ظرفیتهای مغفول مانده در صادرات
تعادل |
مدیر اجرایی کنسرسیوم صادراتی ایران- اوراسیا میگوید: براساس بررسیهای انجام شده، ظرفیت اصناف در صادرات بالا است، اما با وجود این، اقدامات قابل دفاعی در صادرات محصولات صنفی نداشتهایم. دههها است که نمایشگاههای صادراتی تولیدات ایرانی برگزار میشود اما خبری از آمارهای صادراتی اصناف نیست. به گفته او، «ایجاد زنجیره ارزش افزوده، ایجاد زنجیره کامل تولید تا صادرات، معرفی واحدهایی که تخصص صادراتی دارند، استفاده از شرکتهای دانش بنیان در افزایش بهره وری واحدهای صنفی، ...» از جمله روشهایی است که در نهایت به ارتقای کیفیت تولید و صادرات منجر خواهد شد. رییس اتاق اصناف تهران هم معتقد است که اصناف از رویکردهای سنتی به سمت رویکردهای نوین حرکت کنند؛ چراکه به گفته او، ظرفیتهای صادراتی اصناف و اتحادیهها مغفول مانده است. از این رو، سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه معتقد است که دولت باید ناظر و هدایتگر باشد و از دخالتهای نابجا دست بردارد. او میگوید: اگر وضعیت اقتصادی نا مطلوبی داریم به معنای این نیست که کاری انجام ندادهایم. بلکه چیزی که به آن نیاز داریم این است که اقتصاد دولتی ما باید به سمت بخش خصوصی متمایل شود.
تحول در اصناف ضروری است
رییس اتاق اصناف تهران میگوید: اگر با علم روز پیش نرویم، عقب میمانیم. حدود 9 سال پیش اتحادیههای سوپرمارکت داران را در مجلسی جمع کردیم و از ایشان خواستیم که فروشگاه بزرگ بزنند. به ایشان گفتیم که اگر چنین نکنند، 5 سال بعد، بیکار میشوید. پیشنهاد دادیم که هر 50 واحد صنفی یک فروشگاه بزرگ ایجاد کنند این کار را نکردند و حالا فروشگاههای بزرگی ایجاد شده که آنها را از رونق انداخته است. به گزارش «تعادل» قاسم نوده فراهانی ادامه داد: ما برای اولینبار آموزش را در اصناف اجباری کردیم. آن زمان اعتراضاتی شد که مگر ما بیسواد هستیم که کلاسهای آموزشی برویم. به ایشان گفتیم که کسب دانش ارتباطی به بیسوادی ندارد. ما در فرهنگ و ادب خود میگوییم که زگهواره تا گور دانش بجوی. متاسفانه دانش واحدهای صنفی ما حتی در مورد قانون نظام صنفی کافی نیست. پس آموزش در اصناف همچون همه گروههای اقتصادی و اجتماعی لازم است.
وی بیان کرد: در حال حاضر در بسیاری از واحدهای صنفی افرادی با تحصیلات فوق لیسانس داریم و زمان حساب با چرتکه در مغازهها تمام شده است. بنابراین اصناف از حالت سنتی خارج شدهاند و ما ظرفیتهای صادراتی زیادی داریم. رییس اتاق اصناف تهران تصریح کرد: افرادی که ظرفیت صادراتی دارند، لازم است تا با اتحادیهها و اصناف ارتباط برقرار کنند. اطلاعرسانی و جلب اعتماد تولیدکنندگان صنفی به صادرکنندگان، میتواند راهگشای همکاری باشد. مدیر اجرایی کنسرسیوم صادراتی ایران- اوراسیا نیز گفت: بررسیهای ما نشان میدهد که ظرفیت اصناف در صادرات بالا است. با وجود این، اقدامات قابل دفاعی در صادرات محصولات صنفی نداشتهایم. دههها است که نمایشگاههای صادراتی تولیدات ایرانی برگزار میشود اما خبری از آمارهای صادراتی اصناف نیست.
سید امیر عباس افشار امین افزود: برخی از مسائل از جمله صادرات ممکن است در دستور کار اصلی اصناف نباشد اما نمیتوان منکر ظرفیت ایشان به ویژه پیشکسوتان صنفی در رفع موانع صادرات شد. اگر ایشان با ریش سفیدی زنجیره تامین مواد اولیه، تولید، توزیع داخلی و صادرات را مهیا کنند، منع قانونی ندارند. وی گفت: واضح است که تغییر برخی از رویکردهای سنتی اصناف که هنوز باقی است، به رویکردهای جهانی کار دشواری است با این حال نباید دست روی دست گذاشت و لازم است تا اتحادیهها در جهت تنویر افکار عمومی گزارشاتی از آنچه در به روزرسانی رویکردهای جمعی و فردی اعضای خود داشتهاند ارایه دهند.
