در شهر

۱۴۰۰/۰۴/۰۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۹۶۸۸

سهم ناچیز تهران از هوای پاک در بهار ۱۴۰۰

بهار امسال درحالی به پایان رسید که تهرانی‌ها طی ۹۳ روز گذشته تنها دو روز هوای پاک تنفس کردند این درحالی است که طی 5 سال اخیر کیفیت هوا در فصل بهار بین ۱۰ تا ۲۵ روز در شرایط پاک گزارش شده بود.

به گزارش ایسنا، اطلاعات شرکت کنترل کیفیت هوای تهران نشان می‌دهد که بهار ۱۴۰۰ کیفیت هوا طی ۸۱ روز در شرایط قابل قبول و طی ۱۰ روز در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس قرار داشته است. در این بین آلاینده ازن شش روز و آلاینده ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون نیز چهار روز هوای تهران را آلوده کردند. بر اساس آخرین سیاهه انتشار شهر تهران، سهم منابع متحرک مانند تاکسی‌ها، خودروهای شخصی، اتوبوس‌ها و... در تولید ذرات معلق ۶۰ درصد است که در این بین خودروهای دیزلی پررنگ‌ترین نقش را دارند. ذرات معلق یکی از خطرناک‌ترین آلاینده‌های موجود در هوا هستند و می‌توانند بیماری‌های قلبی و ریوی را تشدید کنند و در مواجهه طولانی مدت سبب حملات قلبی و آسم شوند. در تهران سالانه بیش از ۱۰ هزار تن ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون تولید می‌شود. مطالعات سال ۲۰۱۸ بانک جهانی نیز نشان می‌دهد که آلودگی هوا سالانه ۲.۶ میلیارد دلار به تهران خسارت وارد می‌کند. این رقم برای کل کشور ۷ میلیارد دلار گزارش شده است. از سویی دیگر کیفیت هوای تهران طی بهار سال گذشته نیز ۱۵ روز در شرایط پاک، ۷۲ روز در شرایط قابل قبول و طی شش روز نیز به‌دلیل افزایش غلظت آلاینده ازن در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس قرار داشت. آلاینده ازن طی بهار سال ۱۳۹۸ نیز کیفیت هوای را طی هفت روز آلوده کرد و در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس قرار داد. کیفیت هوای پایتخت در این بازه زمانی ۲۵ روز پاک و ۶۱ روز قابل قبول گزارش شده است. بر اساس این گزارش ازن آلاینده ثانویه‌ای است که پیش‌سازهای آن VOCها یا همان ترکیبات آلی فرار و ناکس هستند. این آلاینده‌ها با تابش شدید و مستقیم نور خورشید آلاینده ازن را تولید می‌کنند. از سویی دیگر می‌توان گفت که به‌نوعی خودروهای دیزلی، موتورسیکلت‌های فرسوده و بخارات بنزین پیش‌سازهای ازن هستند همچنین استفاده از سوخت‌های غیر استاندارد در نیروگاه‌ها و پالایشگاه‌ها می‌تواند در افزایش غلظت ازن نقش داشته باشد. علاوه بر این آلاینده ازن سبب کاهش عملکرد ریه و افزایش علائم تنفسی مانند سرفه، تنگی نفس، تشدید آسم و سایر بیماری‌های ریوی می‌شود. ازن در مرگ ومیر زودرس نیز تاثیرگذار است. اطلاعات موجود بیانگر آن است که تهرانی‌ها طی بهار سال ۱۳۹۷ نیز هشت روز هوای پاک و ۷۱ روز هوای قابل قبول تنفس کردند. در این بازه زمانی کیفیت هوا طی ۱۴ روز در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس قرار داشت که در این بین سهم آلاینده ازن چهار روز و سهم آلاینده ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون ۱۰ روز بود. بر اساس مقاله‌ای که دانشگاه شریف درباره ذرات معلق منتشر کرده است تماس با این ذرات به‌ویژه ذرات معلق با ابعاد کمتر از ۲.۵ میکرون می‌تواند سبب آسیب رسیدن به دستگاه قلبی -عروقی بدن، حملات قلبی و سکته شود. این آثار همچنین باعث افزایش مراجعات به مرکز درمانی و افزایش تعداد بستری و در برخی موارد مرگ زودرس می‌شود. از سویی تماس با ذرات معلق بر دستگاه تنفسی نیز اثرگذار است و باعث تشدید حملات آسم می‌شود.

رشد ۱۵ درصدی نوسازی مسکن در بافت‌های فرسوده

کاوه حاج علی اکبری، مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران گفت: نوسازی مسکن‌های بافت فرسوده در دوره پنجم مدیریت شهری، نسبت به دوره قبل ۱۵ درصد رشد یافته است. علی اکبری در گفت‌وگو با مهر با اشاره به اقدامات این سازمان طی مدیریت شهری دوره پنجم گفت: از ابتدای سال ۹۷ تاکنون اقدامات متعددی در حوزه نوسازی از جمله در محله‌های دارای بافت‌های فرسوده، در مناطق مرکزی و جنوبی شهر انجام شده است. وی گفت: در همین راستا نیز میزان بافت فرسوده ۳ هزار و ۸۰۰ هکتار بوده که این رقم امسال به ۴ هزار و ۵۰۰ هکتار رسیده و ۷۷ هزار پلاک مسکونی در تهران با وجود شرایط فرسودگی در بافت فرسوده قرار نداشتند و نمی‌توانستند از تسهیلات نوسازی استفاده کنند. حاج علی اکبری ابراز داشت: یکی از مهم‌ترین اقداماتی که انجام شد افزودن ۱۷۰۰ هکتار به بافت فرسوده پایتخت و مشمولیت این ۷۷ هزار پلاک در بافت فرسوده و استفاده آنها از تسهیلات فرسودگی بوده است. وی با بیان اینکه طی سه سال گذشته ۱۱ هزار پلاک با مساحت ۱۲۰ هکتار نوسازی شده‌اند عنوان کرد: این پلاک‌ها در قالب ۶ هزار پروانه نوسازی شده و یکی از مهم‌ترین اقدامات شهرداری، اعطای ۵۴۰ میلیارد تومان تخفیف پروانه بوده است. مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران عنوان کرد: نیمی از نوسازی‌ها از طریق تجمع پلاک‌های ریزدانه بوده و دفاتر توسعه محله، اصلی‌ترین نقش را در این تجمیع داشته‌اند. وی تصریح کرد: اقدامات سه سال اخیر مدیریت شهری پنجم نسبت به سه سال قبل در دوره پیشین تنها در زمینه نوسازی مسکن ۱۵ درصد رشد داشته است.

توسعه روستاها  یک اصل مهم است

مهدی جمالی نژاد، رییس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور گفت: توسعه روستاها یک اصل مهم و اساسی در کشور است که باید مورد توجه مسوولان قرار بگیرد. به گزارش ایرنا، جمالی نژاد درحاشیه سفر به بروجرد و افتتاح چند طرح عمران شهری در جمع خبرنگاران اظهار کرد: کشور برای توسعه بایستی جمعیت آن به صورت متوازن در کشور و امکانات آن در تمام نقاط پخش شود.