از رشد اقتصادی تا بیکاری، تورم و ریزش بورس در زمستان ۹۹
سپرده و وام بانکی بیش از ۴۰ درصد زیاد شد
گروه بانک و بیمه | محسن شمشیری |
گزارش فصلی اقتصاد ایران در زمستان ١۳۹۹ منتشر شد که بر این اساس رشد اقتصادی بدون نفت ۳.۳ درصد، نرخ تورم ۳۶.۴ درصد و حجم نقدینگی سه هزار و ۴۷۶ هزار میلیارد تومان بوده است. براساس این گزارش، محصول ناخالص داخلی به قیمت ثابت سال ١٣٩٠ در دوره مذکور برابر ۱۵۷ هزار و ۵۳۴ میلیارد تومان بوده است. در این فصل رشد اقتصادی و رشد اقتصادی بدون نفت به ترتیب ۶.۸ و ۳.۳ درصد بوده است.مرکز آمار ایران طی گزارشی وضعیت اقتصاد ایران در زمستان سال گذشته را اعلام کرد.گزارشهای رسمی حاکی از مثبت شدن رشد اقتصادی در فصل پایانی سال گذشته است.
تورم ۳۶.۴ درصدی و افزایش بیکاری
اما شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی کل کشور در فصل زمستان ١٣٩٩ (برمبنای سال ١٣٩٥) رقم ٢٩٢,٢ بوده است که درصد تغییرات ۱۲ ماه منتهی به اسفند ماه ١٣٩٩ نسبت به دوره مشابه قبل (نرخ تورم) ٣٦.٤ درصد بوده است.همچنین نرخ بیکاری جمعیت ١٥ ساله و بیشتر ٩,٧ درصد بوده است که نسبت به فصل پاییز ١٣٩٩، ٠.٣ واحد افزایش داشته است.جمع کل نقدینگی کشور به ٣٤٧٦ هزار میلیارد تومان رسیده است که نسبت به پایان سال ١٣٩٨، ٤٠.٦ درصد رشد داشته است.
افزایش صدور پروانههای ساختمانی
در فصل زمستان ١٣٩٩ تعداد پروانههای ساختمانی صادر شده توسط شهرداریهای کشور برابر ٥٢٣٧١ فقره بوده است که نسبت به فصل مشابه سال قبل ١٢,٩ درصد افزایش داشته است.از این تعداد پروانه ٩٢.٢ درصد مربوط به احداث ساختمان و ٧.٨ درصد مربوط به افزایش بنا بوده است.
ریزش بورس
در پایان فصل زمستان ١٣٩٩ شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با ٩,١ درصد کاهش نسبت به فصل گذشته به ١٣٠٧٧٠٧ واحد رسیده است.
صادرات ۹ میلیارد دلاری در زمستان
اما ارزش صادرات گمرکی ٩٨٠٦ میلیون دلار بوده است که نسبت به فصل مشابه سال قبل ٢,٧ درصد افزایش داشته است. همچنین در این فصل ارزش واردات گمرکی ١١٩٢٨ میلیون دلار بوده است که نسبت به فصل مشابه سال قبل٠.٢ درصد افزایش داشته است.
وضعیت قیمت ارز
بر اساس این گزارش، متوسط نرخ برابری دلار و یورو با ریال در بازار آزاد به ترتیب برابر ۲۴ هزار و ۵۳۶ و ۲۹ هزار و ۶۵۰ تومان بوده است که نسبت به فصل قبل به ترتیب ٩.۷ و ۷.۸ درصد کاهش داشته است.
گرانی چند صد درصدی
کالاهای صادراتی و وارداتی
کالاهای صادراتی و وارداتی در زمستان پارسال و در فاصله یک ساله بین ۲۲۹ تا ۵۵۸ درصد افزایش قیمت داشتهاند. قیمت کالاهای صادراتی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر میزان مبادلات خارجی کشورها و همچنین از عوامل تعیینکننده رابطه مبادله بوده که تغییرات آن از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.
تورم فصلی صادرات ۳۳ درصد شد
این در حالی است که بررسی تازهترین گزارش مرکز آمار ایران در رابطه با وضعیت شاخص قیمت کالاهای صادراتی در بخش ریالی نشان میدهد که تورم فصلی کالاهای صادراتی در زمستان ۳۳ درصد بوده و در مقایسه با پاییز که ۴۲.۶ درصد گزارش شده بود ۹.۶ درصد کاهش دارد.تورم کالاهای صادراتی بر مبنای دلار نیز ۷.۲ درصد در زمستان اعلام شده که نسبت به فصل قبل از آن ۶.۲ درصد افزایش دارد.کمترین نرخ تورم در بین کالاهای صادراتی مربوط به گروه اشیای هنری، اشیای کلکسیون یا عتیقه و بیشترین نرخ مربوط به گروه آلات و دستگاههای اپتیک، عکاسی و سینماتوگرافی با ۶۶.۴ درصد است.بیشترین کاهش هم در گروه پوست خام، چرم، پوستهای نرم و اشیای ساخته شده با این مواد با منفی ۳.۶ درصد ثبت شده است.
