160 نفر بر اثر آنفلوآنزا در کشور جان خود را از دست دادند

۱۴۰۱/۰۹/۰۱ - ۰۳:۵۵:۲۰
کد خبر: ۱۹۴۶۱۷
160 نفر بر اثر آنفلوآنزا در کشور جان خود را از دست دادند

تعادل|

 انگار داستان کرونا در حال تکرار شدن است، البته این‌بار با آنفلوآنزا. شلوغی مراکز درمانی، ابتلای کودکان و افراد مسن به این بیماری و شیوع غیر منتظره آن همه و همه نشان از اتفاق ناگوار دیگری در این زمینه دارد. بر اساس آمارهای رسمی وزارت بهداشت و درمان تاکنون 160 بیمار مبتلا به آنفلوآنزا جان خود را از دست داده‌اند. مساله کمبود داروهای درمانی هم خود حدیث دیگری است که بارها و بارها به آن پرداخته شده و البته هر بار هم فقط با وعده‌هایی که مسوولان برای تامین دارو داده‌اند، مواجه بوده است. اما واقعیت وقتی مشخص می‌شود که برای تامین داروی یک کودک مبتلا به آنفلوآنزا باید چندین و چند داروخانه را بگردی تا شاید بتوانی مشابه دارویی را که در نسخه پزشک نوشته شده است پیدا کنی. در حالی که طی سه سال گذشته ما روزهای سخت و پیک‌های سخت کرونا را پشت سر گذاشته‌ایم حالا به ناگاه با پیک آنفلوآنزا مواجه شده‌ایم. بیماری که هر سال در پاییز همه گیر می‌شود و در بسیاری از موارد هم بدون هیچ مشکلی به پایان می‌رسد. اما امسال در شرایطی که حتی ساده‌ترین داروهای داخلی هم به سختی پیدا می‌شوند و قیمت داروها چندین و چند برابر شده است، پیک آنفلوآنزا نیز بسیار سخت و شدید است و تعداد مبتلایان به این بیماری هر روز در حال افزایش است. مساله مهم رسیدن به موقع دارو، رسیدگی به موقع درمانی به بیمارانی است که به این ویروس مبتلا شده‌اند. در حال حاضر کودکان و افراد سالخورده بیش از همه در معرض خطر قرار دارند. در واقع عدم رسیدن به موقع برای خدمات درمانی و دریافت دارو، می‌تواند باعث بروز یک بیماری مزمن در کودکان شود، بیماری که متخصصان با نام «پنوموکوک» از آن یاد می‌کنند، در واقع این عارضه نشان‌دهنده هجوم میکرونی به دستگاه تنفسی است و اگر درمان به موقع انجام نشود می‌تواند به قیمت جان کودکان تمام شود. به گفته متخصصان در حال حاضر ما در میانه پیک آنفلوآنزا قرار داریم و کمبود دارویی یکی از مواردی است که باید هر چه سریع‌تر رفع شود. در واقع حالا که توانستیم بعد از سه سال کرونا را پشت سر بگذاریم نباید با بی‌تفاوتی باعث شویم تا امسال آنفلوآنزا به بیماری کشنده در کشور تبدیل شود و قربانی‌های بی‌شماری بگیرد.

