کاهش یک درصدی تورم

۱۴۰۰/۰۹/۰۲ - ۰۲:۰۹:۵۶
کد خبر: ۱۸۴۲۶۳
کاهش یک درصدی تورم

گروه بانک و بیمه | محسن شمشیری|

شاخص تورم در آبان 1400 براساس اعلام مرکز آمار ایران به عدد 373 رسید که نسبت به ماه قبل یعنی مهر 1400 معادل 2.5 درصد رشد کرده است. تورم نقطه به نقطه یا افزایش قیمت‌ها در آبان ماه 1400 نسبت به ماه مشابه سال قبل یعنی آبان 99 نیز معادل 35.7 درصد برآورد شده است. تورم دوازده ماه یا میانگین رشد قیمت‌ها در دوازده ماه منتهی به آبان 1400 نسبت به میانگین رشد قیمت‌ها در دوازده ماه منتهی به آبان 99 نیز معادل 44.4 درصد اعلام شده که نشان‌دهنده فشار بالای سطح قیمت‌ها و هزینه‌های خانوار در یک سال اخیر نسبت به یک سال قبل از آن است. 

   تورم 59 درصدی خوراکی و آشامیدنی‌ها

شاخص تورم خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها و دخانیات نیز به عدد 497.6 رسیده است که نسبت به ماه قبل 3.1 درصد رشد کرده است. تورم نقطه به نقطه یا افزایش قیمت‌ها در آبان ماه 1400 نسبت به ماه مشابه سال قبل یعنی آبان 99 نیز معادل 46.4 درصد برآورد شده است. تورم دوازده ماه یا میانگین رشد قیمت‌ها دردوازده ماه منتهی به آبان 1400 نسبت به میانگین رشد قیمت‌ها در دوازده ماه منتهی به آبان 99 نیز معادل 59.6 درصد اعلام شده که نشان‌دهنده فشار بالای سطح قیمت‌ها و هزینه‌های خوراکی و آشامیدنی خانوار در یک سال اخیر نسبت به یک سال قبل از آن است. در بخش غیرخوراکی‌ها و خدمات نیز شاخص تورم به عدد 326.4 رسیده است که نسبت به ماه قبل 2.1 درصد رشد کرده است. تورم نقطه به نقطه یا افزایش قیمت‌ها در آبان ماه 1400 نسبت به ماه مشابه سال قبل یعنی آبان 99 نیز معادل 30.2 درصد برآورد شده است. تورم دوازده ماه یا میانگین رشد قیمت‌ها دردوازده ماه  منتهی به آبان 1400 نسبت به میانگین رشد قیمت‌ها در دوازده ماهه منتهی به آبان 99 نیز معادل 37.2 درصد اعلام شده که نشان‌دهنده فشار بالای سطح قیمت‌ها و هزینه‌های خانوار در یک سال اخیر نسبت به یک‌سال قبل از آن است. اگرچه اعلام مرکز آمار ایران از کاهش هر سه شاخص تورم در آبان ماه و عقبگرد تورم سالانه به ۴۴.۴ درصد حکایت دارد. اما تورم همچنان رقم بالای 40 درصد را نشان می‌دهد و در بخش خوراکی‌ها که مایحتاج و معیشت خانوارهای کشور است همچنان فشار هزینه‌ای و تورم 60 درصدی مشاهده می‌شود.  تورم دوازده ماهه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها و دخانیات برای خانوارهای شهری 60.1 درصد اعلام شده و برای روستا نیز 57.9 درصد بوده است که نشان‌دهنده هزینه سنگین مایحتاج و معیشت مردم تنها در یک‌سال اخیر است. به عبارت دیگر، فشار تورم و رشد قیمت‌ها در یک‌سال اخیر بالا بوده و مردم حتی برای خوراک خود با رشد بالای هزینه‌ها مواجه هستند و در بخش غیرخوراکی نیز مناطق شهری با تورم 36.7 درصدی و روستاها با تورم 40.5 درصدی مواجه بوده‌اند. 

بر این اساس، نرخ تورم سالانه آبان ماه به ٤٤,٤ درصد رسیده که نسبت به ماه قبل یک درصد کاهش نشان می‌دهد.

   رشد 72 درصدی تخم مرغ  و فشار سنگین هزینه در بخش خوراکی‌ها 

تورم دوازده ماهه آبان 1400 در برخی خوراکی‌ها نیز بسیار بالا گزارش شده است. تورم دوازده ماهه برای نان و غلات 52.2 درصد، برای گوشت قرمز و سفید و مرغ 55.1 درصد، ماهی 66.8 درصد، شیر و پنیر و تخم مرغ 72.5 درصد، روغن و چربی 91.8 درصد، میوه و خشکبار 60.6 درصد، سبزیجات و حبوبات 60.9 درصد، شکر و مربا و عسل و شکلات و شیرینی و قند و شکر 64.4 درصد، چای و قهوه و کاکائو و نوشابه و آبمیوه 66.8 درصد، دخانیات 41.9 درصد اعلام شده است. این کالاها که بخش عمده و مهم زندگی خانوارها را تشکیل می‌دهد با رشد بالای هزینه و قیمت مواجه بوده‌اند و رشد آنها بین 52 تا 92 درصد گزارش شده که نشان‌دهنده وخامت رشد هزینه خانوار در بخش خوراکی‌هاست. 

