امیدواریم با عزم و اراده تیم اقتصادی دولت، وضعیت بازار به ثبات مناسبی برسد

۱۴۰۰/۰۸/۱۹ - ۰۳:۰۶:۲۱
کد خبر: ۱۸۳۸۲۱

مجید عشقی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در نشست علنی روز گذشته یعنی سه‌شنبه ۱۸ آبان ماه، مجلس شورای اسلامی گفت: از دغدغه نمایندگان در مورد وضعیت بازار سرمایه تشکر می‌کنیم و امیدواریم با توجه به این دغدغه‌ها و عزم و اراده تیم اقتصادی دولت، وضعیت بازار به ثبات مناسبی برسد. رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: با توجه به اینکه کمتر از یک ماه است که در سازمان بورس مشغول شده‌ام، برنامه‌های خوبی برای بهبود وضعیت و ایجاد ثبات در بازار انجام‌شده که مهم‌ترین ماموریت ما ایجاد ثبات و بازسازی اعتماد مخدوش شده همه سهامداران است و با توجه به اینکه اعتماد عمومی در پروسه چندین سال از بین رفته، مطمئن هستیم که یک‌باره بازنمی‌گردد و به کمک همه سیاست‌گذاران برای بازگشت اعتماد نیاز داریم. وی با اشاره به رئوس برنامه‌های سازمان بورس برای بهبود وضعیت بازار و ایجاد ثبات گفت: نکاتی که نمایندگان بیان کردند، در این برنامه‌ها دیده‌شده و مهم‌ترین برنامه بحث حمایت از حقوق سرمایه‌گذاران با تأکید بر منافع بلندمدت است؛ البته بازار سرمایه جایی نیست که ما وجوه موردنیاز و لازم و ضروری خودمان را در مدت یک تا دو هفته، به دست بیاوریم؛ بنابراین باید بازار سرمایه را با دید بلندمدت  نگاه کنیم.

    برنامه‌ریزی برای نوسان‌های کوتاه‌مدت

عشقی یادآور شد: شما اگر روند شاخص سودآوری بورس را ببینید در بلندمدت این شاخص هیچ مشکلی ندارد، اما نوسانات کوتاه‌مدت، سرمایه‌گذاران را اذیت می‌کند و این نوسانات کوتاه‌مدت با برنامه‌ریزی‌های لازم قابل مدیریت است. بحث تأمین مالی تولید ازاین‌جهت برای بازار مهم است که منافع و سودآوری بلندمدت، شرکت‌ها را تأمین می‌کند و باعث می‌شود که سرمایه‌گذاران از این محل سود ببرند. وی با اشاره به مباحث نظارتی افزود: تا اوایل سال گذشته کمتر از یک‌صد هزار نفر فعال بورسی داشتیم و سامانه‌های نظارتی و معاملاتی بورس برای این تعداد دیده‌شده بود، در حال حاضر فعالان بازار سرمایه ما میلیونی است و در عرضه‌های اولیه مشارکت ۵ و ۶ میلیونی سهامداران راداریم، بنابراین به‌طور حتم باید سامانه‌های هوشمند نظارتی داشته باشیم. همکاران ما در سازمان بورس از چند ماه گذشته شروع کرده‌اند و برخی از سامانه‌ها به بهره‌برداری رسیده و در حال تکمیل آنها هستیم و هیاتی از مجلس که برای بحث تحقیق و تفحص تعیین می‌شود، به‌طورقطع مراجعه خواهند کرد. عشقی با تأکید بر اینکه سامانه‌های نظارتی بورس باید هوشمند و با مشارکت عامه سهامداران باشد، گفت: برنامه مدونی در خصوص بحث فضای مجازی و کمک گرفتن از عامه سرمایه‌گذاران برای نظارت بر معاملات و سایر فعالیت‌های سازمان خواهیم داشت. البته سازمان بورس به‌تنهایی فارغ از بخش‌های دیگر اقتصادی نیست و کوچک‌ترین تصمیمی در دولت و مجلس به شکل نوسانات بورس خود را نشان می‌دهد و این موضوع در تمام دنیا وجود دارد و ما نمی‌توانیم تصمیمی در خصوص قیمت‌گذاری دستوری بگیریم و بگوییم در بازار بورس اثر نداشته باشد، البته در چند سال گذشته این روند به‌طور کامل بهبود پیداکرده و توانستیم بحث‌های قیمت‌گذاری دستوری را در برخی صنایع حل کنیم، اما کماکان در برخی صنایع وجود دارد که در سودآوری و اعتماد سرمایه‌گذاران اثر دارد.

