نگرانی بورس از نحوه تامین بودجه دولت
آینده مبهم قرارداد برجام کل بازار سهام را تحت تاثیر قرار داده است. خروج روزانه نقدینگی گواه این موضوع است که همچنان بیاعتمادی موجود در بازار سهام شدت خواهد گرفت. در همین حال با ورود به فصل پاییز، دولت در آستانه تدوین و ارایه لایحه بودجه قرار گرفته است؛ لایحهای که نگرانیهای بورس از نحوه تامین مالی دولت را بهشدت افزایش داده است. عبدالله رحیملو کارشناس بازار سرمایه در خصوص وضعیت این روزهای بازار سرمایه با اشاره به ابهامات پیرامون نحوه تامین هزینههای دولت در بودجه ۱۴۰۲ و بلاتکلیفی برجام اظهار کرد: تا زمانی که چشمانداز مثبتی در اقتصاد کلان رخ ندهد، بازار سرمایه روز خوش نخواهد داشت.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: برجام برای ما نسبت به جامعه سیاسی معنای متفاوتی دارد؛ رحیملو افزود: برجام از نظر ما یعنی تعادل در نرخ ارز، یعنی امکان صادرات و دسترسی به بازارهای صادراتی، واردات مواد اولیه، واردات ماشینآلات، تبادلات مالی بینالمللی و از همه مهمتر کوتاه شدن دست دولت از جیب سهامداران؛ یعنی دولت به واسطه ارزآوری از اینکه بازار را تحت فشار بگذارد منصرف شود. کت برجام را به این صورت میبینیم. وی افزود: متاسفانه ابهام توافق برجام هر روز بیشتر میشود و ناامیدی فزایندهای در جامعه موجود است.
آسیبهای سرکوب نرخ ارز
رحیملو در گفتوگو با بورسنیوز بیان کرد: سرکوب نرخ ارز و فاصله قابل توجه همین نرخ ارز با دلار نیمایی اوضاع را بیش از پیش برای شرکتها دشوار کرده است. وی عنوان کرد: در شرایطی قرار داریم که در صورت عدم توافق برجام، ممکن است دولت بیش از پیش بیپول شود و برای تامین بودجه جاری خود دست به کارهایی بزند که وضعیت بازار سهام را بیش از پیش وخیم کند.
سرمایهگذاران به دنبال تکسهمها
رحیملو در خصوص خرید سهام در مقطع فعلی عنوان کرد: به اعتقاد من سرمایهگذارانی که با دید بلندمدت وارد بازار سهام شدند، میتوانند سهام بنیادیP/E محور را مبتنی بر سود تقسیمی که زیر چهار است انتخاب کنند و به کلیت بازار سهام کاری نداشته باشند که چه سهامی رشد یا سقوط کرده است. وی افزود: ولی افرادی که امروزه به قصد معامله و نوسانگیری بازار را رصد میکنند بهتر است به سمت تکسهامهایی که وضعیت بنیادی مناسبتری دارند و در این مدت اخیر افت قیمت زیادی داشتند بروند و به نظر فعلا در حوزه نوسانگیری، نوبت تکسهمهای مناسب با جریان پولی است.
شناسایی گروههای پرریسک
این کارشناس بازار سرمایه گفت: بهتر است گروههای پرریسک به واسطه نرخ بهره مالکانه یا نرخ سوخت و نرخ خوراک شناسایی شوند، هرچند که دولت ادعا میکند به سمت سود شرکتها نخواهد رفت اما به واسطه آنکه دولت هزینه دارد و قرار نیست در نهایت تعطیل شود و قرار است این هزینهها تامین شود، به نظر میرسد که به سمت سود شرکتها خواهند رفت. رحیملو عنوان کرد: در نظر گرفتن این نکته هم حائزاهمیت است که به دلیل افت قدرت خرید مردم، تقاضای داخلی به تدریج افت پیدا میکند و در این دوران شناسایی سهام مستعد رشد، دقت و بررسی بالایی میطلبد.