خواهند شد. زمانی سبزی توضیح داد: در همین راستا، علاوه بر مکاتبات با نهادهای بالادستی از جمله وزارت صنعت، مکاتباتی با ۳۳ شرکت سیمانی پذیرفته شده در بورس و فرابورس انجام شده که پیگیری بعدی هم ادامه دارد. وی افزود: درخصوص عرضه سیمان به صورت خرد نیز بورس کالا در برنامه خود دارد که با راه‌اندازی گواهی سپرده کالایی سیمان در ماه‌های آتی در جهت تقویت خرده فروشی سیمان برآید.

بررسی عملکرد تمام کانون‌های بازارسرمایه زیرنظر سازمان بورس

زینب فلاح تفتی مسوول گروه مشاوران حقوقی سازمان بورس و اوراق بهاداردر مورد ایرادات وارده از طرف نمایندگان مجلس و همینطور کارشناسان مبنی بر اختیار سازمان بورس در لغو مجوز کانون سهامداران حقیقی این ایراد را چگونه توضیح می‌دهید، اظهار کرد: وفق بند‌های ۵ و ۶ ماده یک قانون بازار اوراق بهادار، کانون‌ها جزو مصادیق تشکل‌های خودانتظام هستند، که می‌توانند برای حسن انجام وظایفی که به موجب قانون بازار اوراق بهادار بر عهده دارند و همچنین برای تنظیم فعالیت‌های حرفه‌ای خود و انتظام بخشیدن به روابط بین اعضا، ضوابط و استاندارد‌های حرفه‌ای و انضباطی در چارچوب قوانین و مقررات، وضع و اجرا کنند. او افزود: تمامی کانون‌ها از جمله کانون سهامداران حقیقی بازار سرمایه مستنداً به مواد ۳ و ۵ آیین نامه اجرایی قانون بازار مصوب ۱۳۸۶/۴/۳ هیات وزیران، جزو اشخاص تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار تلقی می‌شود و مشمول مقررات قانون بازار أوراق بهادار، آیین‌نامه اجرایی آن و همچنین مقرراتی که در چارچوب اختیارات قانونی توسط ارکان ذی‌صلاح بازار اوراق بهادار وضع می‌شود.  مسوول گروه مشاوران حقوقی سازمان بورس و اوراق بهادار تصریح کرد: قانونگذار صراحتاً در بند ۶ ماده ۷ قانون بازار اوراق بهادار، صدور، تعلیق و حتی لغو مجوز تأسیس کانون‌ها را در اختیار هیات‌مدیره سازمان قرار داده است اما لغو مجوز، در صورت تخلف و نقض مفاد قانون و پس از طی فرآیند رسیدگی به تخلفات در مراجع رسیدگی‌کننده ذی صلاح قانونی صورت می‌پذیرد که تاکنون در خصوص هیچیک از کانون‌ها چنین رأیی صادر نشده است. شایان ذکر آنکه با عنایت به ماده ۵ قانون بازار اوراق بهادار، سازمان بورس به هیچ‌وجه دارای وصف دولتی نبوده و انتصاب فعالیت‌های سازمان بورس به دولت، برخلاف قصد مقنن از احکام قانون بازار اوراق بهادار و پیش‌بینی این سازمان به عنوان نهاد عمومی غیردولتی است. تفتی بیان کرد: سازمان بورس و اوراق بهادار با لحاظ به بند‌های ۶، ۷ و ۱۱ ماده ۷ قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران و لزوم اخذ نظرات کارشناسی و همفکری با عموم فعالان و صاحب‌‌نظران بازار سرمایه، به منظور راه‌اندازی «کانون سهامداران حقیقی»، اقدام به نظرخواهی در این مورد کرده است.