رشد چشمگیر شاخص کل بورس
شاخص کل بورس تهران دوشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۱ با رشدی رشد ۳۹ هزار و ۵۹ واحدی همراه شد و شاخص هموزن نیز در محدوده ۴۲۹ هزار واحدی به کار خود پایان داد. این اتفاق که اهالی بازار سرمایه را بهشدت غافلگیر کرده، بار دیگر امیدها برای جهش دوباره بورس برای بازگشت شاخص به کانال یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحدی را زنده کرد.
عده زیادی از کارشناسان و فعالان بازار سرمایه بر این باورند که بورس تهران پس از اصلاح شاخص در طول دو هفته گذشته، مستعد یک رشد قابل توجه بود. جهش ناگهانی شاخص طی ساعات معاملات دیروز نیز در همین راستا رقم خورد. به باور این دسته از بورسیها اتفاقاتی که در بازار ارز جریان دارد نیز از جمله موارد تاثیرگذار بر روند صعودی شاخص کل بورس بوده است. اتفاقاتی که منجر به ورود نرخ دلار به کانال قیمتی جدید در بازار آزاد شد و به دلیل اثرپذیری مستقیم سهمهای دلاری از روند تغییرات نرخ ارز، زمینه جهش شاخصهای بورسی را فراهم کرد.
البته به نظر میرسد این اثرپذیری نشات گرفته از آثار روانی افزایش قیمت دلار بوده چرا که به دلیل وجود شکاف در حال تعمیق بین قیمت دلار بازار آزاد با دلار نیمایی ارتباط مستقیمی بین نرخ بازار آزاد با روند سهمهای دلاری قطع شده است. اما همانطور که گفته شد آثار هیجانی در پی تحولات اخیر در بازارهای ارز و حتی طلا باعث بروز چنین اتفاقی در بورس تهران شد.
بورس کانال یک میلیون و ۶۰۰ را
پس میگیرد؟
بورس تهران سال ۱۴۰۱ را در شرایطی آغاز کرد که کمتر سهامداری نسبت به صعود شاخص به کانال یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحدی در کوتاهمدت امیدوار بود. اما بازار سرمایه باز هم فعالان بورسی را غافلگیر کرد؛ به نحوی که نه تنها شاخص، کانال یک ونیم میلیون واحدی را پس گرفت بلکه برای مدتی هرچند کوتاه توانست بار دیگر به محدوده یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحدی دست پیدا کند. البته در دو هفته اخیر بورس تهران ضمن یک عقبنشینی نسبتا سنگین به کانال یک و نیم میلیون واحدی بازگشت. اما نوسانات دیروز بورس این امید را در دل اهالی بازار سرمایه زنده کرد که احتمالا میتوان در روزهای آینده شاهد جهش شاخص به کانال بالاتر بود. حالا کارشناسان و تحلیلگران بر این باورند که با توجه به ارزندگی اغلب سهمهای بورسی و همچنین الگوی پیشروی نرخ ارز در بازار آزاد میتوان این انتظار را داشت که روند رو به رشد شاخص کل کماکان ادامه داشته باشد و طبیعتا این رشد میتواند در سهمهای کامودیتیمحور و همچنین اغلب شاخصسازها محسوستر از سایر گروههای سهامی در بازار باشد.
رشد 39 هزار واحدی شاخص
معاملهگران دیروز در دو بازار بورس و فرابورس بیش از ۱۲ میلیارد و ۴۹۶ میلیون سهم، حقتقدم و اوراق بهادار را به ارزش ۷۹ هزار و ۸۵۵ میلیارد ریال معامله کردند. شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات دیروز با ۳۹ هزار و ۵۹ واحد افزایش، در ارتفاع یک میلیون و ۵۷۱ هزار واحد ایستاد. شاخص هموزن با هفت هزار و ۷۳۸ واحد افزایش به ۴۲۹ هزار و ۱۶۰ واحد و شاخص قیمت با چهار هزار و ۷۴۵ واحد رشد به ۲۶۳ هزار و ۱۴۹ واحد رسید.
شاخص بازار اول، ۳۱ هزار و ۱۵۷ واحد و شاخص بازار دوم، ۷۰ هزار و ۷۵۸ واحد افزایش را ثبت کردند. دیروز در معاملات بورس تهران، بیش از هشت میلیارد و ۴۳۲ میلیون سهم، حقتقدم و اوراق بهادار به ارزش ۵۴ هزار و ۴۵۲ میلیارد ریال معامله شد.
همچنین توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه (میدکو) با سه هزار و ۳۶ واحد، فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) با ۲ هزار و ۶۶۰ واحد، ملی صنایع مس ایران (فملی) با ۲ هزار و ۵۲۱ واحد، پتروشیمی پارس (پارس) با یک هزار و ۶۸۰ واحد، نفت و گاز پتروشیمی تامین (تاپیکو) با یک هزار و ۶۲۳ واحد، توسعه معادن و فلزات (ومعادن) با یک هزار و ۶۰۱ و احد و شرکت سرمایهگذاری غدیر (وغدیر) با یک هزار و ۴۳۴ واحد با تاثیر مثبت بر شاخص بورس همراه شدند.
در مقابل بیمه البرز (البرز) با ۳۷ واحد، شرکت ارتباطات سیار ایران (همراه) با ۳۵ واحد، حملونقل بینالمللی خلیجفارس (حفارس) با ۳۱ واحد، سازه پویش (خپویش) با ۲۵ واحد تاثیر منفی بر شاخص بورس داشتند. بر پایه این گزارش، دیروز نماد سیمان آبیک (سآبیک)، شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا)، پالایش نفت اصفهان (شپنا)، ایرانخودرو (خودرو)، فولاد مبارکه اصفهان (فولاد)، پالایش نفت تهران (شتران) و سایپا (خساپا) در نمادهای پُرتراکنش قرار داشتند. گروه فلزات اساسی هم در معاملات دیروز صدرنشین برترین گروههای صنعت شد و در این گروه ۷۰۷ میلیون و ۵۵۸ هزار برگه سهم به ارزش چهار هزار و ۴۹۴ میلیارد ریال دادوستد شد.
آخرین وضعیت شاخص فرابورس
شاخص فرابورس نیز روز دوشنبه بیش از ۴۱۵ واحد افزایش داشت و به ۲۱ هزار و ۴۲۲ واحد رسید. در این بازار چهار میلیارد و ۶۴ میلیون برگه سهم و اوراق مالی به ارزش ۲۵ هزار و ۴۰۳ میلیارد ریال دادوستد شد، تعداد دفعات معاملات روز دوشنبه فرابورس بیش از ۲۸۴ هزار و ۲۶۲ نوبت بود.
نمادهای بیمه پاسارگاد (بپاس)، پلیمر آریاساسول (آریا)، پتروشیمی تندگویان (شگویا)، فولاد همزگان جنوب (هرمز) و شرکت سرمایهگذاری صبا تامین (صبا) با تاثیر مثبت بر شاخص فرابورس همراه بودند. همچنین فرآوردههای غذایی و قند چهارمحال (قچار)، حملونقل گهرترابر سیرجان (حگهر)، افرانت (افرا)، مدیریت انرژی امید تابان هور (وهور) و آسیا سیر ارس (حآسا) تاثیر منفی بر شاخص فرابورس داشتند.