واریز پول به صندوق تثبیت بورس انجام شد
مجید عشقی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با اعلام این خبر افزود: دولت سیاستی دارد که ارز صندوق توسعه ملی به ریال تبدیل نشود و منابع از محل ریالهایی که قبلاً تبدیلشده است به صندوق تثبیت تزریق شود؛ اما به نظر من با بازگشت اعتماد و ثبات به بازار سرمایه نیازی به منابع صندوق نخواهیم داشت. هرچند صندوق تثبیت و توسعه بازار درجایی که لازم باشد ورود پیدا میکند، اما تلاش این است که کمترین حضور را داشته باشد تا بازار به حالت عادی برگردد. پیگیریها برای حذف قیمتگذاری دستوری صنایع مختلف ازجمله صنعت خودرو همچنان وجود دارد.
وی همچنین از طراحی یک بسته سیاستگذاری برای سهام عدالت خبر داد و بر این نکته تأکید کرده است که بازار سرمایه، مسیری متعادل و رو به رشد خواهد داشت.
وی همچنین درباره اینکه چرا برخی سهامداران، فروش اوراق از سوی دولت را دلیل ریزش این روزهای بازار سرمایه میدانند؟ افزود: اتفاقی که در خصوص تأمین مالی در این مدت رخ داد، این بود که قرار شد کسری بودجه از طریق انتشار اوراق برطرف شود. تلاش این بوده است که همزمان با انتشار اوراق، بحث بازخرید اوراق قبلی هم انجام شود تا بین منابع تزریقشده به بازار و منابعی که از بازار خارج میشود، تعادل برقرار شود. سعی شده است به بزرگ شدن نهادهای مالی مانند صندوقها کمک شود تا جذب منابع برای آنها راحتتر شده و قادر به جذب این منابع باشند. از سوی دیگر، در این مدت در فرآیند افزایش سرمایه شرکتها هم تسهیلات لازم صورت گرفت. هرچند به دلیل اتفاقات رخداده در بازار پول و افزایش سود بینبانکی، تأمین مالی برای شرکتها دشوار شده و فشار روی بانکها زیاد است، اما امیدواریم در آینده با تعدیل بخشی این سیاستها، فشارها کاهش یابد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به این سوال که آیا فروش اوراق به بازار سرمایه ارتباطی ندارد؟ گفت: اینکه بگوییم فروش اوراق هیچ ارتباطی به بازار سرمایه ندارد صحیح نیست؛ چراکه بازارها به یکدیگر مرتبط هستند؛ اما این ارتباط یکبهیک و مستقیم نیست و تأثیر اوراق بسیار کم است. ذائقه ریسک سرمایهگذاران در بازار سرمایه بسیار متفاوت است. افرادی که ریسکپذیرتر هستند هیچگاه در قبال فروش سهام، اوراق نمیخرند. این در حالی است که مشتری صندوقهای سرمایهگذاری یا اوراق با درآمد ثابت، افرادی ریسک گریز هستند؛ بنابراین میتوان دو جامعه سرمایهگذاری متفاوت از هم را در نظر گرفت.
