رویداد

۱۴۰۰/۱۲/۱۸ - ۰۳:۰۸:۲۰
کد خبر: ۱۸۷۵۹۰

عرضه انواع فرآورده هیدروکربوری در بورس انرژی

دیروز کالاهای «MTBE»، «گاز بوتان صنعتی» و «گاز مایع صنعتی» شرکت پتروشیمی بندر امام، «برش سنگین» شرکت پتروشیمی شازند، «حلال ۴۰۲» و «نفتای سنگین» شرکت پالایش نفت تهران، «رافینیت»، «ریفورمیت» و «هیدروکربن سنگین» شرکت پتروشیمی بوعلی سینا، «متانول» شرکت پتروشیمی فن‌آوران و «میعانات گازی» شرکت پتروشیمی رازی در رینگ داخلی و «برش سنگین»، «رافینت» شرکت پتروشیمی نوری، «رافینت۲ عمده» شرکت پتروشیمی شیمی‌بافت، «رافینیت»، «ریفورمیت» و «هیدروکربن سنگین» شرکت پتروشیمی بوعلی سینا و «فول رنج نفتا»، «نفتای سبک» و «نفتای میانی» شرکت نفت ستاره خلیج فارس در رینگ بین‌الملل شرکت بورس انرژی ایران عرضه می‌شود. براساس این گزارش، در ادامه‌ عرضه‌های مستمر گاز مایع در رینگ صادراتی بورس انرژی ایران، دوشنبه نیز در مجموع ۲۶ هزار تن گاز مایع از انبارهای مختلف شرکت ملی پالایش و پخش عرضه شد که ۱۱۰ تن تقاضا برای این کالا وجود داشت. در اثر میزان بالای تقاضا روی قیمت پایه گاز مایع رقابت شد، به‌طوری‌که در مجموع ۴۵۷ میلیارد و ۸۳ میلیون و ۹۵۴ هزار و پنج ریال معادل یک میلیون ۸۷۹ هزار ۴۳۰ دلار مازاد درآمد ناشی از رقابت، نصیب عرضه‌کننده شد. ارزش معامله گاز مایع در معاملات روز گذشته، چهار هزار و ۳۱۴ میلیارد و ۲۹۱ میلیون و ۴۶۴ هزار و پنج ریال معادل ۱۷ میلیون و ۷۳۹ هزار و ۴۳۰ دلار بود. به‌صورت تجمیعی در روزهای ۱۴ و ۱۶ اسفند، بیش از ۶۰ هزار تن گاز مایع در رینگ بین‌الملل بورس انرژی ایران عرضه و هر ۶۰ هزار تن آن معامله شد، این در حالی است برای این میزان عرضه ۲۱۱ هزار تن تقاضا وجودداشت داشت و حدود سه میلیون و ۹۰۰ هزار دلار مازاد درآمد ناشی از رقابت نصیب عرضه‌کننده‌ها شد. شایان ذکر است، بورس انرژی دیروز شاهد دادوستد ۵۱ هزار و ۸۹۰ تن فرآورده هیدروکربوری به ارزش هفت ‌هزار و ۸۴۵ میلیارد و ۹۳۰ میلیون و ۲۹۰ هزار و پنج ریال در بازار فیزیکی بود. در معاملات روز دوشنبه «اکستراکت سبکDAE۱۰»، «اکستراکت سبکDAE۱۱ » و «اکستراکت سنگینDAE۴۰ » شرکت نفت ایرانول، «اکستراکت» شرکت نفت سپاهان، «برش سنگین»، «پنتان»، «سوخت کوره سبک» و «نیتروژن مایع» شرکت پتروشیمی تبریز، «برش سنگین» شرکت پتروشیمی جم، «برش سنگین» شرکت پتروشیمی امیرکبیر، «پنتان» و «سی‌او» شرکت پالایش نفت آبادان، «متانول» شرکت پتروشیمی زاگرس، «متانول» شرکت پتروشیمی شیراز، «متانول» شرکت متانول کاوه و «نیتروژن مایع» شرکت فجر انرژی خلیج فارس در رینگ داخلی و «ته‌مانده تصفیه‌شده برج تقطیر (ATR-۱۴۰) » شرکت پالایش نفت شازند و «گاز مایع» شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران در رینگ بین‌الملل بورس انرژی ایران معامله شد.

