مردم حق دارند نگران باشند
در روزهای گذشته، بحث درباره طرح صیانت به داغترین شرایط خود در ماههای گذشته رسید. کمیسیون ویژه بررسی طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی در جلسه روز سهشنبه، با ۱۸ رای موافق کلیات این طرح را به تصویب رساند. تصویب کلیات این طرح با واکنشهای منفی زیادی در سطح جامعه مواجه شده و حتی تعدادی از نمایندگان مجلس نیز به تصویب این طرح در فصل بررسی لایحه بودجه در مجلس انتقاد کردند. تعدادی از نمایندگان نیز درخواست بازگشت این طرح از کمیسیون ویژه به صحن مجلس را طرح کردهاند. که البته درنهایت نماینده مخالف عضو کمیسیون طرح صیانت، تاکید کرد که معاونت قوانین مجلس در نامهای به رییس کمیسیون ویژه طرح حمایت از حقوق کاربران، رایگیری کمیسیون ویژه و تصویب کلیات طرح صیانت را غیرقانونی دانسته است. در عین حال، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات موضعش همچنان درباره طرح صیانت، کاملا شفاف نیست. او با بیان اینکه مجلس شورای اسلامی تصمیمگیر و قانونگذار درباره طرح صیانت است و باید تکلیف خودش را روشن کند، گفت که مردم حق دارند نگران باشند و نمایندگان ما در اغلب جلساتی که تشکیل شده، حضور فعال داشتند که این قانونگذاری به نفع مردم باشد. او همچنین با تاکید بر نقش قانونگذاری مجلس بیان کرد که اول مجلس باید تکلیف خودش را روشن کند، زیرا در همین ۲۴ ساعت چند بار خبر تصویب و رد این طرح از سوی مجلس شنیده شد و بنابراین باید ابتدا دید چه مسیری در آنجا در پیش گرفته میشود. کلیات طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی، بهتازگی در کمیسیون مشترک این طرح تصویب شد؛ مصوبهای که معاونت قوانین مجلس، نه به محتوای آن بلکه به نحوه رأیگیری و تصویب آن ایراد شکلی وارد کرده است. بحث درمورد متن و حاشیه این طرح این روزها بالا گرفته و کار به جایی رسیده که نهتنها تعدادی از نمایندگان مجلس و دولت صراحتا به آن اعتراض کردهاند، بلکه حتی برخی رسانههای اصولگرا هم به آن تاختهاند. رییسجمهور گفته دولت تاکید دارد اینترنت باکیفیت و پرسرعت در اختیار مردم باشد و سخنگوی دولت هم بر لزوم افزایش سرعت و رفع اختلال اینترنت تاکید کرده است. اما در حالی که روز سهشنبه، مجلس در جلسه مشترک کمیسیون طرح صیانت، کلیات آن تصویب شده بود، جلال رشیدی کوچی، تنها نماینده مخالف و عضو کمیسیون مشترک بررسی طرح صیانت، اعلام کرد که طبق نامه معاونت قوانین مجلس، این رایگیری از لحاظ قانونی دارای ایراد است و قابل پذیرش نیست. همچنین معصومه پاشایی بهرام، نماینده مردم مرند و جلفا، در توییتر نوشت: معاونت قوانین مجلس در نامهای به رییس کمیسیون ویژه طرح حمایت از حقوق کاربران بر اساس قانون آییننامه داخلی مجلس، رایگیری امروز کمیسیون ویژه و تصویب کلیات را غیرقانونی دانسته، پس به علت تخلف از مفاد صریح قانون، تصمیمگیری شتابزده امروز عملا باطل میشود. در این راستا عیسی زارعپور روز گذشته و در حاشیه مراسم افتتاح پروژههای شرکت ارتباطات زیرساخت درباره تصویب کلیات طرح صیانت در مجلس، اظهار کرد: کاهش سرعت اینترنت و اختلالات این ایام، هیچ ارتباطی به هیچ طرحی در کشور ندارد، اینها کاملا دلایل فنی داشته که بارها توضیح داده شده و ما با سرعت در حال رفع این اختلالات هستیم که مردم از سرعت بالا بهرهمند شوند.
