افت ۲۰۰۰ دلاری قیمت بیتکوین در چند ساعت
در حالی که بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران بازار با اشاره به آغاز رسمی پذیرش بیتکوین به عنوان پول قانونی در السالوادور، انتظار افزایش قیمت بیتکوین را داشتند، این ارز دیجیتال با سقوط ناگهانی به زیر ۵۰,۵۰۰ دلار رسید. قیمت بیتکوین که صبح روز گذشته در مرز ۵۲,۵۰۰ دلار معامله میشد، در عرض ۲ ساعت، چیزی در حدود ۲,۰۰۰ دلار از ارزش خود را از دست داد و به زیر ۵۰,۵۰۰ دلار سقوط کرد. البته پس ازآن، شاهد احیای نسبی قیمت و رسیدن به مرز ۵۱,۰۰۰ دلار بودیم، این در حالی بود که بسیاری از کارشناسان انتظار افزایش بیشتر قیمت را داشتند. بهگفته تحلیلگران و متخصصان امر، آغاز پذیرش بیتکوین به عنوان پول قانونی در السالوادور یک عامل صعودی به شمار میرفت که میتوانست روند صعود این ارز دیجیتال را تسریع کند. شاخص ترس و طمع بیتکوین هم در محدوده ۷۹ قرار دارد که حاکی از طمع شدیدِ حاکم بر بازار است. با تکیه بر این شاخص میتوان گفت که قدرت صعودی بازار در حال تحلیلرفتن است. جهش بیتکوین در روزهای گذشته، ارزش بازار این ارز دیجیتال را تا مرز ۱ تریلیون دلار افزایش داده بود و بسیاری از معاملهگران منتظر عبور از این مرز بودند. طی دو هفته گذشته قیمت بیتکوین با افزایش قابلتوجهی همراه شده، با این حال سلطه این ارز دیجیتال بر بازار کاهش یافته است. طبق دادهها، سلطه این ارز دیجیتال بر بازار تا ۳۹.۹ هم پایین رفت. این کاهش سلطه، با افزایش سلطه اتریوم بر بازار همراه بود. از هفته گذشته تا پیش از سقوط اخیر، قیمت بیتکوین ۱۲ درصد رشد کرده بود؛ اصلاح قیمت با توجه به این رشد شدید در کوتاهمدت چندان تعجببرانگیز نیست.
آلتکوینهایی که همزمان با جهش بیتکوین رشد خیرهکنندهای داشتند
همزمان با رسیدن قیمت بیتکوین به نزدیکی سطح ۵۳,۰۰۰ دلار، برخی از آلتکوینهای بازار رشد قابلتوجهی داشتهاند. دادههای بازار نشان میدهد که جهش قیمت این ارزهای دیجیتال از چند روز قبل قابل پیشبینی بوده است. روز یکشنبه نیز نشانههایی از افزایش قدرت در بازار دیده میشد و این در حالی است که خریداران بیتکوین همچنان برای حفظ حمایت ۵۱,۵۰۰ دلاری تلاش میکنند. آلتکوینهای بازار هم از قدرتنمایی بیتکوین بهره بردهاند و بسیای از آنها بیش از ۲۰ درصد افزایش قیمت داشتهاند. شاخص آلتسیزن هم نشان میدهد که بازار بهسمت رشد بیشتر آلتکوینها متمایل شده است. دادههای بازار نشان میدهد که بیشترین رشد قیمت در ۲۴ ساعت گذشته مربوط به ارزهای دیجیتال اوسیس نتورک، پارسیک و تراوالا بوده است. اوسیس نتورک یک پروتکل بلاک چینی با ویژگیهایی مربوط به افزایش سطح حریم خصوصی است که پلتفرم امنی را برای ارایه آزادانه خدمات مالی و مدیریت مسوولانه دادهها ارایه کرده است. رشد ناگهانی قیمت اوسیس نتورک پس از آن اتفاق افتاد که در تاریخ ۳ سپتامبر (۱۲ شهریور) اعلام شد این پروتکل با شبکه «API3» همکاری کرده و قرار است حامی یک برنامه اعطای کمکهزینه مالی به توسعهدهندگانی باشد که تمایل دارند سرویس ایرنود (Airnode) اوسیس نتورک را با استفاده از زبان برنامهنویسی راست پیادهسازی کنند. قیمت ارز دیجیتال پارسیک که متعلق به یک پلتفرم تحلیلی مبتنی بر بلاک چین است، در ۲۴ ساعت رشدی ۵۱ درصدی داشته است. حرکت صعودی پارسیک بهدنبال معرفی یک مدل اشتراکی جدید که این پروتکل را به اولین نرمافزار خدمترسان (SaaS) غیرمتمرکز جهان تبدیل میکند، رخ داد. تراوالا نیز یک پلتفرم مبتنی بر بلاکچین پیشتاز در حوزه ارایه خدمات مسافرتی است که امکان رزرو بلیت هواپیما و اقامتگاه در بیش از ۹۰,۰۰۰ نقطه از ۲۳۰ کشور جهان را برای مشتریان خود فراهم کرده است. افزایش قیمت تراوالا در حالی اتفاق میافتد که این پروژه در روزهای پایانی تابستان تمام تلاش خود را برای جذب کاربر انجام میدهد. تراولا همچنین به کاربران خود اجازه داده است تا در تعطیلات بعدی از استیبل کوینهایی مانند یواسدی کوین و دای برای رزرو هتل و بلیت هواپیما استفاده کنند.