 

کدام شرکت‌های بورسی افزایش سرمایه دادند؟

بر اساس اطلاعیه‌های منتشر در سایت کدال شرکت‌های تاپیکو و وفتخار افزایش سرمایه خود را ثبت کرد. همچین شستا اطلاعیه برگزاری مجمع را ثبت کرد.

    تاپیکو

افزایش سرمایه ۲۵ درصدی شرکت سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین از محل مطالبات وصول شده سهامداران و آورده نقدی مورد تایید حسابرس قرار گرفت.

بر همین اساس سرمایه تاپیکو از 8.1 هزار میلیارد تومان به 10.1 میلیارد تومان می‌رسد.

    وفتخار

شرکت سرمایه‌گذاری افتخار با نماد وفتخار مهلت استفاده از حق‌تقدم خرید سهام خود را تمدید کرد. طبق گزارش منتشر در سامانه کدال، سرمایه شرکت از ۷۰ میلیارد تومان به ۱۳۰ میلیارد تومان می‌رسد. محل تامین این افزایش سرمایه مطالبات و آورده نقدی و از محل سود انباشته است. این افزایش سرمایه برای اصلاح ساختار مالی و توسعه پرتفوی سرمایه‌گذاری انجام می‌شود.، همچنین مهلت استفاده از حق‌تقدم خرید سهام تا ۱۵ اردبیشهت ماه سال آینده است.

    شستا

شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی با نماد شستا اگهی دعوت به مجمع عمومی عادی به‌طور فوق‌العاده خود را در سایت کدال منتشر کرده است. روز ۲۰ فروردین ماه مجمع عمومی خود را برای انتخاب اعضای هیات‌مدیره برگزار می‌شود.

دومینوی شفافیت  با خصوصی‌سازی در بورس

با ابلاغ سیاست‌های اصل ۴۴ یکی از وظایف محوله به وزارت اقتصاد و امور دارایی واگذاری بنگاه‌ها و شرکت‌های دولتی با هدف افزایش بهره‌وری و درگیر کردن بیشتر مردم در اقتصاد شد. برای اجرای این سیاست روش‌های مختلفی مانند مزایده، مذاکره، قراردادهای اجاره، پیمان مدیریت و... وجود دارد؛ روش‌هایی که عموما منتهی به بازار سرمایه نمی‌شوند. تجربه نشان داده در اکثر اوقات این سبک واگذاری‌ها به دلیل عدم شفافیت، قیمت‌گذاری مساله‌دار، سلیقه‌ای بودن نحوه اجرای تکالیف طرفین معامله و مداخلات سیاسی منتهی به شکست شده‌اند. یکی از مسیرهای مغفول مانده‌ برای واگذاری بنگاه‌ها، بهره‌گیری از بستر بازار سرمایه است، بستری که ضمن شفافیت باعث درگیر کردن و مشارکت پیش از پیش مردم در اقتصاد می‌شود. اینطور که پیداست سازمان خصوصی‌سازی توجه ویژه‌ای نسبت به روش‌های واگذاری با بهره‌گیری از ظرفیت‌های بازار سرمایه دارد. شاهد آن هم اینکه اولین واگذاری انجام پذیرفته پس از تشکیل دولت سیزدهم با همین روش بوده و هم‌اکنون در حال اجراست. واگذاری دو باشگاه پرسپولیس و استقلال از طریق افزایش سرمایه صرف سهام بدون حق تقدم گامی بلند در راستای بهره مندی از ظرفیت‌های بازار سرمایه جهت واگذاری شرکت‌های دولتی است. این اتفاق را می‌توان قطعه اول دومینوی واگذاری از طریق بورس دانست که در آینده نزدیک و در صورت موفقیت، شاهد ادامه آن خواهیم بود.