طرح صیانت اشکالات اساسی دارد
وی با بیان اینکه مجلس تصمیمگیر و قانونگذار است و ما هم علاوه بر اعلام نظرات مان، مشارکت میکنیم تا اشکالاتی که در این طرح وجود دارد برطرف شود، افزود: همانطور که در این مدت هم عنوان طرح و هم مفادش تغییرات اساسی کرد، اما همچنان اشکالات اساسی دارد که باید برطرف شود. از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخواست میکنم در بررسی جزییات این طرح به نظرات کارشناسی و دغدغههای مردم و کسبوکارها توجه کنند که یک قاعدهگذاری شود، چون ما در ۱۲ سال گذشته و از سال ۱۳۸۸ و قانون جرایم رایانهای تا امروز، در این حوزه قانونگذاری نداشتیم، الان فرصت مناسبی است که بتوانیم مبتنی بر تجربیات جهانی، قاعدهگذاری انجام دهیم تا در عین حالی که فضا سامان مییابد، نگرانی مردم و کسبوکارها را برطرف کنیم. مردم حق دارند نگران باشند و نمایندگان ما در اغلب جلساتی که تشکیل شده، حضور فعال داشتند که این قانونگذاری به نفع مردم باشد. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات همچنین در پاسخ به سوالی درباره نقش نماینده این وزارتخانه در جلسات ویژه کمیسیون طرح صیانت، گفت: تلاش ما این است که ایرادات این طرح اصلاح شود، طرحی کارشناسی مبتنی بر آنچه که در دنیا اتفاق میافتد و قاعدهگذاریهای جهانی تصویب شود، چون همه کشورها درگیر این فضا هستند و در نهایت این طرح باید به صورت پویا بتواند در مواجهه با پدیدههای جهانی که رخ میدهد، کارآمد باشد. در این مدت هم بخشی از این مشکلات حل شده و نسخه ۲۶ تیرماه با نسخه نهایی تفاوت کرده است. زارعپور در پاسخ به اینکه چرا نسخه پیشنهادی وزارت ارتباطات بهصورت شفاف منتشر نمیشود، گفت: قرار نیست هر سازمان برای خودش نسخهای داشته باشد. مرجع رسیدگی به این طرح، کمیسیون ویژهای است که برای این کار تشکیل شده، تلاش ما این بوده که طرح را به مسیری برگردانیم که چارچوبی برای تنظیمگری فضای مجازی ترسیم شود، بخشی توفیق داشتیم و بخشی هم امیدوارم در آینده و در بررسی جزییات این اتفاق بیفتد. در غیر این صورت اگر این تغییرات اتفاق نیفتد، موضع وزارت ارتباطات هم متفاوت خواهد شد و با آن بخشهایی که احساس میکنیم مشکل دارد، مخالفت خواهیم کرد، همین الان هم مکاتباتی انجام دادیم و نسبت به بعضی از بندها ابراز نگرانی کردیم که باید حتما مورد نظر نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرار گیرد و اصلاح شود. وی خاطرنشان کرد: باید ببینیم در ادامه مجلس چه اتفاقی میافتد، اول مجلس باید تکلیف خودش را روشن کند، در همین ۲۴ ساعت چند بار خبر تصویب و رد این طرح از سوی مجلس شنیده شد و باید ببینیم چه مسیری در آنجا در پیش گرفته میشود، اما مرجع مجلس شورای اسلامی است و قانونا حق آنهاست، ما هم مجری هستیم و تلاش میکنیم در فرآیند قانونگذاری مشارکت فعال داشته باشیم تا آنچه که مصوب میشود، به مصلحت کشور، مردم و کسبوکارها باشد.
اختلال در ارتباطات کشور به دلیل عدم توسعه شبکه ثابت است
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره اختلال در شبکه ارتباطی کشور اظهار کرد: آنچه این روزها باعث اختلال در شبکه شد و بارها درباره آن صحبت کردهام، شبکه ارتباطات ثابت کشور مادر همه شبکهها است که اپراتورهای سیار به آن وابسته هستند، اما این شبکه طی ۱۰ سال گذشته توسعه مناسب نداشته است. بخشی دیگر از اختلال در شبکه به این دلیل بود که شبکه مخابرات در چند استان مسدود شده بود و در بعضی از ساعات این انسداد بالای ۹۶ درصد بود. زارعپور ادامه داد: علاوه بر این بسیاری از لینکهایشان با ازدحام مواجه شده بود و کاری که در چند روز گذشته انجام دادهایم این بود که بیش از ۳۰۰ گیگابیت بر ثانیه به ظرفیت مخابرات اضافه و کمک کردیم مشکلات حل شود. فکر میکنم در چند روز آینده، نتایج این افزایش ظرفیت را با افزایش کیفیت اینترنت مشاهده کنند. وی با بیان اینکه در این مدت و با شیوع کرونا، تقاضا برای ترافیک افزایش یافته، افزود: این در حالی است که در این ۱۰ سال متناسب با نیاز، زیرساختها توسعه پیدا نکرده وبه سرعت در تلاش هستیم که زیرساختها را توسعه بدهیم. از معاون رییسجمهور و رییس سازمان برنامه و بودجه درخواست کردم تا اعتباری در اختیار شرکت مخابرات ایران قرار دهند که البته این اعتبار در قالب بودجه ۱۴۰۱ باشد تا بتوانند به سرعت در راستای نوسازی زیرساختهای خود مخصوصا در استانها استفاده کنند. