اقدامات حمایتی سازمان بورس ادامه دارد

۱۴۰۱/۰۸/۱۱ - ۰۰:۳۸:۲۷
کد خبر: ۱۹۳۹۶۴

مجید عشقی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در جلسه‌ای با اعضای کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران، اظهار کرد: سازمان بورس حمایت‌های خود را محدود به بسته ۱۰‌بندی نمی‌کند و در این طرح سعی شد تا مسائل جزئی همچون عدم تطبیق زمان معاملات بورس و فرابورس، ورود عرضه اولیه‌ها به بازار و... که باعث حساسیت سهامداران شده بود، برطرف بشود.

عشقی ادامه داد: با پیگیری‌های انجام شده، منابع جدیدی از صندوق توسعه ملی به بازار سهام وارد شد و برای نخستین‌بار این صندوق با کد معاملاتی خود اقدام به خرید سهام کرده است؛ این اقدام خوبی برای دولت و بازار سهام محسوب می‌شود چراکه دارایی‌های ریالی این صندوق به‌ نوعی تبدیل به دلار شده است. با توجه به افت قیمت سهام، می‌توان این موضوع را اینگونه تعبیر کرد که یک دارایی را در عوض اینکه با نرخ دلار در کانال ۳۰ هزار تومانی تهیه کنند، آن را با نرخ دلار ۱۵ هزار تومانی خریداری کرده‌اند.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: به بیان دیگر صندوق توسعه ملی که یک منبع بین‌النسلی به حساب می‌آید، دارایی ارزنده‌ای را در قیمت‌های بسیار نازلی اندوخته کرده و این اقدام برای کشور و شرایط فعلی بازار سهام مناسب است؛ امیدواریم این اقدام در آینده نیز تداوم پیدا کند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود مطرح کرد: جهت افزایش اثرگذاری اقدامات حمایتی، قصد ارایه یک پیشنهاد چندبندی (سه الی چهار بند) به ستاد اقتصادی دولت را داریم و در تلاش برای اخذ مصوبه‌هایی در راستای رفع دغدغه‌های کلان بازار سهام هستیم.

عشقی تصریح کرد: باید به‌طور مشخص و بر اساس اولویت موضوعات را مطرح و پیشنهادهای خود را به ستاد اقتصادی دولت اعلام کنیم تا به این واسطه دغدغه‌های اصلی فعالان بازار سهام همچون حذف هاب‌های اروپایی از فرمول نرخ خوراک، حذف کامل قیمت‌گذاری دستوری و ... برطرف بشود؛ در تلاشیم تا هرچه سریع‌تر این موارد تعیین و تکلیف و سایه سنگین آنها تا سال آینده از سر بازار سرمایه رفع بشود.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار بیان کرد: بخشی از اصلاحات مربوط به بودجه می‌شود و بخش دیگری نیز باید در روح حاکم بر بودجه لحاظ شود و کلیت ارکان‌ها آن را در نظر داشته باشند. ما احکامی که سال گذشته وجود داشت و چند بند جدید را در برای بودجه پیشنهاد کرده‌ایم که این موارد باید در مجلس مورد دفاع قرار بگیرد و سعی داریم با رایزنی با کمیسیون اقتصادی بتوانیم شرایط مطلوبی در بلندمدت برای بازار سهام به وجود بیاوریم.

وی گفت: در خصوص بودجه جلسات متعددی داشتیم و احکامی از آن استخراج و به وزارتخانه ارسال شد اما با این حال تمامی فعالان بورسی می‌توانند نظرات و پیشنهادهای خود را اعلام کنند و با خرد جمعی این موضوع تا پایان آبان ماه سال جاری به نتیجه برسد.

عشقی با اشاره به یکی از تردیدهای این روزهای سهامداران، ابراز کرد: حاشیه سود شرکت‌ها به علت اوضاع اقتصاد جهانی و افت قیمت‌ کامودیتی‌ها، کاهش داشته است اما نباید به این موضوع وزن زیادی داد چراکه با منطق سرمایه‌گذاری، سهام شرکت‌ها برای سه ماه خریداری نمی‌شوند و افراد باید با نگاه بلندمدت سرمایه‌گذاری کنند؛ این نوسان‌ها کاملا طبیعی است و قطعا چنین شرایطی باقی نخواهد ماند؛ از طرفی تمامی این شرایط و مشکلات در قیمت‌های فعلی منعکس شده است. با ورود پول‌های جدید این فضا کنترل خواهد شد و تمامی خریداران اثرات مثبت آن را در بازه یکساله خواهند دید.

    سرمایه مردم در صندوق‌های سرمایه‌گذاری  هم بیمه می‌شود

محمود گودرزی مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران در به سوالاتی در مورد طرح بیمه سهام پاسخ داد.

آیا سهامداران باید به ازای هر سهم یک ورقه تبعی خریداری کنند یا خیر به میزان ارزش پرتفوی باید یک ورقه خریداری شود؟ بعد از ابلاغیه سازمان بورس و اعلام سازوکارهای مربوطه، یک نماد اعلام خواهد شد که مردم می‌توانند با یک ریال از طریق بورس تهران اقدام به خرید این اوراق کنند. با خرید این اوراق یک ریالی، کل سبد سهام‌ مردم به علاوه یک سود ۲۰ درصدی تضمین و بیمه می‌شود. نکته بسیار مهم برای این اوراق اینست که حتما می‌بایست در این بازه زمانی یک ساله فرد هیچکدام از سهام داخل پرتفوی خود را نفروشد چراکه اگر سهمی فروخته شود این بیمه کارکرد خود را از دست خواهد داد.

