مسوولان زیر بار رفع فیلتر می‌روند؟

۱۴۰۱/۰۷/۱۹ - ۰۲:۱۵:۳۰
کد خبر: ۱۹۳۲۴۵
مسوولان زیر بار رفع فیلتر می‌روند؟

رییس فراکسیون مستقلین ولایی مجلس شورای اسلامی تاکید کرده که باید با آرام شدن شرایط قطعی اینترنت و فیلتر اپلیکیشن‌های پربازدید برداشته شود چون ادامه این وضعیت به کسب‌وکارهای داخلی آسیب می‌زند، این در حالی است که عضو کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رایانه‌ای معتقد است هر پلتفرمی در هر کشوری که قصد فعالیت داشته باشد باید از قوانین آن کشور تبعیت کند، حال آنکه پلتفرم‌های خارجی مانند اینستاگرام و واتس‌اپ، قوانین جمهوری اسلامی ایران را نمی‌پذیرند و در عین حال وزیر ارتباطات هم اصرار دارد که کیفیت پیام‌رسان‌های داخلی به شکل قابل ملاحظه‌ای افزایش پیدا کرده است و پلتفرمی که قواعد جمهوری اسلامی ایران را به رسمیت نمی‌شناسد و هر از چند گاهی نقش محوری در آشوب‌ها به عهده دارد و موجب ناامنی در کشور می‌شود، طبیعتاً بستر مناسبی برای سرمایه‌گذاری در کشور نیست و به هر حال ممکن است تصمیمات دیگری هم درباره آن گرفته شود. با گذشت بیش از دو هفته از ناآرامی‌ها در کشور که قطعی ارتباطات بین‌الملل برای اپراتورهای همراه در ساعاتی از شبانه‌روز، کاهش سرعت و کیفیت اینترنت و فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌های خارجی را به دنبال داشته، حالا عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، درباره شرایط فعلی اینترنت در کشور می‌گوید: دو روز است که هیچ محدودیتی به غیر از محدودیت بر دو پلتفرم امریکایی اینستاگرام و واتس‌اپ آن هم به دلایل امنیتی، وجود ندارد و محدودیت‌هایی که در روزهای گذشته در بعضی ساعات روز در سطح بین‌المللی و بنا به ملاحظات امنیتی و دستور نهادهای امنیتی ایجاد می‌شد برداشته شده است. وی تاکید کرد: فقط تنها محدودیتی که وجود دارد برای این دو پلتفرم است که تصمیم‌گیری درباره آنها باید در مراجعی که ذی‌صلاح هستند و دستور آن را ابلاغ کردند دنبال شود. زارع‌پور در ادامه گفت: پلتفرمی که قواعد جمهوری اسلامی ایران را به رسمیت نمی‌شناسد و هر از چند گاهی نقش محوری در آشوب‌ها به عهده دارد و موجب ناامنی در کشور می‌شود، طبیعتاً بستر مناسبی برای سرمایه‌گذاری در کشور نیست و به هر حال ممکن است تصمیمات دیگری هم درباره آن گرفته شود. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه وجود پیام‌رسان‌های متعدد در کشور شاید نیاز و ضرورت نباشد اما نمی‌شود یک باره همه آنها را کنار گذاشت، اظهار کرد: برنامه مدونی را دنبال می‌کنیم تا کمک کنیم آنها تقویت شوند و در نهایت دو یا سه پیام‌رسان در کشور فعال باشند که بتوانند نیازهای مردم را بر طرف کنند. وی ادامه داد: درحال حاضر تمرکز ما حمایت از پیام‌رسان‌هایی است که مردم اقبال بیشتری به آنها نشان داده‌اند و زیر ساخت‌های آنها آماده است و در این مدت هم کیفیت‌شان به شکل قابل ملاحظه‌ای افزایش پیدا کرده است.