عشقی در خصوص میزان انتشار اوراق پیشبینیشده و اوراق منتشرشده در بودجه 1400 افزود: تاکنون حدود 130 هزار میلیارد تومان همه انواع اوراق منتشرشده که عمده آن از نوع اخزا بوده (مطالبات پیمانکاران) که تأمین مالی دولت محسوب نمیشود. از این 130 همت حدود 51 همت اوراق تأمین مالی اسلامی دولت بوده و طی همین مدت که 51 همت اوراق جدید منتشر و فروختهشده 58 همت اوراق سررسید شده قبلی تسویه شده است؛ بنابراین بهصورت خالص بیش از آنکه دولت جذب منبع داشته باشد، پرداخت پول داشته و عملاً صندوقها جذب منبع داشتهاند. وی درمورد کشش پذیرش این اوراق در بازار سرمایه گفت: باید روی این نکته تأکید کنم که این اوراق بر اساس کشش بازار عرضه میشود. برای مثال هفته قبل قرار بود 10 هزار میلیارد تومان اوراق منتشر شود، اما حدود 7500 هزار میلیارد تومان منتشر شد که بر اساس درخواست صندوقها، بانکها و سایر نهادهای مالی بود. از سوی دیگر کل این مبلغ، مجدداً به سیستم بانکی، بیمهها و صندوقهای سرمایهگذاری برگشته است؛ بنابراین این عدد بهصورت خالص روی بازار تأثیری نداشت. باید به این نکته نیز اشارهکنم که بخشی از اوراق منتشره، اوراق نقدی نیست بلکه نزد پیمانکاران است. بسیاری از این افراد نیز اوراق خود را عرضه نمیکنند و تا زمان سررسید نزد خود نگه میدارند؛ بنابراین این اوراق بااینکه پذیرششده است و در آمار نیز محاسبه میشود، روی بازار تأثیری ندارد چراکه برای تأمین مالی دولت نبوده است. طبق آخرین آمار بیش از 80 درصد پیمانکاران، اوراق را تا زمان سررسید نزد خود نگهداشتهاند. رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: بیاعتمادی به بازار سرمایه فقط منشأ درونی ندارد؛ برای مثال، موضوع قراردادهای بلندمدت، تأمین خوراک صنایع، بسیار مهم است. تأکید سازمان بورس این است که روابط مالی بهصورت بلندمدت مشخص شود تا یک شرکت پتروشیمی یا پالایشگاهی بداند نحوه محاسبه خوراک تا 10 سال آینده به چه صورت خواهد بود؟ اگر تکلیف این موضوعات بهصورت بلندمدت مشخص باشد، سرمایهگذار نیز تکلیف خود را میداند. در این راستا سیاستی که سازمان بورس دنبال کرد و خوشبختانه سیاستگذاران دولتی ازجمله وزیر اقتصاد، معاون اول رییسجمهور و رییسجمهور روی آن تأکیددارند این است که بتوانیم ثبات را در سیاستها به نحوی اعلام کنیم که سهامداران و شرکتها تکلیف خود را بدانند و قادر باشند در بلندمدت برنامهریزی کنند. رویکرد کلی دولت حذف قیمتگذاری دستوری است. وی اضافه کرد: بازار بورس در مقایسه با سایر بازارها در بلندمدت همیشه صعودی بوده، اما در کوتاهمدت نوسانات غیرمنطقی داشته است. افرادی که سال قبل وارد این بازار شدند و به سرعت از آن خارج شدند، ضرر زیادی کردند درحالی که اگر این سرمایهگذاری ادامه پیدا میکرد قطعاً به سود میرسید.
در خصوص سهام عدالت باید
تصمیمگیری شود
عشقی درباره سهام عدالت و اینکه باگذشت یک سال از آزادسازی آن، هنوز امکان فروش برای مشمولان وجود ندارد افزود: درمورد سهام عدالت باید بهمرور تصمیمگیری شود؛ اما به نظر من با توجه به ارزندگی این سهام و وضعیت کنونی بازار، مشمولان برای فروش عجله نداشته باشند و به سهام عدالت به عنوان یک سرمایهگذاری بلندمدت نگاه کنند. فروش سهام عدالت، مخصوصاً در این نوسانات به ضرر مردم است. بحث بازار گردانی سهام شرکتهای سرمایهگذاری استانی و نحوه فروش سهام عدالت چه درروش مستقیم چه درروش غیرمستقیم درحال برنامهریزی است. بهطورکلی قرار شده است، بسته سیاستگذاری سهام عدالت طراحی و در شورای عالی بورس مطرح شود.
این مسوول گفت: در حال حاضر سهم بازار سرمایه در تأمین مالی بیش از 20 تا 25 درصد است و برنامه این است که این عدد با شیب نسبتاً خوبی افزایش پیدا کند و تا سال آینده به نزدیک 40 درصد برسد. بهمحض بازگشت اعتماد به بازار سرمایه، پذیرش شرکتهای پروژه محور آغاز میشود. در ماه آینده نخستین شرکت سهام خود را به مبلغ اسمی عرضه میکند. همچنین بزودی شرکتهای مبتنی بر دانش و اینترنت وارد بازار خواهند شد و با مشارکت مردمی از بازار هم تأمین مالی میکنند و کسبوکار خود را گسترش میدهند. شرکتهای دیگر که عمدتاً تولیدی هستند نیز در صف عرضه قرار دارند و کارهای پذیرش آنها انجامشده است.