اقتصاد کلان
کاهش مالیات شرکتهای تولیدی
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: به جهت تسهیل ورود ارز توسط ایرانیان مقیم خارج از کشور یا کشورهای همسایه به ویژه در شرق کشور، آییننامه سهلگیرانهای با مشوقهای بسیار بالا آماده و در کمیسیون اقتصادی دولت به تصویب رسیده است. سید احسان خاندوزی در نشست نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی ضمن تشکر از زحمات اهالی صنعت و کارآفرینی استان اظهار کرد: 1400، سالی همراه با تغییر ریاست قوه مجریه در کشور بود که ماههای پایانی دولت قبل و شروع به کار دولت جدید در آن رقم خورد. وی ادامه داد: در همین ماههای کوتاه شروع به کار دولت نهالهای خوبی کاشته شده و اقدامات خوش آتیهای کلید خورده است؛ که امیدوارم در ماههای پیش رو ثمرات آن را ببینیم. وزیر امور اقتصادی و دارایی بیان کرد: پیراسته شدن قوانین کسب و کار و رفع شروط سختگیرانه از برنامههای جدی ما در ظرف چند ماه ابتدایی فعالیت دولت مردمی بوده است. خاندوزی اظهار داشت: بعد از چندینسال به پیشنهاد وزارت اقتصاد، کاهش 5 درصدی مالیات شرکتهای تولیدی در کشور توسط مجلس تصویب شد. وی تصریح کرد: تمرکز یکباره و هجوم همهجانبه برای حل موضعی و موردی مسائل، به جای اینکه همزمان به دهها مساله و مشکل فکر کنیم؛ به سرعت مشکل را حل خواهد کرد. خاندوزی اضافه کرد: اگر برای حل یک مساله اهتمام بورزیم و تمامی دستگاههای مرتبط، تمام تلاش خود برای حل یک موضوع مشخص در یک بازه زمانی مبذول دارند، قطعاً مشکلات رفع خواهند شد. خاندوزی افزود: پاک شدن برخی از مشکلات از فهرست مسائل تکراری، امید را به کارآفرینان و تولیدکنندگان باز میگرداند. وی گفت: تجربهای در همین چندماه به دست آوردیم و تمرکز خود را بر روی موضوع شفافسازی مجوزهای کسب و کار در کشور کردیم؛ در این رابطه میتوانیم برای حل مسائل هم نوایی ایجاد کنیم و آن روز شما معجزه تمرکز را خواهید دید.
کدام خانوادهها یارانه بیشتری میگیرند؟
از روزی که موضوع حذف ارز ترجیحی مطرح شده است، خانوادهها منتظر یارانه جدید هستند؛ حال بالاخره تکلیف ارز ترجیحی مشخص شده و این ارز به نوعی حذف نشده است؛ براساس تصمیم نمایندگان ارز ترجیحی حذف خواهد شد اما در ازای آن برای کالاهای اساسی کالابرگ اختصاص مییابد؛ در نتیجه نیازی به یارانه جدید نیست؛ اما نمایندگان در قانونی دیگر مصوب کردند که برخی از خانوارها یارانهشان سه برابر شود؛ البته مشخص نیست منظور از این یارانه، یارانه نقدی است یا معیتشی یا هر دو یارانه. نمایندگان در نشست علنی (دوشنبه ۱۶ اسفند ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخش هزینهای لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور، با بندهای (ب) و (ج) تبصره ۱۴ ماده واحده این لایحه موافقت کردند. براساس بند (ب) تبصره ۱۴ ماده واحده لایحه بودجه ۱۴۰۱ کل کشور، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همکاری سازمان هدفمندسازی یارانهها و با استفاده از پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان مکلف است حداکثر ظرف سه (۳) ماه پس از ابلاغ این قانون، ضمن دهکبندی درآمدی کلیه خانوارهای یارانه بگیر از طریق شاخصها و اطلاعات و دادههای متقن و ثبتی قابل اتکا نسبت به حذف یارانه نقدی و طرح معیشتی خانوارهای پر درآمد اقدام نماید، شناسایی و دهکبندی توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انجام میگیرد. براساس این قانون، خانوادههایی که حداقل سه فرزند دارند و فرزندانشان نیز هنوز تحت تکلف هستند، یارانه ۳برابری دریافت میکنند؛ اما نه همه خانوادهها؛ وزارت رفاه موظف شده تا خانوارهای کشور را دهکبندی کند و به ۴دهک ابتدایی، یارانه ۳برابری دهد؛ البته حتی مشخص نیست این دهکبندی بر چه اساس انجام خواهد گرفت؟ قطعا با انجام این دهکبندی، وضع معیشتی دهکهای اول تا چهارم بهبود خواهد یافت و دهکهای پنجم و... به دهکهای پایینتر راه مییابند؛ در هر حال اگر منظور از این یارانه، یارانه نقدی باشد، خانوادههایی که در لیست ۴دهک اول وزارت رفاه قرار میگیرند، مشمول یارانه ۳برابری خواهند شد که مبلغ آن حدود ۶۸۲هزار تومان میشود.
رشد مثبت در پاییز
بر اساس گزارش مرکز آمار، رشد اقتصادی کشور در پاییز ۱۴۰۰ که اولین فصل عملکرد دولت سیزدهم محسوب میشود، نسبت به مدت مشابه سال قبل بیش از 3.5 برابر شده است . دادههای مرکز آمار بیانگر آن است که در پاییز امسال نرخ رشد اقتصادی کشور به قیمتهای ثابت سال ۱۳۹۰ به 3.9 درصد افزایش یافته است، در حالی که در پاییز سال گذشته نرخ رشد اقتصادی کشور 1.1 درصد بود. بدینترتیب رشد اقتصادی کشور در پاییز امسال نسبت به پاییز سال قبل 3.5 برابر شده است. رشد اقتصادی کشور بدون نفت هم در پاییز ۱۴۰۰ به 3.8 درصد رسیده در حالی که در پاییز سال ۱۳۹۹ رشد اقتصادی بدون نفت کشور فقط 0.6 درصد بود. بر این اساس، رشد اقتصادی بدون نفت کشور در اولین فصل عملکرد دولت سیزدهم بیش از ۶ برابر نسبت به فصل مشابه دولت قبل رشد کرده است. این آمار نشان میدهد که رشد اقتصادی در دولت سیزدهم صرفاً ناشی از افزایش صادرات نفت نبوده و سایر بخشهای اقتصادی هم رشدهای به مراتب بهتری نسبت به دولت قبل داشتهاند.بر اساس گزارش مرکز آمار، در ۹ ماهه سال ۱۴۰۰ تولید ناخالص داخلی (GDP) به قیمت ثابت سال ۱۳۹۰ به رقم ۵۴۹۷ هزار میلیارد ریال با نفت و ۴۷۲۰ هزار میلیارد ریال بدون احتساب نفت رسیده است، در حالی که رقم مذکور در مدت مشابه سال قبل با نفت ۵۲۳۱ هزار میلیارد ریال و بدون نفت ۴۵۴۶ هزار میلیارد ریال بوده که نشان از رشد 5.1 درصدی تولید ناخالص داخلی با نفت و 3.8 درصدی تولید ناخالص داخلی بدون نفت در ۹ ماهه سال ۱۴۰۰ دارد. این در حالی است که در مدت مشابه سال قبل رشد اقتصادی با نفت منفی یک درصد و بدون نفت منفی 0.8 درصد بود.