نه پای رفتن و نه تاب ماندن
معاملات روز دوشنبه بورس هم کم رونق پیگیری شد؛ شاخص کل با افت حدود ۲۰۰ واحدی همراه شد و شاخص هم وزن هم ۳۳۵ واحد کاهش یافت. ارزش معاملات خرد همچنان کمتر از ۲هزار میلیارد تومان است و خروج پول حقیقی از بازار سهام ادامه دارد. اما یک ساعت پایانی معاملات بورس دوشنبه این امیدواری را ایجاد کرد که شاید بتوان در پیشبینی بورس خود گزینه صعود را هم در نظر گرفت.
یک ساعت امیدوارکننده برای شاخص کل
به گزارش اقتصادآنلاین؛ معاملات روز دوشنبه بورس هم بیرمق بود و همچنان نبود تقاضا و نقدینگی مهمترین ویژگی بازار سهام است. با این وجود در جریان معاملات روز دوشنبه و بهطور مشخص در یک ساعت پایانی شاهد افزایش نسبی تقاضا بودیم. موضوعی که این امیدواری را ایجاد کرده است که شاید بازگشت شاخص کل نزدیک باشد. همانگونه که در گزارش پیشبینی بورس هفته پایانی مهر اشاره شده بود، شاخص کل در شرایط خاصی قرار دارد که هر چند بازگشت آن را محتمل میکند اما در صورتی که این اتفاق رخ ندهد شاید تکرار تجربه سالهای ۹۳ و ۹۴ دور از انتظار نباشد و این به معنای تشدید بیشتر رکود و اصلاح فرسایشی زمانی است.
ساعت سرنوشت ساز بورس!
شاخص کل از ابتدای روز دوشنبه روند نزولی در پیش گرفته بود اما به وضوح شیب کاهش آن نسبت به روزهای گذشته کمتر شده بود؛ به گونهای که در یک ساعت ابتدایی بازار تنها افت ۲۰۰ واحدی را ثبت کرد. اما در یک ساعت پایانی شاخص کل توانست روند صعودی در پیش بگیرد که نشان از افزایش تقاضا در تایم پایانی معاملات دارد. حتی در نیم ساعت پایانی بازار این افزایش تقاضا مشخصتر بود. نگاهی به معاملات نمادهای موثر نیز تاییدی بر این موضوع است؛ جایی که قیمت آخرین معامله برخی از نمادهای اثرگذار به ویژه در گروه خودرویی و پالایشی بالاتر از قیمت پایانی آنها بسته شده است.
وضعیت شاخص کل
شاخص هم وزن هم در طول روز چند بار تغییر جهت داد اما در نهایت با افت ۳۳۵ واحدی همراه شد. روند ساعتی شاخص هم وزن نشان میدهد که افزایش تقاضا در تایم پایانی بیشتر معطوف به نمادهای مهم و اثرگذار بازار سهام بود تا کلیت بازار.
شاخص هم وزن به کجا میرسد
هر چند که افزایش تقاضا در تایم پایانی بورس روز دوشنبه امیدوارکننده بود اما کمبود نقدینگی و ریسک گریزی معامله گران که خود را در ارزش پایین معاملات خرد نشان میدهد بازگشت بازار سهام به روند صعودی را با تردید روبرو میسازد. روز دوشنبه هم ارزش معاملات خرد مانند دو روز گذشته کمتر از ۲هزار میلیارد تومان بود تا یکی از کم رونقترین هفته بازار سهام در سال ۱۴۰۱ را تجربه کنیم.
ارزش معاملات خرد
حقیقیها هم دیروز بیش از ۱۸۰ میلیارد تومان از بورس خارج کردند تا از آخرین روزی که بازار سهام شاهد ورود پول حقیقی بود، حدود یک ماه گذشته باشد. هر چند خروج پول حقیقی را نمیتواند به تنهایی تفسیر کرد اما ادامه روند خروج پول حقیقی را میتوان به عنوان معیاری از انتظارات سهامداران خرد در نظر گرفت.
پیشبینی بورس پول حقیقی
همانگونه که در گزارش گفته شد، افزایش تقاضا در تایم پایانی میتواند به عنوان یک سیگنال امیدوارکننده تلقی شود. نمودارهای هفتگی شاخص کل هم نشان میدهد میانگین متحرک ۲۵ دورهای به سطح میانگین متحرک ۵۰ دورهای رسیده است. بهطور تاریخی همواره میانگین متحرک ۵۰ دورهای به عنوان حمایت برای میانگین متحرک ۲۵ دورهای عمل کرده است. همین موضوع سیگنال دیگری برای بازگشت بازار سهام محسوب میشود. اما در طول ۱۵ سال گذشته، یک بار میانگین متحرک ۲۵ دورهای به پایینتر از میانگین ۵۰ دورهای نفوذ کرده و آن هم مربوط به سال ۱۳۹۳ است. بنابراین به نظر میرسد که طی روزهای آینده نوسان مثبت بازار دور از انتظار نباشد اما باید توجه داشت که در صورت مثبت شدن شاخص کل، تا زمانیکه تکلیف ریسکهای بازار سهام مشخص نشود نباید انتظار داشت که روند صعودی پرقدرتی آغاز شود. از سوی دیگر در صورتی که بازار طی روزهای آینده نتواند از سطح فعلی باز گردد، شرایط کمی نگرانکننده خواهد شد.