اخبار

۱۴۰۰/۱۲/۰۳ - ۰۱:۳۴:۴۲
کد خبر: ۱۸۷۱۵۶

بهبود ارزش سهام گروه بانکی بدون تأثیر در DPS

دیوان عدالت اداری طی حکمی با ابطال بخشنامه سازمان کل امورمالیاتی کشور، تسعیر دارایی‌های ارزی را از پرداخت مالیات معاف کرد. اکنون مطابق این حکم ذخایر مالی سال گذشته بانک‌ها به حالت قبل بازخواهد گشت، همچنین این مساله بر سودآوری آنها نیز طی سال‌های آتی اثر خواهدگذاشت، اکنون برای بررسی بیشتر این مصوبه و تاثیر آن بر سهام گروه بانکی گفت‌وگویی با کارشناس این حوزه داشتیم. مهدی دلبری کارشناس ارشد بازارسرمایه درخصوص تاثیر معافیت مالیاتی تسعیر دارایی‌های ارزی بر سهام گروه‌ بانکی، اظهار کرد: شرکت‌های بورسی که دارایی ارزی یا خالص دارایی آنها مثبت باشد، به تبع از این مصوبه منتفع خواهند شد. او افزود: از آنجایی که این نوع درآمدهای ارزی جریان نقدی قابل توجهی را در کوتاه‌مدت به وجود نمی‌آورند، و از سوی دیگر به سبب مسائل سیاسی دست‌یابی به منابع مالی با محدودیت مواجه است، پس بنابراین درآمد و سودهای ناشی از تسعیر ارز بنگاه‌ها نیز از کیفیت پایینی برخوردار خواهد بود. این کارشناس ارشد بازارسرمایه تصریح کرد: براساس منطق، آن قسمت از سود شرکت‌ها که از نظر گزارشات مالی یا جریان نقدینگی در سطح پایینی از لحاظ کیفیت سود قرار گیرند، مالیات ستانی از آنها به ضرر سهامداران خواهد بود. دلبری تاکید کرد: در تسعیر ارز دارایی‌ها، سهامداران سودی را کسب می‌کنند که در دفاتر محاسبه می‌شود، که این امر از نظر جریان نقدینگی عملیاتی کمکی به شرکت‌های بورسی نمی‌کند. او بیان کرد: معافیت مالیاتی تسعیر دارایی‌های ارزی، شرایط بهتری را برای وام دهی و شفافیت صورت‌های مالی شرکت‌ها فراهم می‌آورد. این کارشناس ارشد بازارسرمایه گفت: براساس اصول و چارچوب‌های مسائل اقتصادی منظور از درآمدهای بی‌کیفیت، درآمدهایی است که منجر به ایجاد جریان نقدی عملیاتی نمی‌شوند و قابلیت تکرار ندارند. دلبری گفت: اخذ تصمیماتی مبنی‌ بر عدم دریافت مالیات از تسعیر دارایی‌های ارزی سبب افزایش مطالبات، بهبود ارزش سهام‌ گروه بانکی، افزایش میزان وام‌دهی و سایر موارد خواهد شد. او در پایان در رابطه با تاثیر معافیت مالیاتی تسعیر دارایی‌های ارزی بر سود حاصله از مجامع، گفت: این بخشنامه تاثیرچندانی بر سود حاصل از تقسیم در مجامع گروه بانکی نخواهد داشت، زیرا معمولاً بانک مرکزی در ابلاغیه موافقت با برگزاری مجامع عادی بانک‌ها، این قسمت از درآمدها را از تقسیم سود حذف می‌کند.

دستکاری شاخص کل  واقعیت دارد؟

اقتصادآنلاین| شاخص کل بورس در واقع روند کلی حرکت بورس اوراق بهادار را نشان می‌دهد. همواره امکان دستکاری در قیمت سهام و شاخص‌ کل بورس از طریق تخلف در سفارش‌گذاری و برخی محدویت‌های معاملاتی وجود دارد اما نمی‌توان مستقیما روند شاخص کل را تغییر داد. امیرمحمد گلوانی، کارشناس اقتصادی به بررسی شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران پرداخت و گفت: شاخص کل بر مبنای معیار وزنی لاسپیرز قرار دارد، می‌توان گفت شاخص کل، شاخصی وزنی است. در واقع وزن‌ها ارزش بازاری شرکت‌ها هستند به این معنا که هر چقدر ارزش بازاری شرکت‌ها بیشتر باشد، وزن و اهمیت بیشتری در شاخص کل دارند. بنابراین، تاثیر رشد یا افت آنها بر شاخص کل بیشتر است. وی افزود: به لحاظ فنی و فرمولی امکان دستکاری شاخص کل وجود ندارد. با توجه به اینکه صندوق‌های شاخصی در بازار سرمایه وجود دارند در صورت دستکاری شاخص کل، این صندوق‌ها انحراف ایجاده شده را به وضوح نشان می‌دهند. این کارشناس اقتصادی بیان کرد: اما موضوعی که به عنوان دستکاری شاخص کل در بازار عمومیت یافته، وضعیتی است که در آن اکثریت بازار با افت همراه می‌شوند اما با رشد نمادهای شاخص‌ساز، شاخص کل با رشد همراه شده یا افت آن به حداقل می‌رسد. وی افزود: دستکاری در شاخص کل به موجب آنکه همچنان دولت نقش بزرگی در بازار سرمایه دارد، شدنی است. دولت، سهام قابل توجهی در شرکت‌های بزرگ بازار سرمایه که اغلب پتروشیمی، پالایشی، فلزی و معدنی هستند، دارد. بنابراین با اعمال نفوذ در این شرکت‌ها می‌تواند مانع افت قیمت سهام شرکت‌های مذکور شده و از طرفی دیگر شاخص‌سازی نیز انجام دهد. گلوانی خاطرنشان کرد: اما باید این نکته را در نظر داشت که روند شاخص کل را نمی‌توان دستکاری کرد. روند شاخص کل بر مبنای واقعیت‌های اقتصادی است و حتی دولت هم نمی‌تواند آن را تغییر دهد. دولت‌ها تنها می‌توانند از طریق نوسانات چند روزه روند شاخص کل را مختل کنند اما توان تغییر و معکوس کردن آن را ندارند.

به‌روزرسانی شماره شبای ۲ میلیون سهامدار بانک‌های ادغامی

غلامرضا ابوترابی، نایب‌رییس هیات‌مدیره سمات در مورد تغییر شماره شبای حساب بانک‌های ادغامی، افزود: شماره شبای جدید یک میلیون و 440 هزار سهامدار 2 بانک ادغامی (انصار و قوامین) در بانک سپه در سامانه‌های سهام عدالت و سجام به روز رسانی شد. وی اظهار داشت: پیش از این نیز شماره شبای 633 هزار سهامدار 3 بانک ادغامی (کوثر، حکمت ایرانیان و مهر اقتصاد) در بانک سپه در سامانه‌های سهام عدالت و سجام به روز رسانی شده بود. نایب‌رییس هیات‌مدیره سمات تصریح کرد: سهامداران بانک‌های ادغامی نیازی به مراجعه به سامانه سجام و انجام هزینه جهت ویرایش و درج شماره شبای جدید خود ندارند. وی با بیان اینکه بیش از 2 میلیون و 300 هزار سهامدار سهام عدالت سال گذشته نتوانستند سود سال 1398 خود را دریافت کنند، افزود: این افراد باید هر چه سریعتر ثبت نام و احراز هویت خود را در سامانه سجام sejam.ir انجام دهند تا بتوانند سود سال‌های 1398 و 1399 خود را دریافت کنند.