   رشد 52 درصدی هزینه پوشاک و کفش 

در بخش غیر خوراکی و هزینه‌های مهمی مانند پوشاک و کفش 52.1 درصد، خدمات نگهداری و تعمیر واحد مسکونی 48.5 درصد، مبلمان و لوازم خانگی و نگهداری آنها 58.1 درصد، بهداشت و درمان 40.3 درصد، حمل و نقل 44.6 درصد، تفریح و فرهنگ 49.4 درصد، هتل و رستوران 56.4 درصد رشد قیمت و تورم دوازده ماهه داشته‌اند. 

   کاهش نرخ تورم نقطه‌ای

منظور از نرخ تورم نقطه‌ای، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه مشابه سال قبل است. این در حالی است که نرخ تورم نقطه‌ای در آبان ماه ١٤٠٠ به ٣٥,٧ درصد رسیده است؛ یعنی خانوارهای کشور به‌طور میانگین ٣٥.٧ درصد بیشتر از آبان ١٣٩٩ برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کرده‌اند.

نرخ تورم نقطه‌ای آبان ماه ١٤٠٠ در مقایسه با ماه قبل ٣,٥ واحد درصد کاهش یافته است. نرخ تورم نقطه‌ای گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» با کاهش ١٤,١ واحد درصدی به ٤٦.٤ درصد و گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» با افزایش ٠.٧ واحد درصدی به ٣٠.٢ درصد رسیده است. این در حالی است که نرخ تورم نقطه‌ای برای خانوارهای شهری ٣٥,٣ درصد می‌باشد که نسبت به ماه قبل ٣.١ واحد درصد کاهش داشته است. همچنین این نرخ برای خانوارهای روستایی ٣٧.٤ درصد بوده که که نسبت به ماه قبل ٦.٥ واحد درصد کاهش داشته است.

   کاهش نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور

منظور از نرخ تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه قبل می‌باشد. نرخ تورم ماهانه آبان ١٤٠٠ به ٢,٥ درصد رسیده که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل، ١.٢ واحد درصد کاهش داشته است. تورم ماهانه برای گروه‌های عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» و «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» به ترتیب ٣.١ درصد و ٢.١ درصد بوده است. این در حالی است که نرخ تورم ماهانه برای خانوارهای شهری ٢,٤ درصد می‌باشد که نسبت به ماه قبل ١.٢ واحد درصد کاهش داشته است. همچنین این نرخ برای خانوارهای روستایی ٢.٧ درصد بوده که نسبت به ماه قبل ١.٤ واحد درصد کاهش داشته است.

   کاهش نرخ تورم سالانه خانوارهای کشور

منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن می‌باشد. نرخ تورم سالانه آبان ماه ١٤٠٠ برای خانوارهای کشور به ٤٤,٤ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، ١.٠ واحد درصد کاهش نشان می‌دهد. همچنین نرخ تورم سالانه برای خانوارهای شهری و روستایی به ترتیب ٤٣,٦ درصد و ٤٨.٣ درصد می‌باشد که برای خانوارهای شهری ١.١ واحد درصد کاهش و برای خانوارهای روستایی ١.٣ واحد درصد کاهش داشته است.

   تغییرات قیمت‌ها در ماه جاری

در گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به گروه «ادویه و چاشنی» (رب گوجه‌فرنگی، زعفران و سس گوجه‌فرنگی)، گروه «سبزیجات» (گوجه ‌فرنگی، فلفل دلمه‌ای و سیب‌زمینی) و گروه «انواع گوشت» (گوشت مرغ، کالباس و سوسیس) می‌باشد. در گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات»، گروه «حمل و نقل» (انواع خودروی سواری و لاستیک خودرو)، گروه «پوشاک و کفش» (انواع پوشاک) و گروه « هتل و رستوران» (غذاهای سرو شده در رستوران) بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشته‌اند.

   درصد تغییرات شاخص قیمت در دهک‌های هزینه‌ای کل کشور در ماه جاری

دامنه تغییرات نرخ تورم سالانه در آبان‌ماه ١٤٠٠ برای دهک‌های مختلف هزینه‌ای از ٤٤,٠ درصد برای دهک هشتم تا ٤٧.٢ درصد برای دهک دوم است.