    علائم خطر «پنوموکوک» در کودکان

رییس مرکز طبی کودکان با اشاره به وضعیت شیوع آنفلوآنزا و عفونت میکروبی پنوموکوک در اطفال، می‌گوید: هنوز به‌طور کامل از پیک آنفلوآنزا عبور نکرده‌ایم؛ در عین حال ما در آستانه فصل سرما و زمستان هستیم و ممکن است مجددا پیک جدیدی از آنفلوآنزا را در فصل زمستان داشته باشیم. دکتر رضا شروین بدو با اشاره به وضعیت شیوع آنفلوآنزا، کرونا و همچنین عفونت میکروبی همراه با پنوموکوک میان اطفال و کودکان، می‌افزاید: در حال حاضر در بحث ابتلا به کووید19، وضعیت‌مان مطلوب است و موارد ابتلا در کودکان تک‌گیر بوده و شدت بالایی هم ندارند. عمده موارد تست‌های ما درباره ابتلا به کرونا منفی می‌شود، اما در زمینه آنفلوآنزا و بیماری‌های تنفسی همچنان مراجعه‌کننده داریم. در زمینه ابتلا به آنفلوآنزا بعد از بازگشایی مدارس، یک پیک اصلی را گذراندیم و در عین حال عفونت‌های ثانویه از جمله پنوموکوک هم بعد از آن دیده می‌شود. در عین حال از آنجایی که مرکز طبی کودکان بیمارستان ارجاعی است، تعداد زیادی بیمار را با این تابلو به ما ارجاع می‌دهند.

    علائم ابتلا به میکروب تهاجمی پنوموکوک  در کودکان

او با بیان اینکه هنوز از پیک آنفلوآنزا به‌طور کامل عبور نکرده‌ایم، اظهار می‌دارد: کماکان در کودکان موارد ابتلا به آنفلوآنزا را داریم و هنوز به‌طور کامل از پیک آنفلوآنزا عبور نکرده‌ایم. در عین حال ما در آستانه فصل سرما و زمستان هستیم. البته در هفته اخیر آمار مراجعات‌مان نسبت به هفته ماقبل کمتر بوده، اما ممکن است مجددا پیک جدیدی از آنفلوآنزا را در فصل زمستان داشته باشیم. باید توجه کرد که در آنفلوآنزا کودکان مبتلا عمدتا با درگیری دستگاه تنفسی فوقانی، تحتانی، سرفه‌های مکرر و تب مراجعه می‌کنند که این علائم بعضا تا یک هفته الی 10 روز هم طول می‌کشد. کودکانی که دچار عفونت ثانویه پنوموکوک می‌شوند، کودکانی هستند که تب‌های بسیار بالایی داشته و بسیار بدحال می‌شوند که این نشان‌دهنده یک میکروب تهاجمی است که اصطلاحا پنوموکوک گفته می‌شود.

رضا شروین بدو می‌افزاید: به‌طور کلی کودکی که تب بیش از سه روز داشته باشد، بی‌حال باشد، نتواند غذا یا شیر بخورد، تعداد تنفس‌هایش در یک دقیقه بیش از حد تعریف‌ شده برای سنش باشد و افزایش ضربان قلب داشته باشد، از مواردی است که خانواده‌ها باید توجه کنند و اگر با تب بالا، بی‌حالی، علائم ریوی و تعداد تنفس بالا در کودک‌شان مواجه شدند، باید سریعا کودک را به یک مرکز بهداشتی و درمانی برسانند؛ به ویژه کودکانی که سن پایین داشته یا به بیماری زمینه‌ای مبتلا هستند. تعدادی از این کودکان به بستری نیاز پیدا می‌کنند و تعداد زیادی هم با درمان‌های سرپایی به درمان پاسخ می‌دهند. 

    بحران غیرقابل کنترل دارویی نداریم

رضا شروین بدو در ادامه درباره وضعیت داروهای سرپایی و بستری بیماری‌های عفونتی اطفال به ویژه در مرکز طبی کودکان، می‌گوید: در حالت کلی عفونت‌های ویروسی مانند آنفلوآنزا نیاز به آنتی‌بیوتیک ندارند. بنابراین مشکلی از بابت آنتی‌بیوتیک در آنفلوآنزا نداریم. زیرا اصلا مصرف آن در آنفلوآنزا توصیه نمی‌شود. با این حال در موارد دیگر مانند مواردی که بیماران به صورت سرپایی به مرکز طبی کودکان مراجعه می‌کنند، داروخانه بیمارستان تا حد زیادی توانسته داروها را تامین کند. در حوزه بستری نیز از آنجایی که بیمارستان مرجع است، مانند بسیار ی از موارد دیگر ممکن است ما هم کمبودهای دارویی در سطوح مختلف داشته باشیم، اما به‌طور کلی بحران غیرقابل کنترلی درباره تامین دارو و سرم و... نداشتیم. البته درباره برخی از داروها به ویژه داروهای گران‌قیمت و خاص ممکن است ما هم مانند سایر مراکز درمانی دچار مشکل شویم. برخی سرم‌های خاص در اطفال و برخی داروهای تخصصی و فوق‌تخصصی ممکن است مشکلاتی داشته باشد، اما به‌طور کلی مشکل حادی که بیماری بخواهد بر اثر آن صدمه ببیند، نداشتیم.

