صدور سند مالکیت برای خانه‌های محلات کم‌برخوردار

۱۴۰۱/۰۸/۰۳ - ۰۱:۳۱:۳۱
کد خبر: ۱۹۳۶۹۸
صدور سند مالکیت برای خانه‌های محلات کم‌برخوردار

گروه راه و شهرسازی|

آنگونه که احمد وحیدی، وزیر کشور اعلام کرده در کشور 2020 محله محروم شناسایی شده‌اند، محله‌هایی که به علت اضطرار و با شتاب احداث شده‌اند و به همین دلیل با مشکلات مختلف پایداری، شهری و همچنین مسائل اجتماعی متعدد دست به گریبان هستند. در این حال، وزیر کشور با اشاره به تدوین آیین نامه‌ای برای اعطای مالکیت به خانه‌های بدون سند، از برنامه دولت برای ساماندهی 2020 محله کم برخوردار و محروم در یک برنامه زمانی خبر داد و گفت: در این مناطق برای خانه‌هایی که بدون مجوز ساخته شده‌اند، سند مالکیت صادر می‌شود.

به گزارش ایرنا، وحیدی روز دوشنبه در همایش اقدامات انجام شده برای ۲۰۲۰ محله کم برخوردار افزود: سلسله محله‌هایی را یافتیم که درست به آنها رسیدگی نشده است. این محله‌ها گاهی به دلیل رشد و شتاب مهاجرت به شهرها به این وضعیت رسیده‌اند و در آنجا با مشکلات مختلفی مواجه هستیم.

وزیر کشور پرداختن به مسائل اجتماعی را از وظایف مهم وزارت کشور دانست و گفت: مشکلات این محلات و مناطق از نوع محرومیت و مسائل اقتصادی است که باید برای توانمند‌سازی آنها تلاش شود تا این افراد روی پای خود بایستند.

وی ادامه داد: ما در این محلات با رشد شتابانی که اتفاق افتاده متاسفانه موارد فرهنگی و اجتماعی توسعه نداشته است و شاهد گسست‌های محله‌ای و محلاتی که مشکلات ملکی و مسکن دارند، هستیم. برای توجه به این مساله، ساختاری برای محرومیت‌زدایی و عمران و توانمند‌سازی این محلات شکل گرفت و با حضور نهادهای مرتبط مانند ستاد اجرایی فرمان امام و سایر نهادها و با صدور ابلاغیه‌هایی به استانداران مختلف و بخشداران و شهرداران امیدواریم بتوانیم در این حوزه کار مهمی را شکل دهیم.

وحیدی با اشاره به اقدامات موثر دولت در توجه به این مناطق و محلات گفت: خانه‌های مالکان محلات کم برخوردار که بدون اخذ مجوز ساخته شده و فاقد سند مالکیت است، سند‌دار می‌شود و به تازگی آیین‌نامه‌ای برای مالکیت خانه‌های بدون سند تدوین شده که می‌تواند اثرگذار باشد.

وزیر کشور ابراز امیدواری کرد که ساماندهی ۲۰۲۰ محله کم برخوردار در یک زمان‌بندی خوب انجام شود و تا پایان دولت این مناطق را به وضعیت قابل قبولی برسانیم.

بر اساس این گزارش، مطابق تبصره۱۱ بودجه۱۴۰۱، وزارتخانه متولی بخش مسکن مجاز شده اراضی در مالکیت خود را که توسط اقشار ضعیف و کم‌درآمد، به «سکونتگاه غیررسمی» تبدیل شده است، به این افراد واگذار کند. آیین‌نامه مورد نظر وزیر کشور نیز مربوط به این تبصره از قانون بودجه سال جاری کشور است که در 28 فروردین سال جاری در هیات دولت تصویب شده است.  براساس بند ک آیین نامه تبصره 11 بودجه 1401، به وزارت راه‌وشهرسازی اجازه داده شده است تا اراضی در مالکیت خود را با اولویت سکونتگاه‌های غیررسمی که قبل از سال ۱۳۹۴ به تصرف اشخاص درآمده است و براساس طرح‌های مصوب شهری ساخت‌وساز صورت گرفته است و در حال بهره‌‌برداری است را به مالکان اعیانی واگذار کند. دولت از تدوین و تصویب این ماده قانونی دو هدف مهم عمده داشته است.

یک هدف مربوط به تسهیل در فرآیند سنددار شدن و هویت ملکی ساکنان سکونتگاه‌های غیررسمی به عنوان اقشار نیازمند به حمایت در این بخش در راستای بانک‌‌پذیر شدن واحدهای مسکونی آنها و اقدام برای دریافت وام و نوسازی و بهسازی این واحدها است.

هدف دیگر استفاده از منابع و نقدینگی ایجاد شده از این مسیر برای تجهیز صندوق ملی مسکن برای تامین مالی طرح‌های حمایتی دولت در حوزه تامین مسکن کم‌‌درآمدها، تامین یارانه سود تسهیلات و... است. مجموعه این دلایل و قانون بالادست موجود در این زمینه این اختیار را برای وزارت راه‌وشهرسازی به عنوان متولی دولتی تامین مسکن، ایجاد کرده است که با اولویت سکونتگاه‌های غیررسمی، آن دسته از اراضی متعلق به این وزارتخانه را که در سال‌های قبل از سال ۹۴ تصرف شده است با هدف اعطای هویت ملکی و سنددار شدن، بانک‌‌پذیر شدن، ایجاد اعتبار و انگیزه برای تبدیل سکونتگاه‌های غیررسمی به واحدهای مسکونی با معیارهای استاندارد مسکن متعارف شهری، به ساکنان آنها واگذار کند.