اخبار
منابع درآمدی بودجه ۱۴۰۱ در مقایسه با ۱۴۰۰
محسن زنگنه، سخنگوی کمیسیون ویژه جهش تولید و عضو کمیسیون برنامه بودجه مجلس در مورد تبصرهها و جداول بودجه ۱۴۰۱ گفت: در نگاه اول بودجه نسبت به سال گذشته، هم در حوزه منابع و هم هزینهها، بهبود نسبی داشته و در حوزه منابع از مالیات و عوارض گمرکی و فروش نفت استفاده میکند. سهم فروش اوراق، داراییها و همچنین سهام، نسبت به سال گذشته کاهش داشته است. محسن زنگنه افزود: فروش داراییها و سهام نسبت به سال ۱۴۰۰ کمتر شده که این امر شاید با اقتصاد کلان مغایرت داشته باشد اما در مجموع بودجه ۱۴۰۱ منابع درآمدی پایدارتر و واقعیتری نسبت به بودجه سال گذشته دارد. او عنوان کرد: دولت حدود ۱۸۲ هزار میلیارد اوراق برای فروش دارد که در سالهای آتی حتی تا سال ۱۴۰۴ باید به نحوی بازگشت اصل اوراق و سود تحقق یابد. میزان هزینهها بهطور منطقی افزایش یافته است. در حوزه تبصرهها نقدهایی بر بودجه وجود دارد که بیشتر حول محور اصلاح ساختار بودجه است. به گفته نماینده مردم تربت حیدریه، مه ولات و زاوه در مجلس شورای اسلامی؛ بدون اصلاح ساختاری در بودجه فقط مشکلات از بخشی به بخش دیگر منتقل میشود بدون اینکه مشکل برطرف شود زنگنه در مورد ابعاد مختلف اصلاح ساختاری گفت: به عنوان مثال یکی از مشکلات بودجهنویسی، نبود شفافیت آن نسبت به سالهای گذشته است و مبحث بعدی رابطه مالی دولت با نفت است که اگر اصلاح نشود دولت در پیش بینی بودجه و هزینهها و درآمدها دچار مشکل خواهد شد. سخنگوی کمیسیون ویژه جهش تولید با اشاره به اینکه منابع حاصل از فروش نفت در بودجه ۱۴۰۱ شفافتر شده و از پیچیدگی آن کاسته شده است، بیان کرد: ۱۴/۵ درصد از منابع ارزی حاصل از فروش نفت و خالص صادرات گاز، سهم شرکتهای نفت و گاز است ولی مبنای منطقی و قانونی ندارد و از سال ۸۴ این مبنا وارد بودجه شده است. اگر مجلس و کمیسیون تلفیق برنامه و بودجه همکاری کنند، به جای این مبنا، میتوان یک سقف برای آن مشخص کرد.
راهاندازی سامانه بومی معاملات در انتظار سازمان بورس
روحالله دهقان، مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس تهران در خصوص زمان راهاندازی سامانه بومی معاملات، اظهار کرد: تقریبا از ابتدای خرداد ماه امسال کارهای زیرساختی این سامانه بومی به پایان رسیده و آماده فرآیند بهرهبرداری است. او با بیان اینکه بهرهبرداری از این نوع سامانهها یک بازه زمانی ۶ الی ۹ ماه لازم دارد، افزود: همه زیرساختها برای بهرهبرداری از سامانه جدید معاملاتی آماده است اما منتظر ابلاغ دستورالعمل بورسها و سازمان بورس در خصوص نحوه به اجرا درآمدن این سامانه بومی هستیم. مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس تهران تاکید کرد: باید مشخص شود این سامانه بومی قرار است برای کدام یک از نمادها و در چه بازاری مورد بهرهبرداری قرار گیرد بهطور قطع پس از آنکه تایید نهایی از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار در این رابطه صورت گیرد اقدامات لازم برای بهرهبرداری از سامانه انجام خواهد گرفت. دهقان گفت: در حال حاضر سازمان بورس یک کارگروه مخصوص در راستای تسریع بخشی در روند راهاندازی این سامانه تشکیل داده و تاکنون نیز جلسات متعددی در این حوزه برگزار شده است. او در خصوص سامانه بومی پس از معاملات، تصریح کرد: شرکت سپردهگذاری مرکزی از حدود ۱۰ سال گذشته باهمکاری یک شرکت خصوصی سامانهای را تحت عنوان سامانه پس از معاملات ارایه داد اما به سبب مسائل متعددی تاکنون مورد استفاده قرار نگرفته است . مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس تهران در پایان گفت: درباره این سامانه نیز جلساتی در سازمان بورس تشکیل شده اما باتوجه به آنکه چند سالی میشود از تولید آن گذشته، لازم است برخی از زیر ساختهای آن بروز شود، درصورت ابلاغیه سازمان بورس در خصوص این سامانه نیز اقدامات لازم انجام خواهد گرفت.
آغاز پذیرهنویسی صندوق با درآمد ثابت آریا
احسان طیبی ثانی مدیرعامل شرکت سبدگردان آریا با اشاره به اینکه شرکت سبدگردان آریا از زمان ثبت در سال ۱۳۹۹ تاکنون موفق به جذب ۲۰۰۰ میلیارد ریال دارایی تحت مدیریت شده است، گفت: در حال حاضر ترکیب دارایی این شرکت را ۸۵ درصد را اوراق بهادار با درآمد ثابت یا سایر ابزاری که سود ثابت پرداخت میکنند و ۱۵ درصد سهام، حق تقدم، اختیار معامله و ... تشکیل میدهد. طیبی خبر داد: در ادامه برنامههای این شرکت، پذیرهنویسی صندوق سهامی نیز به زودی آغاز خواهد شد. او درباره پذیرهنویسی صندوق آریا و ویژگیهای آن عنوان کرد: صندوق با درآمد ثابت آریا از یکم دی ماه ۱۴۰۰ در سازمان بورس ثبت شد. فعالیت این صندوق به ۲ بخش اصلی و فرعی قابل تقسیمبندی است. در بخش نخست سرمایهگذاری در انواع اوراق بهادار اعم از اوراق با درآمد ثابت، سپردهها و گواهی سپرده بانکی، سهام و حق تقدم و گواهی سپرده کالایی انجام میشود. او اضافه کرد: در بخش فعالیتهای فرعی نیز مشارکت در تعهدپذیری یا تعهد خرید سایر اوراق بهادار انجام میشود. همچنین هدف اصلی صندوق تشکیل سبد دارایی با جمع سرمایه از سرمایهگذاران و مدیریت سبد و کسب حداکثر بازدهی ممکن در بازار اوراق بهادار با رعایت قوانین و مقررات است. مدیرعامل شرکت سبدگردان آریا مزایای این صندوق را در ۶ مورد دستهبندی کرده و گفت: نقدشوندگی آسان و سریع، سرمایهگذاری مجدد سودهای حاصل از سرمایهگذاری، فاقد محدودیت برای دوره سرمایهگذاری و عدم شکست نرخ بازده، روز شمار بودن بازده و افزایش قیمت روزانه، معافیت از مالیات و کاهش هزینه سرانه سرمایهگذاری مزایای صندوق آریا هستند.