گرانی ۲۲۹ درصدی کالاهای صادراتی
ولی این گزارش نشان میدهد که قیمت کالاهای صادراتی در زمستان سال ۱۳۹۹ در مقایسه با زمستان سال ۱۳۹۸، ۲۲۹.۸ درصد افزایش داشته است.همچنین بر مبنای دلاری کالاهای صادراتی ۷.۸ درصد نسبت به زمستان سال ۱۳۹۸ گران شده است.
وضعیت کالاهای وارداتی
اما در رابطه با کالاهای وارداتی لازم به یادآوری است که قیمت این کالاها از عوامل موثر بر میزان مبادلات خارجی بوده و مانند قیمت کالاهای صادراتی از عوامل تعیینکننده روابط در مبادلات است که هر تغییری در آن از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود.آمار مرکز آمار نشان میدهد که قیمت کالاهای وارداتی بر مبنای ریال در زمستان سال قبل نسبت به فصل مشابه در سال ۱۳۹۸، ۵۵۸.۳ درصد افزایش داشته است. در حالی که در پاییز تورم نقطه به نقطه کالاهای وارداتی ۵۸۸.۱ بوده و ۳۰.۶ درصد کاهش دارد.همچنین بر مبنای دلاری نیز کالاهای وارداتی ۵۶ درصد گران شده است.
کاهش تورم فصلی وارداتی ها
در زمستان سال گذشته نیز تورم کالاهای وارداتی ۴۵.۴ بوده که در مقایسه با تورم پاییز ۱۳.۹ درصد (تورم فصلی) کاهش دارد. بر مبنای دلاری نیز در زمستان ۱۲.۸ درصد اعلام شده که نسبت به تورم ۱۰.۱ درصدی پاییز ۲.۸ درصد افزایش دارد. کمترین نرخ تورم فصلی در حوزه واردات مربوط به گروه خمیرچوب یا سایر مواد الیافی سلولزی با ۴۸ درصد و بیشترین نرخ مربوط به گروه آلات و دستگاههای اپتیک، عکاسی و سینماتوگرافی با ۹۹.۱ درصد است.بیشترین کاهش هم برای گروه پوست خام، چرم، پوستهای نرم و اشیای ساخته شده از این مواد با منفی ۷.۹ درصد گزارش شده است.
سپرده و وام بانکی بیش از ۴۰ درصد زیاد شد
همچنین میزان سپردهها و تسهیلات بانکی تا پایان اسفند سال گذشته نسبت به پایان سال ۱۳۹۸ معادل ۴۲.۷ و ۴۴.۳ درصد افزایش یافته است. براساس گزارش بانک مرکزی از وضعیت کل مانده سپردهها و تسهیلات ریالی و ارزی بانکها و موسسات اعتباری به تفکیک استان در پایان اسفند ماه سال گذشته، مانده کل سپردهها به رقم ۳۸۷۵ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان رسیده است که نسبت به پایان سال قبل معادل ۴۲.۷ درصد افزایش را نشان میدهد. همچنین، بالاترین مبلغ سپردهها مربوط به استان تهران با مانده ۲۰۸۱ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان و کمترین مبلغ مربوط به استان کهگیلویه و بویراحمد معادل ۱۰ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان است.علاوه براین، مانده کل تسهیلات در این زمان ۲۷۹۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان است که نسبت به پایان سال گذشته معادل ۴۴.۳ درصد افزایش داشته است.طبق این گزارش، بیشترین مبلغ تسهیلات نیز مربوط به استان تهران با مانده ۱۷۶۹ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان و کمترین مبلغ مربوط به استان کهگیلویه و بویر احمد معادل ۹۵۰۰ میلیارد تومان است.نسبت تسهیلات به سپردهها بعد از کسر سپرده قانونی ۸۰.۲ درصد است که نسبت به پایان سال قبل، ۰.۸ واحد درصد افزایش را نشان میدهد که نسبت مذکور در استان تهران ۹۳.۵ درصد و استان کهگیلویه و بویراحمد ۱۰۵.۹ درصد است.در این گزارش، یکی از علل مهم بالا بودن رقم تسهیلات و سپردهها در استان تهران استقرار دفاتر مرکزی بسیاری از شرکتها و موسسات تولیدی سایر استانها در استان تهران بیان شده و عمده فعالیتهای بانکی آنها از طریق شعب بانکها و موسسات اعتباری استان تهران انجام میشود.