بازگشایی مدارس با نگاه علمی و طراحی پروتکلها باشد
اگر مدارس و دانشگاه را باز کنیم، باید فکری به تکانههای آن در حوزه تردد بین شهری کنیم. فرمانده ستاد عملیات مدیریت بیماری کرونا در تهران با بیان مطلب فوق در مراسم اختتامیه جشنواره و پویش مدافعان و سفیران سلامت گفت: از مسوولان آموزش و پرورش درخواست میکنم حتماً شکل ثابتتر دبیرخانهای برای این پویش در نظر بگیرند. سفیر سلامت در حوزه کرونا ضرورت و اولویت بیشتری پیدا میکند و باید برای تحقق شعار «هر دانشآموز، یک سفیر سلامت» همقسم شویم. علیرضا زالی افزود: دانشآموزان به علت ظرفیتهای نوآورانه، نگاه منطقی بلندپروازانه، قدرت اجتماعی بالا و ظرفیت جسارتآمیزی که دارند میتوانند در این زمینه موفق ظاهر شده و بهصورت مستقیم و غیرمستقیم موجب ارتقای سلامت جمعی ایرانیان شوند. این شعار، یک تاکتیک منطقی، سهلالوصول و عالمانه برای تحقق مفهوم ارتقای سلامت جامعه است. رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه کرونا یک بحث عالمگیر است و بسیاری از رخدادهای مترتب از کرونا فقط گریبان گیر کشور ما و کشورهای منطقه ما نیست، گفت: بانک جهانی اعلام کرده فعالیتهای دانشآموزی و فعالیت اقتصادی مدارس در دنیا به علت کرونا تاکنون بیش از ۱۰ تریلیون دلار آسیب دیده است. مجامع جهانی پیشبینی میکنند حتی با وجود اتمام کرونا بیش از ۲۵ میلیون دانشآموز دیگر به مدرسه بازنخواهند گشت. یکی از عوارض کرونا در سالهای آتی، بازماندگان از تحصیل در سطح جهان خواهند بود. زالی ادامه داد: ماندن در منازل و تغییر سریع سیستم آموزشی موجب شد اشکالات متعدد فیزیکی و روانشناختی به عنوان عوارض کرونا در دانشآموزان نمایان شود. کم نیستند کسانی که به علت نوع تغذیه، بیامای بدنشان تغییر کرده باشد و مستعد ابتلا به بیماریهای غیر واگیر در سالهای آینده شوند. در دوره نوجوانی و کودکی زمینه بروز بسیاری از بیماریهای غیر واگیر شکل میگیرد. جنبههای روانشناختی چون اضطراب، پرخاشگری، سردرگمی و غوطهور شدن در فضای مجازی نیز به علت عدم تسلط کافی والدین مطرح است.
او با بیان اینکه در حال حاضر مدارس ۱۳۵ کشور جهان تعطیل است و ۱۰۵ کشور نیز استراتژیهایی برای بازگشایی به صورتهای مختلف دارند که میتوان این تجارب جهانی را مدنظر قرار داد، گفت: روزهای انتخابات است و شکلگیری دولت آینده در حال انجام است. کرونا شرایطی را فراهم میکند که مطالبات فروخفته آموزشوپرورش در این روزها رسانهای شود و به گوش نامزدهای انتخاباتی برسد. شاید کرونا بیش از هر زمان دیگری آسیبهای ساختاری، بنیادی و اعتباری آموزشوپرورش را نمایان و هویدا کرد. کرونا تلخ بود، اما میتوان درسهای خوبی از آن گرفت. نیازمند یک بازنگری اساسی ساختاری و اعتباری در نظام آموزشوپرورش هستیم. فرمانده ستاد عملیات مدیریت بیماری کرونا در تهران افزود: متوسط سرانه دانشآموزی در دنیا ۱۳۰۰ دلار است که در ایران به زیر ۲۰۰ دلار رسیده است. مدارس ما نیازمند تقویت زیرساختها، گسترش فضای نوین آموزشی، بهینهسازی فضای فیزیکی، به کارگیری روشهای نوین آموزشی و غیره هستند؛ اما از حیث سرانه از نرم جهانی عقب ماندهاند. مثلا در ترکیه که جمعیت دانشآموزیاش تقریبا معادل ماست، سر انه دانشآموزی ۳۱۰۰ دلار است. اگر بخواهیم با این سرانهها سرمایهگذاری کنیم، آینده نسل جوان ساخته نمیشود. زالی با اشاره به اینکه همین حالا در تهران و سایر استانها با کمبود معلم روبه رو هستیم، گفت: یکی از دلایل نگرانی بازگشایی مدارس در تهران همین کمبود نیروی انسانی است. در بهترین شرایط ۶۰ درصد کل عائله آموزش و پرورش معلم هستند که باید به ۷۵ درصد برسد. کمبود معلم یعنی کلاسهای متراکمتر. وقتی از پروتکلهای بهداشتی سخن می گوییم باید یک سری واقعیتهای تلخ و مزمن را هم در نظر داشته باشیم. دولت آینده باید نسبت به آموزشوپرورش برای تامین اعتبارات و رفع کاستیها فکر جدی کند.
فرمانده ستاد عملیات مدیریت بیماری کرونا در تهران با بیان اینکه وقتی از مشارکت والدین برای بازگشایی مدارس صحبت میکنیم باید به این موضوع نیز توجه کنیم ،گفت: در حوزه سواد دیجیتال وضعیت ناگوارتر است. همین الان در حوزه بازماندگی از تحصیل اگر مجموعه ورودی به مقاطع را درنظر بگیریم در دوره ابتدایی بیش از ۹۵ درصد به مدرسه میروند. نرخ پوشش تحصیلی در متوسطه اول به ۹۲ درصد و در متوسطه دوم به ۸۰ درصد میرسد و نشاندهنده آن است که ۲۰ درصد در مسیر آموزش به دلایل مختلف از تحصیل باز میمانند. وی درباره میزان و نحوه ابتلای کودکان به کرونا نیز توضیح داد و گفت: کودکان کمتر کرونا میگیرند. میزان متوسط درگیری کودکان در مجموع جمعیتهای سنی ۱.۷ تا ۲ درصد است. کمتر از نیم تا 2 درصد کارشان بهآی سی یو میکشد. هم میزان ابتلا در کودکان کمتر است و هم تظاهرات بالینی متفاوتی دارند و کمتر بدحال میشوند. بیشترین میزان ابتلا در گروه سنی زیر ۱۸ سال مربوط به پسران ۱۵ تا ۱۷ سال است، اما بیشترین موارد بستری معمولاً در کودکان زیر ۱۰ سال است. مطالعهای که در تهران کردیم و نشان داد 77 درصد کودکان زیر 10 سال که در بیمارستانهای تهران به علت کرونا بستری شدهاند، بیماری زمینهای قبلی داشتهاند.