اقتصاد کلان
گزارش مرکز آمار از قیمت مسکن
تورم ماهانه قیمت آپارتمانهای مسکونی مناطق ۲۲ گانه شهر تهران براساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران با کاهش ۰.۱ درصدی مواجه شده است که البته ۲.۱ درصد تورم سالانه در حوزه مسکن افزایش پیدا کرده است. مرکز آمار ایران در گزارشی که از شاخص و متوسط قیمت آپارتمانهای مسکونی مناطق ۲۲ گانه شهر تهران (مهرماه سال ۱۴۰۱) به آن پرداخته، آورده است: در مهرماه سال جاری تورم ماهانه آپارتمانهای مسکونی شهر تهران منفی ۰.۱ درصد بوده، تورم ماهانه در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل ۳.۴ واحد درصد کاهش داشته است. براساس این گزارش، شاخص قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به عدد ١٥٩,٥ در مهرماه ١٤٠١ رسیده که نسبت به ماه قبل ٠.١ درصد کاهش داشته است. براین اساس نیز تورم ماهانه نیز کاهش پیدا کرده است. منظور از تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت ماه جاری، نسبت به ماه قبل است. مرکز آمار ایران همچنین از کاهش تورم نقطه به نقطه قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران خبر داده است. منظور از تورم نقطه به نقطه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل است. در مهرماه امسال تورم نقطه به نقطه قیمت آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به عدد ٤٤,٧ درصد رسیده است. تورم نقطه به نقطه این ماه در مقایسه با ماه قبل یک درصد کاهش داشته است. البته تورم سالانه آپارتمانهای مسکونی شهر تهران براساس همین آمار افزایش ۲.۱ واحد درصدی داشته است. منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به شاخص دوره مشابه سال قبل میباشد. نرخ تورم سالانه مهر ماه ١٤٠١ آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به عدد ٣٢,٤ درصد رسیده است که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل (٣٠.٣ درصد)، ٢.١ واحد درصد افزایش داشته است.در مهر ماه امسال متوسط وزنی و حسابی قیمت آپارتمانهای مسکونی فروش رفته در مناطق ٢٢ گانه شهر تهران به ترتیب به ۴۶ میلیون و ۴۷۹ هزار و ۴۴ هزار و ۳۳۹ هزار تومان رسیده است. همچنین در این ماه منطقه یک تهران با متوسط وزنی قیمت ۹۹ میلیون و ۵۴۱ هزار تومان بیشترین و منطقه ١٨ با متوسط وزنی قیمت ۲۲ میلیون و ۶۸۹ هزار تومان کمترین قیمت را در بین همه مناطق پایتخت به خود اختصاص داده است. سوالی که در اینجا مطرح میشود چگونه تورم ماهانه آپارتمانهای مسکونی در این گزارش مرکز آمار روند کاهشی پیدا کرده است در حالی که میانگین قیمت وزنی و قیمت حسابی هر متر مربع آپارتمان در تهران نسبت به ماه قبل از این گزارش (شهریورماه) افزایش پیدا کرده است؟
افزایش حقوق کارمندان بانکهای دولتی
وزارت امور اقتصادی و دارایی طی اطلاعیهای از افزایش ۱۰ درصدی حقوق کارکنان بانکهای دولتی به دنبال پیگیری جدی این وزارتخانه و همکاری نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای نیمه دوم امسال خبر داد. در این اطلاعیه آمده است: «پیرو درخواستهای مکرر مدیران بانکهای دولتی به این وزارتخانه، مبنی بر ترمیم حقوق و مزایای کارکنان بانکهای دولتی و باور جدی وزارت امور اقتصادی و دارایی در خصوص صیانت از اقدامات و فعالیتهای شبکه بانکی کشور به ویژه زحمات همکاران ارزشمند بانکها، این وزارتخانه در ماههای اخیر به دنبال راهکارهایی قانونی برای کمک به معیشت و افزایش حقوق عزیزان بوده و مکاتبات و پیگیریهای بسیاری را از مراجع مختلف داشته است. جای بسی مسرت است که دولت با نظر مثبت نمایندگان مجلس شورای اسلامی به دنبال ترمیم حقوق کلیه کارکنان شاغل در تمامی دستگاههای اجرایی از جمله بانکهای دولتی است که انشاءالله افزایش ۱۰ درصدی حقوق کارکنان در نیمه دوم سال جاری به زودی اجرایی خواهد شد. ضمن اینکه فارغ از این افزایش، وزارت امور اقتصادی و دارایی با همکاران سازمان برنامه و بودجه کشور همچنان پیگیر افزایش حقوق کارکنان و معیشت همکاران زیرمجموعه وزارتخانه و بانکهای دولتی متبوع از طریق سایر ظرفیتهای قانونی مندرج در قانون مدیریت خدمات کشوری از جمله افزایش ضریب فوقالعاده ویژه و اخذ سایر مصوبات قانونی لازم از جمله از شورای حقوق و دستمزد خواهد بود. امید است این حرکت بتواند بخش کوچکی از مشکلات معیشتی کارکنان خدوم و ارزشمند بانکهای دولتی که همواره در سختترین شرایط اقتصادی، مشغول خدمت رسانی به هموطنان عزیز کشورمان بودهاند، را برطرف نماید».
جنگ سومین اقتصاد دنیا با افزایش هزینهها
دولت ژاپن اظهار کرد که تولید کارخانههای ژاپن در سپتامبر برای اولینبار در چهار ماه گذشته کاهش یافت زیرا تولیدکنندگان با افزایش هزینههای مواد خام و کندی اقتصاد جهانی مقابله کردند و احتمالاً در ماه آینده قبل از افزایش در نوامبر دوباره کاهش خواهد یافت. بخش خردهفروشی سومین اقتصاد بزرگ جهان، برای هفتمین ماه متوالی رشد کرد و امید به افزایش پایدار مصرف پس از کاهش کنترلهای مرزی مربوط به کووید-۱۹ در اوایل اکتبر را افزایش داد. ماساتو کوئیکه، اقتصاددان ارشد موسسه تحقیقاتی دای ایچی لایف گفت: در حالی که مصرف پس از کاهش محدودیت کووید-۱۹ و بازگشایی اقتصادی به بهبود خود ادامه میدهد، ممکن است تولید متوقف شود زیرا بدتر شدن اقتصادهای خارج از کشور به صادرات ژاپن ضربه میزند. دادههای دولتی ژاپن نشان داد که تولید کارخانهها در سپتامبر نسبت به ماه قبل ۱.۶ درصد کاهش یافت که بیشتر از پیشبینی یک درصدی اقتصاددانان بود. این اولین کاهش ماهانه در چهار ماه گذشته و پس از افزایش ۲.۷ درصدی در ماه اگوست بود. کاهش ۱۲.۴ درصدی در تولید مرتبط با خودرو و شدیدترین سقوط این بخش در هشت ماه گذشته، باعث کاهش شاخص کل شد. خودروسازان و تامینکنندگان با کمبود نیمههادیها مقابله کردهاند که با اقدامات قرنطینه کووید در چین تشدید شده است. رویترز هفته گذشته گزارش داد که شرکت تویوتا موتور به تامینکنندگان گفته است که اهداف تولید را برای سال ۲۰۲۲ کاهش دهند.