افزایش کلاهبرداریها و هکهای ارزهای دیجیتال
کمیسیون بورس و اوراق بهادار امریکا با صدور بیانیه تازهای نسبت به کلاهبرداریهای موجود در بازار ارزهای دیجیتالی هشدار داده است. این کمیسیون به سرمایهگذاران هشدار داده است که وارد شدن در پروژهها و فعالیتهای مشکوک در بازار رمزارزها به طمع کسب سود هنگفت میتواند خسارتهای جبرانناپذیری را به سرمایه آنها وارد کند. این هشدار به ویژه خطاب به کسانی بوده است که در ارزهای مشکوک تازه عرضه شده سرمایهگذاری میکنند. همچنین دادههای تازه نشان میدهد امسال رکورد کلاهبرداریها و هکهای ارزهای دیجیتال شکسته میشود. کلاهبرداری و هک پلتفرمهای مختلف داستان تازهای در حوزه ارزهای دیجیتال نیست، اما دادهها نشان میدهد که با شروع بازار صعودی، تعداد هکها و کلاهبرداریهای حوزه ارزهای دیجیتال بیشتر میشود. سال ۲۰۲۱ هم تا به اینجا یکی از سالهای صعودی برای بازار ارزهای دیجیتال بوده است. گزارشهای تازه حاکی از آن است که انتظار میرود کلاهبرداریهای امسال رکوردهای پیشین خود را بشکند. به گزارش نیوزبیتیسی، با افزایش قیمت ارزهای دیجیتال در ماههای اخیر، تعداد کلاهبرداریها هم بیشتر شده است. افزایش قیمت به عنوان یک عامل تحریککننده برای کلاهبرداران و هکرها عمل میکند؛ چراکه در این صورت پول بیشتری به جیب میزنند. در همین راستا، دادههای تازه پیشبینی میکنند که در سال جاری شاهد ثبت رکوردی تازه در امر کلاهبرداریها و حملات هکرها خواهیم بود..رکورد پیشین در این زمینه مربوط به سال ۲۰۲۱ است. در سال گذشته ۳۲ پرونده کلاهبرداری و هک بهصورت رسمی ثبت شد و انتظار میرود این عدد در سال جاری بیشتر شود. طی هشت ماه گذشته، ۳۲ حمله و کلاهبرداری بهصورت رسمی ثبت شده است و هنوز شش ماه دیگر تا پایان سال جاری باقی مانده است. از سوی دیگر وضعیت صعودی بازار احتمال این اتفاقات را بیشتر میکند. دادههای کریپتوهد نشان میدهد که از سال ۲۰۱۷ تا به حال، هر سال شاهد افزایش حملات و کلاهبرداریها در حوزه ارزهای دیجیتال بودیم. در سال ۲۰۱۶ تنها ۵ پرونده کلاهبرداری و هک بهصورت رسمی ثبت شد، در حالی که این میزان در سال ۲۰۱۷ به ۲۱ پرونده رسید. بهعلاوه، حملات و طرحهای کلاهبرداری روز به روز با مهارت بیشتری اجرا میشوند. در حال حاضر هکرها و مهاجمان از ابزارهای پیشرفتهتری استفاده میکنند که رهگیری و دستگیری آنها را دشوارتر میکند. پیشبینی میشود امسال تعداد آنها به ۳۸ مورد برسد. بهطور میانگین، تنها در سال ۲۰۱۷، مهاجمان ۲۲۳.۵ میلیون دلار سرقت کردند. در آن سال ۴.۷ میلیارد دلار از طریق کلاهبرداری و سرقت عاید مجرمان شد که در نوع خود یک رکورد به حساب میآید. علیرغم افزایش آمار تعداد کلاهبرداریها و هکها در سال ۲۰۲۰، حجم سرمایههای سرقتی ۱.۸ میلیارد دلار برآورد شده است. طبق تخمینها، تا به اینجای سال جاری میلادی، ۲.۹ میلیارد دلار سرمایه از کاربران به سرقت رفته است. هک ۶۱۰ میلیونی پالی نتورک بزرگترین هک سال ۲۰۲۱ بود. در این حملات، تمرکز مهاجمان روی سرقت ارزهای دیجیتال شاخص بازار بوده است؛ چراکه نقدکردن آنها بسیار سادهتر از دیگر ارزهاست. چیزی در حدود یکسوم این رخنههای امنیتی با هدف سرقت ارزهایی نظیر بیتکوین و اتریوم انجام شدهاند که ۱۲.۸ درصد از این موارد، برای به دست آوردن اتریوم بوده است. علاوه بر آن، ۹.۲ درصد از حملات بهمنظور سرقت ارزهای ناشناخته و ۷.۴ درصد برای سرقت توکنهای مبتنی بر ERC20 انجام شده است.