محاسبه سود سهام در این طرح به چه شکلی است؟ و آیا سود سهام به صورت جدا پرداخت خواهد شد؟ مبنای محاسبه بازدهی سرمایه‌گذاران بر اساس سازوکاری است که سازمان بورس و اوراق بهادار به ما اعلام می‌کند و ما آن را در اطلاعیه‌ای به صورت شفاف عنوان می‌کنیم. به غیر از موضوع بحث بیمه سبدهای سهام افراد خرد بازار تا ۱۰۰ میلیون تومان، برای حمایت از سرمایه‌گذاران غیرمستقیم بازار سرمایه، حتی سرمایه‌گذاری افراد در صندوق‌های سرمایه‌گذاری بعد ابلاغ سازوکار مربوطه توسط سازمان بورس، تضمین خواهد شد.

    رفع دغدغه مالی شرکت‌های نوآور با چاشنی تکنولوژی

مدیرعامل فرابورس ایران از برگزاری همایش توسعه دانش‌بنیان‌ها از مسیر بازار سرمایه با هدف ایجاد بستر همفکری و همکاری در زیست‌بوم نوآوری ایران و تشریح چگونگی تامین مالی شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌ها خبر داد و گفت: فرابورس ایران در تعامل سازنده با معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری و بخش خصوصی، با طراحی رویدادی اثرگذار، راه‌های متنوع موجود در دنیای امروز در زمینه تامین مالی از بورس را به عنوان اقدامی با مزایای فراوان نسبت به سایر روش‌های تامین مالی به بحث می‌گذارد.

میثم فدایی با اشاره به اینکه فرابورس ایران در سال حمایت از تولید دانش‌بنیان و اشتغال آفرین، اقدامات متعددی را برای ورود شرکت‌های نوآور و فناور به بازار سرمایه انجام داده است، گفت: عرضه اولیه سهام تپسی چندی پیش با موفقیت رقم خورد و ورود شرکت‌های دیگری نیز در مرحله بررسی قرار دارند.

فدایی در خصوص جزییات این رویداد که بزودی در تهران برگزار می‌شود، اظهار کرد: علاوه بر همایش اصلی، 3 نشست تخصصی در کنار رویداد طراحی شده که با حضور سه ضلع سیاست‌گذار، صاحب‌نظر و فعال بازار به موضوعاتی چون عرضه اولیه سهام و ارزش‌گذاری دارایی‌های نامشهود، سرمایه‌گذاری از طریق صندوق‌های خطرپذیر، صندوق‌های خصوصی و کرادفاندینگ می‌پردازد ضمن آنکه بورس ایده و بازار SMEها نیز از دیگر نشست‌های جانبی رویداد مذکور است. مدیرعامل فرابورس ایران با اشاره به اینکه فرابورس به عنوان یکی از این نهادهای بازار سرمایه، تلاش می‌کند با هدف توجه به دغدغه شرکت‌های نوآور و دانش‌بنیان، با ارایه چنین آموزش‌ها و نشست‌های هدفمند در قالب نشست، کارگاه و سخنرانی، به شفاف‌سازی بیشتر در این زمینه کمک کند، افزود: مهم‌ترین ثمره این رویداد نوآورانه مالی؛ همفکری، همکاری و نزدیکی اعضای این زیست‌بوم برای بقا، از طریق رفع دغدغه مالی شرکت‌های نوآور است.

فدایی در ادامه به وضعیت تامین مالی جمعی در فرابورس پرداخت و با اشاره به وجود ۱۵ سکوی تامین مالی جمعی در فرابورس بیان کرد: در یک سال اخیر ۳۲۰ میلیارد تومان تامین مالی جمعی توسط ۲ هزار و ۴۷۵ نفر طی ۸۰۰۰ مرتبه سرمایه‌گذاری صورت گرفته است که اعتماد خوب شکل‌گرفته در این حوزه را نشان می‌دهد.

مدیرعامل فرابورس با تاکید بر اینکه هم‌اکنون در صندوق‌های VC و PE معادل 1500 میلیارد تومان منابع وجود دارد، گفت: تا به امروز تنها 300 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در این بخش انجام شده و کارشناسان معتقدند روند دستورالعمل مصرفی منجر به عدم استفاده این منابع شده بنابراین نیاز است تا ساختار صندوق‌ها اصلاح و مابقی آن یعنی یک هزار و 200 میلیارد تومان وارد اکوسیستم شود. فدایی حضور مدیران ارشد ارکان حاکمیتی بازار سرمایه در کنار معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری را یکی از نقاط عطف همایش توسعه دانش‌بنیان‌ها از مسیر بازار سرمایه عنوان کرد و افزود: این جمع خواهان آن است تا حمایت مالی از صنایع را با چاشنی تکنولوژی ترکیب کرده و اقتصادی شکوفا و مترقی را ایجاد کند؛ اقتصادی که با تسهیل امور و تامین منابع مالی، میزان ماندگاری نخبگان را افزایش داده و آنان نیز زمان و انرژی خود را به ارایه و توسعه محصول اختصاص دهند.