شمارش معکوس برای ساخت یک میلیون مسکن
گروه راه و شهرسازی|
در حالی که هنوز قانون جهش تولید و تامین مسکن در شورای نگهبان تایید نهایی نشده است، از روز پنجشنبه و با آغاز به کار وزیران دولت سیزدهم و از جمله وزیر راه و شهرسازی، شمارش معکوس برای ساخت یک میلیون مسکن در یک سال آغاز شده است. اگر چه، نمایندگان مجلس از تابستان سال گذشته به فکر تدوین و تصویب طرح جهش تولید و تامین مسکن موسوم به ساخت 4 میلیون مسکن در 4 سال بودند، اما پس از رفت و برگشتهای متعدد، مصوبه مربوطه میان مجلس و شورای نگهبان هنوز این مصوبه به قانون تبدیل نشده است. در 16 مرداد سال جاری، هادی طحاننظیف، سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری با خبرنگاران گفت: طرح جهش تولید مسکن در مرحله اول اشکالات زیادی داشت و در مجلس اصلاح شد، اما هنوز درباره ۲ نکته ابهام وجود دارد. اول اینکه تعریف دقیقی از اوراق رهنی ارایه نشده و ابهام دوم به الزامی شدن کد رهگیری مربوط است.
او افزود: بر اساس ماده ۱۸ این طرح، درج تمام معاملات خرید، فروش، پیشخرید، رهن و اجاره مسکن در سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور و اخذ شناسه رهگیری الزامی است، اما شورای نگهبان درباره ایجاد هزینه اضافی برای مردم ابهام دارد.
آخرین اصلاحات مجلس
به فاصله یک روز، در 17 مردادماه سال جاری، در جلسه علنی مجلس، بررسی ایرادات شورای نگهبان در طرح جهش تولید و تامین مسکن مورد بررسی و تصویب قرار گرفت.بر این اساس نمایندگان مجلس تصویب کردند که بانکها و موسسات اعتباری در صورت پرداخت تسهیلات موضوع این ماده مجاز به انتشار اوراق رهنی موضوع ماده 14 قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن در چارچوب مقررات بانک مرکزی و سازمان بورس و اوراق بهادار هستند. همچنین مصوب شد که در راستای رصد و نظارت بر بازار مسکن، ثبت تحقق کلیه معاملات، املاک و مستغلات اعم از خرید، فروش، پیشخرید، پیشفروش، رهن و اجاره مسکن برای متعاملین در بنگاههای مشاوران املاک در سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور توسط بنگاهها و برای سایر متعاملین خارج از بنگاههای در سامانه معاملات املاک کشور موضوع تبصره 3 ماده 54 مکرر قانون مالیاتهای مستقیم توسط متعاملین و أخذ شناسه (کد) رهگیری بدون اخذ هزینه الزامی است.
سالی یک میلیون یعنی روزی 2800 آپارتمان!
از آنجا که در طرح جهش تولید و تامین مسکن
پیش بینی شده است که 4 میلیون مسکن در 4 سال توسط دولت ساخته شود، بیگمان هدف قانون گذاران اجرایی شدن این مصوبه در دولت سیزدهم بوده است. دولتی که 18 وزیر از 19 وزیر پیشنهادی آن از مجلس رای اعتماد گرفتند و بهطور رسمی کار خود را از روز پنجشنبه هفته گذشته آغاز کردند. اما به واقع، ساخت یک میلیون مسکن در هر سال، دارای ابعاد بسیار سترگ در زمینههای اقتصادی و فنی است و به گواه اغلب کارشناسان ناشدنی مینماید و حتی گفته میشود که در طرح مسکن مهر نیز طی 4 سال دولت دوم محمود احمدینژاد صرفا یک میلیون واحد مسکونی ساخته شد و یک میلیون واحد بعدی طرح مسکن مهر در
8 ساله دولت روحانی پی گرفته و تکمیل شد. هر چند که هنوز هم تکلیف 300 هزار از واحدهای مسکن مهر نامشخص است و به متقاضیان تحویل داده نشده است. از این رو، انجام این پروژه و ماموریت بزرگ نشدنی است. حتی در شبکههای اجتماعی برخی از مردم چرتکه به دست گرفتهاند و نوشتهاند: ساخت سالی یک میلیون واحد مسکونی یعنی ساخت 83 هزار آپارتمان در ماه و 2800 واحد مسکونی در روز!! اگر چه ساخت مسکن حداقل یک سال طول میکشد و زمانبر است و در واقع نمیتوان به چنین محاسباتی اتکا کرد اما در عین حال، این محاسبات نشان میدهد که فرصتهای برای دولت سیزدهم و همچنین مجلس یازدهم چقدر زود در حال گذر است و افکار عمومی منتظر است تا تحقق وعدههای دولتمردان و نمایندگان را هر چه زودتر نظارهگر باشند.