    قطعی اینترنت و فیلترینگ با ناآرامی‌های اخیر قابل توجیه است

به دنبال ادامه قطعی اینترنت، غلامرضا نوری قزلجه در گفت‌وگو با ایسنا در واکنش به قطعی اینترنت و فیلتر شدن دو اپلیکیشن پرکاربرد واتس‌اپ و اینستاگرام گفت: قطعی اینترنت و فیلترینگ برای شرایط امروز جامعه و با ناآرامی‌های اخیر قابل توجیه است؛ قبول داریم که باید این ایام را با یکسری محدودیت‌ها بگذرانیم و با آن بسازیم منتها امیدواریم با عادی شدن شرایط، وضعیت اینترنت به حالت عادی قبلی آن برگردد؛ البته که رضایتمندی زیادی هم از شرایط قبلی اینترنت وجود نداشت چون سرعت پایین و محدودیت در دسترسی‌ها وجود داشت. وی با ابراز امیدواری از اینکه با رفع محدودیت‌ها مردم به اینترنت پرسرعت، آسان و کم‌‌هزینه آن هم با حداقل محدودیت‌ها دسترسی داشته باشند، ‌افزود: انتظار می‌رود بعد از عادی شدن شرایط که در حال حرکت به سمت آن هستیم، اینترنت هر چه سریعتر به حالت قبلی برگردد چون کسب‌و‌کارهای زیادی به اینترنت وابسته هستند. این نماینده مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اهمیت گردش آزاد اطلاعات و ارتباطات گفت: در کنار گردش آزاد اطلاعات و ارتباطات، هم کسب‌وکارها و هم خیلی از فعالیت‌های روزمره مردم در فضای اینترنت و پلتفرم‌ها انجام می‌شود؛ پس باید هر چه سریع‌تر اینترنت به حالت عادی برگردد به خصوص اینکه اقتصاد خانوارهای اقشار پایین‌دست جامعه در فضای اینترنت شکل گرفته است. آنها در این بستر تولیدات و محصولات کارگاهی خود را عرضه کرده و به فروش می‌رسانند. وی با ابزار امیدواری کرد که با آرام شدن شرایط، وضعیت اینترنت به حالت عادی برگشته و قطعی اینترنت و اپلیشکین‌ها برداشته شود. نوری درباره اینکه آیا اپلیکشن‌های داخلی ظرفیت جایگزینی اپلیکشین‌های خارجی را دارند، گفت: هنوز اپلیکیشن‌های داخلی ظرفیت جایگزینی با اپلیکیشین‌های خارجی را ندارند؛ باید اپلیکیشن‌های داخلی را تقویت کرد منتها حتما پلتفرم‌های بین‌المللی هم فعال باشند چون کسب‌و‌کارها از ظرفیت آنها استفاده می‌کنند.

    اپلیکیشن‌های خارجی قوانین جمهوری اسلامی ایران را نمی‌پذیرند

با وجود این، عضو ناظر مجلس کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رایانه‌ای گفته که اینستاگرام و واتس‌اپ با دستور دستگاه امنیتی فیلتر شده و مادامی که شرایط امنیتی در کشور حاکم است محدودیت دسترسی ادامه دارد. مهدی باقری در گفت‌وگو با مهر در خصوص ادامه وضعیت عدم دسترسی کاربران به پیام‌رسان‌های واتس‌اپ و اینستاگرام اظهار کرد: نگاه مجلس به پلتفرم‌های از دسترس خارج شده برای مردم کاملاً حقوقی است. وزیر ارتباطات هم اخیراً با حضور در مجلس از بعد حقوقی فیلترینگ واتس‌اپ و اینستاگرام را بررسی کردند. هر پلتفرمی در هر کشوری قصد فعالیت داشته باشد باید از قوانین آن کشور تبعیت کند. تبعیت از قانون شامل مواردی از قبیل راه‌اندازی کسب‌و‌کار، پرداخت عوارض و مالیات و رعایت حاکمیت سایبری است. فضای مجازی امروز تبدیل به فضای بسیار وسیعی شده است که بخش زیادی از فعالیت‌های روزانه مردم در آن انجام می‌شود. از همین رو پلتفرم مورد استفاده مردم باید حاضر به تبعیت از قوانین کشور در حال ارایه سرویس باشد. این عضو ناظر مجلس شورای اسلامی در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رایانه‌ای بیان کرد: در حال حاضر ایران هیچ تفاهم‌نامه و قرارداد همکاری با هیچکدام از نرم‌افزارهای واتس‌اپ و اینستاگرام ندارد و این اپلیکیشن‌ها هم هیچ کدام از قوانین جمهوری اسلامی ایران را نمی‌پذیرند. دلیل ورود مجلس به قانون‌گذاری در فضای مجازی در خطر بودن جان و مال مردم در این فضا است. وضعیت فعالیت پلتفرم‌های غیرایرانی باید تعیین تکلیف شود. باقری عنوان کرد: امروز دلیل فیلترینگ واتس‌اپ و اینستاگرام سیاسی و امنیتی است ولی مجلس از رویکرد سیاسی به این موضوع نمی‌نگرد و کار نمایندگان بررسی ابعاد حقوقی فعالیت این خبرگزاری‌ها است. در واقع موضوع نظارت بر این نرم‌افزارها به مسائل حقوقی مربوط است. مجلس باید با قانونگذاری در حوزه فضای مجازی از مال، فرهنگ و هر آنچه برای مردم اهمیت دارد در این فضا محافظت و حریم امن قانونی تعیین کند. 