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره اخبار کاهش پهنای باند برخی شبکههای اجتماعی، توضیح داد: مانند روال گذشته پهنای باند بینالملل را برای نیازهای کشور افزایش دادهایم. به عنوان وزیر ارتباطات وظیفه دارم که ارتباط با کیفیت در اختیار کاربران بگذارم. امروز هم در جلسه هیات دولت، رییسجمهوری دستور دادند که سرعت و کیفیت اینترنت افزایش پیدا کند و این یک وظیفه برای دولت است. زارعپور ادامه داد: بارها گفتهام که دولت سیزدهم نگاهش به ارتباطات و فناوری اطلاعات یک نگاه کاملا فرصت محور است و آماده هستیم که زیرساختها را برای استفاده حداکثری مردم فراهم کنیم. دلیلی ندارد که از طرفی پروژه فیبرنوری (FTTH) را افتتاح کنیم و از سوی دیگر دست به محدودیت بزنیم. البته که سیاستگذار در این حوزه، شورای عالی فضای مجازی است و آنها باید سیاستهای کلی را مشخص کنند اما دولت به عنوان متولی این حوزه کاملا به دنبال توسعه است. وی با بیان اینکه درخواست افزایش پهنای باند به معنی کمبود پهنای باند نیست، گفت: آنچه به عنوان وزیر ارتباطات در جلسه شورای عالی فضای مجازی مطرح کردم برنامه یکساله وزارت ارتباطات بود. برای افزایش پهنای باند کشور نیز به دلیل کمبود وقت، رییسجمهوری دستور دادند این طرح در جلسه آینده به صورت دقیقتر بررسی و در مورد آن تصمیمگیری شود. هیچکس در دولت به دنبال محدودیت اینترنت نیست. اختلالها فنی بوده و ربطی به تصویب هیچ طرحی نداشته است.
ظرفیت شبکه زیرساخت تا سه سال آینده به 120 ترابیتبرثانیه میرسد
وزیر ارتباطات درعین حال با بیان اینکه رییسجمهور دستور ویژه برای دسترسی مردم به اینترنت پرسرعت دادهاند، از رسیدن شبکه زیرساخت تا سه سال آینده به 120 ترابیت بر ثانیه خبر داد و گفت: رییسجمهور دستور ویژه دادهاند که شرایط برای دسترسی مردم به اینترنت پرسرعت فراهم شود. وی او با بیان اینکه دسترسی به فناوری اطلاعات اعتقاد دولت سیزدهم است، گفت: فناوری اطلاعات میتواند بستر حل بسیاری از مشکلات باشد و زیرساخت این کار دسترسی به یک شبکه پرقدرت و سریع است. عیسی زارعپور با تاکید بر اینکه ظرفیت زیرساختی کشور نسبتا خوب است گفت: هدفگذاری سال 1403 دسترسی به ظرفیت 120 ترابیت بر ثانیه در لایه زیرساخت است. وزیر ارتباطات درباره ظرفیت شبکه ارتباطی کشور گفت: این ظرفیت تقریبا 33 ترابیت بر ثانیه به معنی 3 برابر میزان ترافیکی است که در شبکه گردش دارد. اما از آنجایی که پروژه بزرگ و راهبردی را در راستای افزایش سرعت دسترسی چند ده یا حتی چند صد مگابیتی بر ثانیه در دست داریم، باید شبکه زیرساخت را هم توسعه میدادیم. او همچنین در ادامه توضیحات خود گفت: برای اولینبار است که این حجم از ظرفیت به شبکه ملی کشور افزوده میشود. از همین رو امیدوارم سال آینده افزایش ظرفیت 20 ترابیت بر ثانیهای را افتتاح کنیم. وزیر ارتباطات با اشاره به تلاش برای توسعه
فیبر نوری گفت: «تلاش ما فراهم آوردن شرایطی است که دسترسی به فیبر نوری برای افراد تا سال 1403 فراهم باشد. این موضوع کار بزرگی است که در کشورهایی با پهنه و وسعت جمهوری اسلامی ایران 10 سال زمان خواهد برد. به گفته او لازمه تحقق پروژه FTTh و FTTx آن است که شبکه انتقال در داخل استانها که مخابرات وظیفه توسعه آن را دارد و همچنین شبکه ارتباطات کشور در لایه زیرساختی تقویت شده و ارتقا پیدا کند.