سهم استخراج بیتکوین از کل مصرف برق جهان
استخراج بیتکوین معادل حدود ۰.۵ درصد از کل مصرف انرژی جهان برق مصرف میکند و تقریبا هفت برابر کل مصرف انرژی سالانه گوگل است. قیمت بیتکوین در سال گذشته تقریبا پنج برابر افزایش یافت و این رشد سریع قیمت به افزایش قابل توجه مصرف انرژی برای استخراج این رمزارز محبوب جهانی منتهی شده است. افراد بیشتری برای استخراج بیتکوین رقابت میکند و در نتیجه انرژی بیشتری مصرف میشود. اندازهگیری دقیق میزان انرژی که در استخراج بیتکوین مصرف میشود، دشوار است اما تحلیل جدید نیویورک تایمز به دادههای مبهوتکنندهای در این باره دست یافته است که نشان میدهد استخراج بیتکوین سالانه حدود ۹۱ تراوات ساعت برق مصرف میکند. این میزان مصرف سالانه برق از مصرف سالانه برق فنلاند که کشوری با ۵.۵ میلیون نفر جمعیت است، بیشتر است. این میزان مصرف معادل ۰.۵ درصد از مصرف برق جهان است و نسبت به پنج سال پیش ۱۰ برابر افزایش پیدا کرده است. این میزان مصرف مشابه میزان برقی است که ایآلتواشنگتن سالانه مصرف میکند و بیش از یک سوم مصرف سالانه برق توسط شهروندان امریکا برای سرمایش است. همچنین بیش از هفت برابر برقی است که فعالیتهای جهانی گوگل سالانه مصرف میکنند. با توجه به رشد چشمگیر قیمت بیتکوین در سالهای اخیر، پیش بینی اینکه مصرف برق این بخش همچنان رشد کند، دشوار نیست. بیتکوین اکنون حدود ۵۰ هزار دلار قیمت دارد که تقریبا پنج برابر سال گذشته است. در سال ۲۰۱۶ قیمت بیتکوین ۵۰۰ دلار بود. با رقابت فزاینده، استخراج بیتکوین به صنعتی با ماشینهای تخصصی، سرورها و دیتاسنترهای عظیم نیازمند ظرفیت سرمایشی کافی برای جلوگیری از داغی بیش از حد دستگاهها تبدیل شده است. طبق گزارش روزنامه نیویورک تایمز، فرآیند استخراج بیتکوین هم پیچیدهتر شده است. در سال ۲۰۱۱ یک رایانه رومیزی ساده میتوانست به راحتی بیتکوین را استخراج کند اما اکنون ۱۳ سال زمان میبرد تا یک برق خانگی معمولی بتواند یک بیتکوین را استخراج کند. بر اساس گزارش بیزنس اینسایدر، برای کسانی که بیتکوین و فضای رمزارز را دنبال میکنند، ارزیابی تاثیر محیط زیستی استخراج بیتکوین همواره دشوار بوده است. گفته میشود استخراج بیتکوین در قطعیهای گسترده برق که اوایل امسال در ایران روی داد، نقش داشت. بیل گیتس در مارس هشدار داد بیتکوین برای محیط زیست خوب نیست و جانت یلن، وزیر خزانه داری امریکا مصرف انرژی بیتکوین را سرسامآور خوانده است.