    فیلترینگ واتس‌اپ و اینستاگرام فعلاً ادامه دارد

وی ادامه داد: در ایام مطرح شدن طرح صیانت در مجلس چون همه به دنبال حاشیه بودند به مسائل حقوقی توجه کمی شد و در همان ایام هم بنده می‌گفتم دلیل تخریب فضا علیه طرح صیانت با وجود تمامی اشکالات فنی این است که منافع برخی افراد و گروه‌ها پس از تصویب این طرح به خطر می‌افتد. این عضو ناظر مجلس شورای اسلامی در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رایانه‌ای گفت: اگر روند افزایش کاربران فضای مجازی در کشور با همین وضعیت پیش برود قطعاً بخش زیادی از فرایندهای اقتصادی در این فضا رقم می‌خورد. در صورتی که این فضا امروز قانون‌مند نشود فردا همه مردم متضرر می‌شوند و هیچ قانونی هم نمی‌تواند از مردم دفاع کند زیرا هیچ قانونی برای شناسایی و محکوم کردن مجرم وجود ندارد. باقری تأکید کرد: بیشترین کسانی که در مسیر قانون‌گذاری در فضای مجازی مانع‌تراشی می‌کردند کسانی بودند که نمی‌خواستند فعالیت‌های اقتصادی نامعقول و نامشروعشان در فضای مجازی قانون‌مند شود. به عنوان مثال وقتی هیچ قانونی برای نظارت بر فضای مجازی وجود ندارد کسانی که در شبکه‌های قمار فعالیت می‌کنند به راحتی سرمایه مردم را به سرقت می‌برند. وی تصریح کرد: چون در واتس‌اپ و اینستاگرام هیچ ابزار کنترلی در دست دستگاه‌های حاکمیتی ایران نیست هر نوع فعالیتی علیه جان و مال مردم اتفاق بیفتد قابل کنترل نیست. این اپلیکیشن‌ها در پاسخ به هشدارهای امنیتی مقامات جمهوری اسلامی مدعی آزادی بیان هستند و حاضر به پذیرش سازوکارهای پیشنهادی ایران نیستند. این عضو ناظر مجلس شورای اسلامی در کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه رایانه‌ای بیان کرد: در مجلس به هیچ عنوان نسبت به اعمال محدودیت برای واتس‌اپ و اینستاگرام و همچنین بررسی وضعیت آنها کارگروهی تشکیل نشده است. تصمیم فیلترینگ این دو پلتفرم از سوی دستگاه‌های امنیتی اتخاذ و ابلاغ شده است. هیچ قانونی برای اعمال محدودیت اینستاگرام و واتس‌اپ وضع نشده است و پشتوانه وضعیت کنونی برای این پلتفرم‌ها دستور دستگاه امنیتی است و فیلترینگ این دو برنامه مادامی که شرایط کشور امنیتی باشد ادامه پیدا می‌کند.