بازار سهام
آمار ثبت نام در سجام منتشر شد
بر اساس اطلاعات گزارش ماهانه شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه در خصوص بهمن امسال، تعداد ۱۳۹ هزار و ۳۴۸ ثبت نام از سوی سرمایهگذاران حاضر در بازار سرمایه در سامانه «سجام» صورت گرفته و تعداد احراز هویت شدهها نیز با عبور از ۱۳۷ هزار سهامدار در این ماه به ۱۳۷ هزار و ۹۵ مورد رسیده که نسبت به ماه قبل (دی) با رشدی بیش از ۸۸ درصدی مواجه شده است. لازم به ذکر است بر اساس آمار منتشر شده، در دی امسال تعداد ثبت نام در سامانه «سجام» ۵۵ هزار و ۸۹۱ و تعداد احراز هویت شدهها نیز ۷۲ هزار و ۸۰۳ مورد بوده است. همچنین تعداد نفرات ثبت نام شده در سامانه «سجام» در بهمن ماه سال جاری به تفکیک هر استان حاکی از آن است که ۵ استان «تهران با ۲۷ هزار و ۴۰۱ مورد، اصفهان با ۹ هزار و ۸۸۰ مورد، خراسان رضوی با ۹ هزار و ۸۵۵ مورد، مازندران با ۷ هزار و ۴۰۰ مورد و آذربایجان غربی با ۷ هزار و ۷۳ مورد» در صدر بیشترین اساس آمارهای منتشر شده، ۵ استان «بوشهر با ۹۶۸، چهارمحال و بختیاری با یک هزار و ۷۶، یزد با یک هزار و ۷۷، ایلام با یک هزار و ۹۰ و خراسان جنوبی با یک هزار و ۱۲۴ مورد» در انتهای لیست کمترین ثبت نام شدهها در سامانه سجام در بین سایر استانها قرار دارند. سامانه سجام «سامانه جامع ثبت اطلاعات مشتریان»، برای الکترونیک کردن و خودکار کردن فرآیند جمعآوری و مدیریت اطلاعات مشتریان است.
تکلیف سهام عدالت مشخص شد
جعفر قادری عضو کمیسین تلفیق مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به سوالی در خصوص بررسی حذف ارز ترجیحی در جلسه شب گذشته کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی، گفت: مساله حذف ارز 4200 تومانی شب گذشته مورد بررسی قرار نگرفته است و تصمیم نهایی پس از بررسی مجددا در کمیسیون به صحن خواهد رفت. وی افزود: در جلسه شب گذشته کمیسیون تلفیق توضیحاتی توسط رییس کمیسیون در خصوص ارز ترجیحی مطرح شد اما بحثی که منجر به تصمیمگیری شود، رخ نداد. برخی مباحث درآمدی نیز که به کمیسیون بازگشته بود مورد بررسی قرار گرفت. قادری در ادامه گفت: در بحث بند «ی» تبصره یک لایحه بودجه سال آینده و در جز یک، مبلغ 4.5 میلیارد یورو مربوط به نیروهای دفاعی باقی ماند اما در جز دوم این بند از تبصره یک، مبلغ 5.5 میلیارد یورو مربوط به اجرای طرحهای پیشران جدید و نیمه تمام به 3 میلیارد یورو کاهش یافت. همچنین بحث جاماندگان سهام عدالت نیز مطرح شد که در ادامه کمیسیون تلفیق با سهامدار شدن این افراد موافقت کرد. وی در پاسخ به سوالی در خصوص سازوکار تامین سهام مورد نیاز جاماندگان سهام عدالت گفت: این بحث در کمیسیون به تصویب رسید اما همچنان بحث تامین سهام ابهام دارد چراکه سازمان خصوصیسازی اعلام کرده است که امکان واگذاری سهامهای بازگشتی سهام عدالت را به دلیل تعهدات جدید ندارد. این موضوع از جمله نکاتی است که به دلیل محدودیتهای سازمان خصوصیسازی همچنان وضعیت مشخصی ندارد. پیش از این حمید پورمحمدی معاون سازمان برنامه و بودجه در مخالفت با پیشنهاد یکی از نمایندگان مجلس برای اعطای سهام به جاماندگان سهام عدالت گفته بود: از سال گذشته همچنان 130 هزار میلیارد تومان سهام باقیمانده که یک برگه آن نیز عرضه نشده است. در بودجه امسال نیز 75 هزار میلیارد تومان سهام باید عرضه شود. 130 هزار میلیارد تومان نیز کمیسیون تلفیق پیشنهاد کرده تا برای حمایت از تامین اجتماعی و ایثارگران سهام عرضه شود. به عبارتی تاکنون 400 هزار میلیارد تومان سهام دولت باید عرضه گردد که اصلا چنین سهامی وجود ندارد. پیشنهاد ما این است که این موضوع به کمیسیون تلفیق بازگشته و با دعوت از وزیر اقتصاد در وهله اول روشن گردد که ما اصلا چه میزان سهام داریم و بعد در خصوص آن تصمیمگیری شود.
راهاندازی سامانه جدید عرضه بورس کالا از هفته آینده
مدیریت عملیات عرضه بورس کالای ایران در اطلاعیهای به کلیه کارگزاران و ذی نفعان اعلام کرد که از روز شنبه ۷ اسفند ماه ۱۴۰۰ عرضههای مربوط به تالار صادراتی، فرآوردههای نفتی و بازار فرعی از طریق سامانه جدید عرضه در آدرس جدید ثبت و مورد تایید قرار خواهد گرفت. برمک هوشیار مدیر توسعه فناوری اطلاعات بورس کالای ایران پیش از این خبر راهاندازی سامانه جدید عرضه بورس کالا را اعلام کرده بود. به گفته هوشیار، طراحی سامانه جدید عرضه، یکی از پروژههایی است که در راستای طرح جامع یکپارچهسازی سامانههای عملیاتی موسوم به «سامانه سیمرغ» پیادهسازی شده و این سامانه که به لحاظ تکنولوژی و فرآیندی بهطور ویژه ارتقا یافته است به زودی جایگزین تمام سامانههای قبلی بورس کالا میشود. وی افزود: با این اقدام یک وحدت رویه در تمامی سامانههای عملیاتی به وجود میآید تا همگی آنها از یک ساختار شکلی و فرآیندی تبعیت کنند. وی یادآور شد: به لحاظ بحث مدیریت کاربران نیز مدیریت کاربران تمامی این سامانهها یکپارچه شده و دسترسی سامانههای جدید از طریق سامانه sso یا همان درگاه ورود یکپارچه اتفاق میافتد که پیشرفتهترین تمهیدات امنیتی در آن لحاظ شده است. مدیر توسعه فناوری اطلاعات بورس کالای ایران گفت: قابلیت دیگری که بنا به درخواست عرضهکنندگان به ویژه عرضهکنندگان بزرگ و با توجه به رشد حجم و ارزش معاملات در سامانه تعبیه شده است، امکان همکاری با چند بانک به صورت همزمان به عنوان بانک عامل است، چراکه تا پیش از این هر عرضهکننده میتوانست تنها یک حساب تسویه در بورس کالا داشته باشد، ولی در سامانه جدید این امکان تعبیه شده است که عرضهکنندگان قادر باشند به ازای هر عرضه، حساب تسویه مختص آن عرضه را از بین حسابهای بانکی مختلف خود انتخاب نمایند و در واقع عرضهکننده میتواند به صورت همزمان با چندین بانک همکاری داشته باشد.