بسته حمایتی دولت محرک درآمدی صنایع بورسی

۱۴۰۰/۱۰/۰۷ - ۰۵:۱۵:۱۹
کد خبر: ۱۸۵۴۰۹

میثم فدایی سرپرست فرابورس ایران پاسخگوی پرسش‌هایی در خصوص بسته حمایتی دولت از بازار سرمایه بود. میثم فدایی در این برنامه که سید فرهنگ حسینی و همایون دارابی کارشناسان بازار سرمایه نیز در آن حضور داشتند، ویژگی مهم ۱۰ دستور حمایتی از بورس را «دربرگیری تمام صنایع بورسی» برشمرد و هر کدام از بندها را معرفی کرد.

فدایی در ابتدای صحبت‌های خود در برنامه تیتر امشب، ویژگی مهم ۱۰ دستور حمایت از بورس را دربرگیری تمام صنایع بورسی دانسته و عنوان کرد: بندهای این بسته محرک درآمدی بسیار خوبی برای صنایع مختلف است. نکته دیگر این بسته حمایتی هماهنگی بانک مرکزی و وزارت اقتصاد به عنوان ۲ رکن مهم اقتصادی است. سرپرست فرابورس ایران در توضیح بند نخست «بسته حمایتی دولت از بازار سرمایه» اظهار کرد: بند نخست در مورد نرخ خوراک است که ما با وجود رتبه بالا در تولید گاز با کمبود آن مواجه هستیم. نرخ گاز یکی از دغدغه‌های اصلی فعالان بازار سرمایه بوده است. خوشبختانه در این مصوبه هم برای نرخ خوراک و هم برای سوخت سقف تعیین شده است. او با بیان اینکه وجود سقف باعث می‌شود تحلیلگران در تحلیل ‌EPS شرکت‌‌ها بتوانند با اعداد مشخص تصمیم‌گیری کنند و متناسب با آن قیمت سهام این صنایع در بازار کشف شود، افزود: صنایع پتروشیمی، پالایشی و سیمانی با این موضوع درگیر خواهند بود و با این بند نرخ خوراک بسیاری از صنایع بورسی تعیین تکلیف شد. فدایی در تشریح دیدگاه خود در مورد بند دوم بسته حمایتی مربوط به کاهش مالیات شرکت‌های تولیدی نیز ادامه داد: با وجود اینکه بودجه ۱۴۰۱ در محل منابع تفاوت رویکردی با دیگر بودجه‌ها داشته و دولت آیت‌الله رییسی حساب ویژه‌ای روی درآمدهای مالیاتی باز کرده است اما در مورد حمایت از بازار سرمایه به وعده‌های خودشان عمل کردند. بودجه ۱۴۰۱ نیز بر اساس این مصوبه اصلاح خواهد شد. سرپرست فرابورس ایران در پاسخ به پرسشی در مورد بند سوم بسته حمایتی با تشریح ماهیت زنجیره‌وار معادن در ایران عنوان کرد: اگر حلقه اول این زنجیره دچار مشکل شود اثر خود را روی دیگر حلقه‌ها خواهد گذاشت. معادن ما سهم بازار زیاد و تعداد سهامداران زیادی دارند و محصولات آنها روی شرکت‌های فولاد و مس و شرکت‌های خودرویی تاثیرگذار است. به این ترتیب بند سوم حمایت مستقیم و غیرمستقیم از تمام صنایع بورسی است. موردی بعدی که فدایی در برنامه تیتر امشب به آن پرداخت، مصوبات چهارم و پنجم بسته حمایتی دولت بود که به صندوق تثبیت بازار سرمایه مربوط است. 

او در خصوص ماهیت دو صندوق در بازار سرمایه گفت: صندوق تثبیت و صندوق توسعه در قالب سیستم‌های حاکمیتی-شرکتی متفاوتی اداره می‌شوند و به عنوان بازارگردان فعالیت می‌کنند. منابع صندوق تثبیت دولتی و منابع صندوق توسعه از محل کارگزاران، نهادهای مالی، سازمان بورس و ارکان‌ها است. مصوبات ۴ و ۵ مربوط به حمایت از صندوق تثبیت است. در سال‌های گذشته دولت قبل مصوباتی در این زمینه داشت که علی‌رغم پیگیری مکرر محقق نشد چرا که در خوانش ماده قانونی اختلاف نظر وجود داشت. او در ادامه خاطرنشان کرد: اکنون اما مصوب شده است که مالیات نقل و انتقال سهام به صندوق تثبیت بیاید که می‌تواند عدد خوبی باشد. به علاوه قرار است ۳۰ هزار میلیارد تومان اوراق منتشر شود که چون عدد بزرگی است و به نسبت جریان نقدینگی را از بازار خارج می‌کند، به این منظور که برهم زننده سطوح نرخ بهره بدون ریسک نشود، توجه به زمان، نرخ و ارکان انتشار آن دقت بالایی را می‌طلبد. سرپرست فرابورس ایران در ادامه در مورد بند مربوط به منوط شدن انتشار اوراق بدهی به رعایت نسبت ۵۰ درصدی جریان ماهانه ورودی به بازار سرمایه عنوان کرد: مدیریت جریان نقدینگی بازار بدهی دغدغه دولت جدید است. جریانات نقدی متفاوتی در بازار بدهی وجود دارد. یک جریان خروجی به معنای اوراق منتشر شده و منابعی که از بازار خارج شده است و جریان ورودی به معنای بازپرداخت اصل اوراق در سررسید. در این بخش در اوراق خزانه اصل سود و در اوراق مشارکت دولتی که کوپن دارد اصل و کوپن باید بازپرداخت شود. او در ادامه افزود: دولت همواره در این زمینه به تعهدات خود عمل کرده است. تاکنون در بازار بدهی دولت هیچ گونه تاخیری در اصل سود اوراق نداشتیم. در نهایت در انتشار اوراق دولتی باید به خالص جریان‌های نقدی بازار بدهی توجه کرد. دولت باید انتشارهای خود را که در سال‌های قبل در انتهای سال انجام می‌شد در طول سال تقسیم‌بندی کند و در زمان‌هایی که صندوق‌های سرمایه‌گذاری دارای منابع مازاد برای خرید این اوراق هستند این اقدام را انجام دهد.