مدیر اجرای کنسرسیوم صادراتی ایران- اوراسیا گفت: این کنسرسیوم توانسته برای نخستینبار با تایید سفارتهای روسیه و ارمنستان شلف فروشگاهی را یک سال اجاره کند. هزینه را هم دلاری پرداخت میکنیم. بدین واسطه بهطور مکتوب، به اتاق اصناف تهران اعلام آمادگی خواهیم کرد که با تمامی اتحادیههایی که توانمندی صادراتی دارند همکاری کنیم. اما در این راستا لازم داریم تا بدانیم اتحادیههای صنفی از چند استارت آپ و در چه حوزههایی حمایت کردهاند و به چند شرکت دانش بنیان پروانه افتخاری دادهاند. البته کارهایی انجام شده است اما اگر کافی نیست، انتظار داریم که بیشتر شود. افشار امین با تاکید بر مسوولیت آموزش اعضای صنف توسط اتحادیهها بیان کرد: این آموزشها نباید طوری طراحی و هدایت شود که منجر به سودآوری مالی از محل آموزش شود بلکه لازم است برنامههای نوسازی را دنبال کند و در نهایت فرهنگ استفاده از شرکتهای دانش بنیان در اصناف نهادینه شود.
وی گفت: در نمایشگاه صادراتی مبلمان که به تازگی برگزار شد، از بیش از 100 غرفه بازدید کردیم. فیلمهایی از صحبتهای این تولیدکنندگان موجود است که تاکید داشتهاند مشکل اصلی آنان نوسان قیمت مواد اولیه به ویژه در خصوص چوب است. اینها چیزی نیست که نتوان آن را اداره کرد و نامهنگاری با وزارت صمت، یعنی کاری که دههها است اصناف انجام میدهند، کافی نیست.
چند گام برای تقویت صادرات
مدیر اجرایی کنسرسیوم صادراتی ایران- اوراسیا بیان کرد: لازم است بدانیم که نقش دولت در رفع این موانع بسیار کمتر از نقش بخش خصوصی است. «ریش سفیدی، ایجاد زنجیره ارزش افزوده، ایجاد زنجیره کامل تولید تا صادرات، معرفی واحدهایی که تخصص صادراتی دارند، استفاده از شرکتهای دانش بنیان در افزایش بهره وری واحدهای صنفی و ...» از جمله روشهایی است که در نهایت به ارتقای کیفیت تولید و صادرات منجر خواهد شد و ما به عنوان کنسرسیوم صادراتی ایران- اوراسیا اعلام آمادگی میکنیم تا در این زمینه به اتحادیهها کمک کنیم.
غلامرضا حسن پور فعال صنفی هم عنوان کرد: بازاریان و فعالان اقتصادی کشور نیز در این نشست گفت: ظرفیت صادرات تولیدات با کیفیت ایرانی به سوریه و تمامی کشورهای عربی موجود است.
افزود: شرکتهای دانش بیان رشد خوبی داشتهاند و اصناف نیز تجربه خوبی دارند. همه دانههای این تسبیح باید در کنار هم باشند تا تولید و صادرات کالاهای ایرانی تسهیل شود. وی بیان کرد: امیدوار هستیم در سال 1401 با تحریک تقاضا و کمک به تولید در نهایت به صادرات کمک کنیم. در ادامه این نشست، مبتکر دیپلماسی اقتصادی و سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه ضمن تقدیر از سید حسین افشار امین موسس اتحادیه صادرکنندگان مبلمان منزل و اداری به واسطه 60 سال تلاش صادقانه در عرصه تولید و صادرات مصنوعات چوبی، از جمله مبلمان گفت: همه میدانیم که مشکلات زیادی در تولید و صادرات داریم. تلاشهای زیادی هم شده است اما اگر به نتیجه مطلوب نمیرسیم بدین معنا است که این زنجیره تولید تا صادرات کامل نیست و حلقه مفقوده دارد. رامین مهمان پرست افزود: حدود 20 سال است که مقام معظم رهبری، هر سال را با گرایشات اقتصادی نامگذاری کردهاند اما چرا همچنان به نتیجه نمیرسیم. اگر وضعیت اقتصادی نا مطلوبی داریم به معنای این نیست که کاری انجام ندادهایم. بلکه چیزی که به آن نیاز داریم این است که اقتصاد دولتی ما باید به سمت بخش خصوصی متمایل شود.
وی گفت: دولت کافی است نظارت و هدایت کند اما باید از دخالتهای نابجا دست بردارد. هزینههای دولتی باید کاهش یابد. مواد اولیه، دانش فنی و ماشین آلات مدرن سه نیاز اصلی تولید است که باید آن را دنبال کنیم. همچنین در نشست تخصصی نقش اتحادیههای صنفی در تولید و صادرات، کتاب «60 سال زندگی با هنر و صنعت چوب» به روایت سید حسین افشار امین موسس اتحادیه صادرکنندگان مبلمان منزل و اداری و از پیشکسوتان صنف درودگران و قلم مژده پورزکی در این مراسم رونمایی شد.