ساخت مسکن سرعت میگیرد؟
البته باید به این نکته توجه کرد که افزون بر مصوبه مجلس، ابراهیم رییسی نیز در دوران مبارزات انتخاباتی قول ساخت یک میلیون مسکن در هر سال را مطرح و بر آن تاکید کرد. رستم قاسمی، وزیر جدید راه و شهرسازی نیز در نخستین روز حضور خود در ساختمان این وزارتخانه از مصوبه مجلس در این باره استقبال کرد و گفت با وجود این مصوبه، ساخت مسکن در کشور سرعت میگیرد. به گزارش ایرنا، قاسمی نشست شورای معاونان وزارت راه و شهرسازی با تاکید بر نهضت خانهسازی و ارتقای زیر ساختها و خدمات شقوق مختلف حملونقل، افزود: با توجه به کسری بودجه دولت باید به دنبال روشهای جدید تامین منابع برویم و جذابیتهای لازم را برای سرمایهگذاران بخش خصوصی فراهم کنیم. وی ادامه داد: با توجه به دستور رییسجمهوری برای رونق مسکن، برنامههایی که توسط دولت دوازدهم آغاز شده ادامه خواهد یافت. همچنین، طرح جهش تولید مسکن که در مجلس به تصویب رسیده است مزیتهایی دارد که با اجرایی و عملیاتی شدن آن نهضت تولید مسکن در کشور، سرعت میگیرد. انجام این مهم با تامین منابع مالی و موضوع زمین پیگیری خواهد شد. عضو کابینه دولت سیزدهم با تاکید بر اینکه در حوزه مسکن و حمل و نقل با توجه به شرایط موجود در کشور باید تحرک و تحول ایجاد شود، گفت: نمایندگان مجلس شورای اسلامی اعلام آمادگی کردهاند تا لوایحی را برای تسهیل در رونق تولید مسکن و همچنین موانع موجود برای توسعه بخش حمل و نقل به تصویب برسانند. قاسمی با تاکید بر کار شبانهروزی در وزارت راه و شهرسازی ادامه داد: انتظار است، همکاران در وزارت راه و شهرسازی برای سه موضوع تدوین پیشنویس بودجه ۱۴۰۱، تدوین لوایح مورد نیاز، همچنین طرح موضوعها و مشکلات احتمالی در جلسه شورای عالی مسکن، تلاش ویژهای معطوف کنند. وزیر راه و شهرسازی بر رفع موانع موجود بر تولید مسکن که بخشی از آنها افزایش قیمت مصالح ساختمانی است، تاکید و اظهار کرد: دولت انگیزه و مسوولیت برای ساخت مسکن و رونق تولید را دارد. همچنین دولت از راهکارهایی که سبب ارزانسازی سهم مردم برای آوردهها در اجرای طرحهای مسکن میشود؛ استقبال میکند. قاسمی بر خلق درآمد و ثروت و انجام به موقع کارها با همکاری و همفکری معاونان و کارشناسان، تاکید کرد.
