اخبار

۱۴۰۰/۰۷/۲۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۸۲۹۹۳

تورم ایران در ۱۴۰۱

 اتاق بازرگانی تهران با استفاده از داده‌های بین‌المللی، گزارشی از وضعیت اقتصاد جهان و ایران پس از بحران سال گذشته کرونا ارایه کرده است. بر اساس براوردهای صندوق بین‌المللی پول، رشد اقتصاد جهان در سال ۲۰۲۰ به‌طور میانگین منفی ۳.۱ درصد بوده اما این عدد در سال جاری به ۵.۹ خواهد رسید و در سال ۲۰۲۲ نیز با کاهشی نسبی حدود ۴.۹ درصد خواهد بود.

این آمارها در حالی اعلام شده که هنوز بسیاری از کشورهای جهان با کرونا دست و پنجه نرم می‌کنند و مشخص نیست سرنوشت این ویروس در سال آینده میلادی چه خواهد شد. در بررسی منطقه‌ای اتاق بازرگانی تهران، رشد اقتصادی امریکا برای سال جاری شش درصد و برای سال آینده ۵.۲ درصد اعلام شده است. همچنین نرخ رشد منطقه یورو نیز در سال جاری پنج و در سال آینده ۴.۳ خواهد بود. 

در امریکای لاتین میانگین رشد امسال ۶.۳، در آفریقا ۳.۷ و در میان کشورهای نوظهور آسیایی نیز رشد ۷.۲ درصد خواهد بود. تمامی برآوردها نشان می‌دهد که پس از عبور از بحران کرونا، میزان رشد اقتصاد در سال آینده میلادی قدری تعدیل خواهد شد.

در منطقه خاورمیانه اما این روند تداوم ندارد. پیش بینی می‌شود کشورهای حاضر در این منطقه امسال رشد ۴.۱ درصدی داشته باشند و دقیقا همین رشد در سال آینده میلادی نیز تحقق پیدا کند. در رابطه با ایران نیز پیش بینی شده که پس از رشد منفی ۶.۸ درصد سال ۱۳۹۸، در سال ۱۴۰۰، رشد اقتصادی ۲.۵ درصدی به ثبت برسد و در سال ۱۴۰۱ نیز رشد حدود دو درصد باشد. در شاخص تورم اما اوضاع ایران چندان جالب نیست. براوردها می‌گوید که در سال ۲۰۲۰ میانگین نرخ تورم جهانی ۲.۷ درصد بوده که این عدد در سال جاری به ۴.۷۹ درصد خواهد رسید. در سال ۲۰۲۲ نیز میانگین تورم جهانی ۳.۴ درصد است. در این گزارش نرخ تورم ایران در سال ۱۴۰۰ حدود ۴۰ درصد اعلام شده که نسبت به سال قبل افزایشی سه درصدی را نشان می‌دهد. با این وجود براورد می‌شود که نرخ تورم ایران در سال ۱۴۰۱ به حدود ۲۷.۵ درصد کاهش پیدا کند.

از فعالیت بانکی در بازارگاه انحصارزدایی کنید

واردکنندگان نهاده‌های دامی خواستار انحصارزدایی از فعالیت بانکی در سامانه بازرگانی توسط یک بانک خاص از دولت سیزدهم شدند.بر اساس اعلام روابط عمومی اتحادیه واردکنندگان نهاده‌های دام و طیور ایران، با وجود اعتراضات متعدد، اصرار بر وجود انحصار در درگاه پرداخت سامانه بازارگاه شائبه ایجاد انحصار در این خصوص را تقویت می‌کند.لازم به ذکر است؛ حجم بالای گردش مالی بازار نهاده‌های دامی برای یک بانک خاص در کشور کاملا با شعارها و اهداف دولت سیزدهم که منادی شفافیت و رفع انحصار است، در تعارض قرار دارد. این موضوع در دولت قبل مورد توجه مسوولان قرار نگرفت اما انتظار می‌رود در دولت جدید این محدودیت و انحصار بی‌دلیل در اسرع وقت برطرف شود.

اثر دلاری بر بازار خودرو 

ایسنا  | رییس اتحادیه نمایشگاه‌داران و فروشندگان خودرو تهران، ضمن تاکید بر اینکه تا بازار ارز برای مدتی در ثبات نسبی قرار نگیرد، به سبب بالا و پایین شدن قیمت خودروها مشتری هم تمایلی برای معاملات نخواهد داشت، از ادامه رکود در بازار خودرو خبر داد و اعلام کرد که طی هفته‌ اخیر هم علیرغم نوسانات کاهشی بازار ارز و به‌تبع کاهش مقطعی قیمت‌ خودرو، باز هم مشتری در بازار وجود نداشت.

سعید موتمنی از سایه رکود بر بازار خودرو خبر داد و اظهار کرد: تا زمانی که ثبات نسبی در قیمت‌ها که به دنبال ثبات بازار ارز ایجاد می‌شود، وجود نداشته باشد، بازار خودرو در رکود باقی خواهد ماند. ضمن اینکه علاوه بر نوسانات ارزی، بحث‌های مثبت و منفی در مورد آینده بازار خودرو و افزایش یا کاهش قیمت خودرو، بر بازار اثر روانی خواهد داشت. اما چنانچه نرخ ارز برای چند هفته در قیمت و کانال مشخصی ثبات داشته باشد، معاملات در بازار خودرو هم از سر گرفته خواهد شد.  رییس اتحادیه نمایشگاه‌داران و فروشندگان خودرو تهران ادامه داد: به‌طور مثال زمانی که مشتری می‌بیند در ابتدای هفته، ارز در کانال ۲۸ هزار تومان و سپس در کانال ۲۷ هزار تومان هم قرار گرفت، نمی‌تواند تصمیم بگیرد که خرید خود را انجام دهد یا منتظر کاهش احتمالی بیشتر قیمت‌ها بماند. بنابراین در نتیجه نوسانات ارز و همچنین مشخص نبودن آزادسازی یا ادامه ممنوعیت واردات، مشتری خرید خود را به تعویق می‌اندازد و منتظر آینده بازار است.

وی در رابطه با روند یک هفته اخیر بازار خودرو گفت: با توجه به اینکه نرخ ارز در این هفته نوسانات کاهشی داشته است، قیمت‌ خودرو نیز ابتدا در مسیر نزولی حرکت کرد اما همچنان خریداری در بازار وجود نداشت، در حالی که فروشنده زیاد است. 

 روند قیمت‌ها در بازار نشان می‌دهد که خودرو در اواسط هفته کمی ارزان‌تر از ابتدای هفته شد اما قیمت‌گذاری‌های صورت گرفته در آگهی‌های فروش امروز (چهارشنبه) نشان از نوسان‌های اکثرا افزایشی یک تا پنج میلیون تومانی نسبت به ابتدای هفته (شنبه/۱۷ مهرماه) دارد و تنها در دو خودرو سمند LX و پژو ۲۰۶ تیپ ۲ کاهش یک میلیون تومانی قیمت نسبت به ابتدای هفته دیده می‌شود.