    بازار سهام در کنار بازار بدهی

عشقی بابیان اینکه اوراق بدهی و اوراق خزانه‌ای که دولت منتشر می‌کند یکی دیگر از موضوعاتی است که به آن ورود کرده‌ایم، افزود: بازار سهام در کل دنیا در کنار بازار بدهی بازار سرمایه را تشکیل می‌دهد، بازار بدهی ایران بسیار بازار کوچکی است به‌طوری‌که در چند سال اخیر می‌توان گفت فقط ۵ درصد بازار سهام را در اختیار داشته است. برنامه‌ریزی‌هایی برای افزایش سهم بازار بدهی داشته‌ایم تا بخش خصوصی نیز بتواند بر اساس پتانسیل‌های خود در بازار سرمایه تأمین مالی انجام دهد.

    بورس و بانک مرکزی در کنار یکدیگر

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، اتفاق نادری که اخیراً رخ‌داده را همکاری مشترک بازار سرمایه و بانک مرکزی دانست و گفت: با سکان‌داری دکتر صالح‌آبادی در بانک مرکزی تعامل خوبی بین دو نهاد صورت گرفته و طی روزهای گذشته تصمیم گرفته شد که محدودیت‌های مالی برای برخی شرکت‌های تأمین سرمایه از طرف بانک مرکزی برطرف شود و مسائل مشترک بین بورس و بازار سرمایه از این طریق حل‌وفصل شود. عشقی یکی از مسائل مهم در بازار سرمایه را شفافیت در بورس برشمرد و گفت: در حال حاضر در سامانه سازمان بورس اطلاعات شرکت‌های فعال ثبت‌شده درحالی‌که این مساله یکی از معضلات سالیان گذشته بازار سرمایه بوده است. وی یادآور شد: طی ۶ ماه گذشته ۹۹.۵ درصد شرکت‌های فعال در بورس اطلاعات خود را وارد کردند و برنامه داریم کیفیت گزارش‌های ارایه‌شده را نیز بالا ببریم تا سرمایه‌گذاران بر مبنای اطلاعات درست بتوانند تصمیم‌گیری کنند. در نظر داریم تمام شکایت‌های سرمایه‌گذاران را نیز رسیدگی کنیم. عشقی اضافه کرد: همچنین برنامه داریم شرکت‌های سبد گردان را با مجوز رسمی سازمان بورس توسعه دهیم تا مردم راحت‌تر بتوانند برای سرمایه‌گذاری در بورس وارد بازار سرمایه شوند. مدتی بود که صدور مجوز برای این شرکت‌ها متوقف بود اما با اقدامات صورت گرفته برای کارگزاری‌ها و شرکت‌های سبد گردان مجوزهایی در حال صدور است. با حضور این شرکت‌ها و نهادهای مالی می‌توانیم خدمات مالی بهتری به سرمایه‌گذاران و عامه مردم ارایه کنیم.

    رشد سودآوری ۷۰ درصدی  شرکت‌های فعال بورسی

وی تصریح کرد: با استفاده از ابزارهای مالی که در اختیارداریم به عموم سرمایه‌گذاران این اجازه را خواهیم داد که سرمایه‌گذاران بتوانند در نرخ‌های مشخصی سهام خود را به فروش برسانند که این مساله به‌نوعی بیمه سهام به شمار می‌آید. این ابزار در سال‌های گذشته نیز وجود داشت اما امروز درحال‌توسعه آن هستیم تا با انتشار آن توسط سهامداران عمده اعتماد سرمایه‌گذار جلب شود. رییس سازمان بورس و اوراق بهادار بابیان اینکه وضعیت سودآوری شرکت‌ها امسال به‌هیچ‌عنوان قابل‌مقایسه با سال گذشته نیست، گفت: سودآوری شرکت‌ها نسبت به سال گذشته حداقل ۷۰ درصد رشد داشته است بنابراین ما هیچ نگرانی از وضعیت بنیادین شرکت‌ها نداریم.