تداوم طرح مسکن ملی
قاسمی همچنین در بدو ورود خود به وزارت راه و شهرسازی در خصوص موضوع مسکن گفت: ساخت و تکمیل طرح اقدام ملی مسکن که زحمات فراوانی برای آن کشیده شده در دولت سیزدهم تداوم خواهد یافت. همچنین واحدهای نیمهتمام مسکن مهر نیز به اتمام میرسند. عضو کابینه دولت سیزدهم تصریح کرد: تلاش میکنیم تا پروژههای نیمهتمام به اتمام برسد و خواستههای دولت و مردم را توسعه بدهیم. وزیر راه و شهرسازی توضیح داد: مسکن محرومان و کمدرآمدها از اولویتهای دولت سیزدهم است. با ایجاد جاذبه و ارایه مشوق تلاش خواهیم کرد تا کمدرآمدها صاحب مسکن شوند.
نیازمند تامین زیرساختها
در این حال، آنگونه که محمود پژوم، عضو کانون سراسری انبوهسازان مسکن و ساختمان ایران گفته، تحقق برنامه رییسجمهوری برای ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال، مستلزم توازن بین عرضه و تقاضا در نقاط مختلف، تامین زیرساختها اعم از زمین مناسب و رایگان و کلیه خدمات زیربنایی و پرداخت تسهیلات لازم به متقاضیان است. پژوم افزود: لازمه تحقق این برنامه در ابتدا تدوین برنامهای بسیار جامع و مشرف به شرایط همه نقاط کشور در سطح کلان است تا بتوان این طرح را به درستی جانمایی و پیادهسازی کرد. رییس هیاتمدیره انجمن صنفی انبوهسازان خراسان رضوی گفت: در گام دوم باید میزان عرضه و تقاضا در نقاط مختلف کشور بررسی شود و خانوادههای متوسط به پایین و کم درآمد که متقاضی واحد مسکونی هستند، مورد مطالعه قرار گیرند تا میزان درآمد و توانایی هر دهک از جامعه برای خرید مسکن مشخص شود. پژوم اظهار کرد: به عنوان مثال خانواده در یک دهک از جامعه که ماهانه ۵۰ میلیون ریال درآمد دارد با توجه به سهم هر یک از اقلام در سبد خرید این دهک، سهم خرید مسکن ۳۰ درصد است لذا برای خرید یک واحد مسکونی ۷۵ تا ۱۰۰ متری با احتساب قیمت ۱۵۰ میلیون ریال برای هر مترمربع، باید ۱۵ میلیارد ریال پرداخت کند. وی ادامه داد: این خانواده تنها قادر به تامین ۳۰ درصد از هزینه خرید خانه مزبور به میزان پنج میلیارد ریال خواهد بود و باقی این مبلغ باید از سوی دولت در قالب تسهیلات با نرخ سود کمتر از ۱۰ درصد و دوره بازپرداخت ۲۵ تا ۳۰ ساله به خریدار پرداخت شود. عضو کانون سراسری انبوهسازان مسکن و ساختمان ایران گفت: افزون بر این باید جانمایی مناسبی در تامین زمین و زیرساختهای آب، برق، گاز و جاده برای ساخت واحدهای مسکونی انجام گیرد تا تجربه تلخ طرح مسکن مهر دوباره تکرار نشود و بهرهبرداری از واحدهای ساخته شده با مشکل همراه نگردد. پژوم اظهار کرد: از سوی دیگر ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال مستلزم تامین مصالح ساختمانی به ویژه آهن آلات و سیمان با قیمت مناسب است و دولت باید به نحوی تمهیدات لازم را بیندیشد که آغاز ساخت واحدها، افزایش قیمت مصالح ساختمانی، اقلام تاسیساتی و مکانیکی مورد نیاز در بخش مسکن و نیز التهاب در بازار را به دنبال نداشته باشد.