    لزوم تشدید رعایت پروتکل‌های بهداشتی  برای پیشگیری از آنفلوآنزا

رییس مرکز طبی کودکان با تاکید بر لزوم رعایت نکات بهداشتی برای پیشگیری از ابتلا به آنفلوآنزا، گفت: رعایت نکات مهم بهداشتی مانند شست‌وشوی دست‌ها، رعایت فاصله فیزیکی و ... بیش از قبل توصیه می‌شود. خانواده‌ها تصور می‌کنند که اکنون که از پیک شیوع کووید19 عبور کرده‌ایم، نیازی به رعایت این دستورالعمل‌ها نیست، در حالی که اکنون با آنفلوآنزا مواجهیم. در عین حال به ویژه در مدارس لازم است که کودکان آموزش کافی دیده، شست‌وشوی دست‌ها را به کودکان آموزش دهند، تهویه مناسبی در کلاس‌ها باشد و همچنین استفاده از ماسک کماکان توصیه می‌شود.

    افراد بالای 60 سال  حتما واکسن آنفلوآنزا تزریق کنند

از سوی دیگر مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: افراد بالای 60 سال تا پایان همه‌گیری آنفلوآنزا حتما واکسن تزریق کنند زیرا این گروه سنی بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلای شدید به این بیماری قرار دارند. بهنام عرشی افزود: تاکنون حدود 160 نفر در کشور بر اثر ابتلا آنفلوآنزا جان خود را از دست داده‌اند و بهترین راه مقابله با این بیماری تزریق واکسن است که اکنون در داروخانه‌ها موجود است و توصیه می‌شود سالمندان نسبت به تهیه آن سریعتر اقدام کنند. او اظهار داشت: بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوآنزا اواخر شهریور و مهر است، اما با توجه به موج این بیماری، هنوز همزمان مناسبی برای تزریق واکسن در افراد واجد شرایط به‌ویژه سالمندان و کودکان است زیرا همه‌گیری هنوز تمام نشده است. عرشی ادامه داد: از 450 هزار دُز واکسن آنفلوآنزا توزیع شده در مراکز بهداشتی و بیمارستانی کشور بیش از 250 هزار نوبت آن تزریق شده است و در مجموع سالانه 500 هزار دز واکسن آنفلوآنزا در مراکز بهداشت و درمان و بیمارستان‌ها و حدود سه تا چهار میلیون دُز هم در داروخانه‌ها توزیع می‌شود. عرشی اظهار داشت: 50 درصد سرماخوردگی‌های شدید، ابتلا به آنفلوآنزا تشخیص داده می‌شود و هر سال حدود هزار تا 2 هزار موارد ابتلا به آنفلوآنزا را حتی در فصول گرم سال نمونه‌برداری می‌کنیم البته افرادی که علائم سرماخوردگی دارند. او ادامه داد: امسال روند ابتلای افراد به آنفلوآنزا زودتر شیوع یافته به همین دلیل مشاهده می‌شود که مراجعات مردم به مراکز درمانی نیز بیشتر شده است.

    ایجاد مقاومت میکروبی در بدن کودکان  و ابتلا به پنوموکوک

سرپرست مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در مورد اظهارنظر روسای برخی بیمارستان‌های کودکان در مورد افزایش ابتلا به پنوموکوک در کشور، افزود: این بیماری در سطح وسیع در جامعه شیوع نیافته و بیشتر داخل بیمارستانی و مربوط به کودکانی است که آنفلوآنزا در آنها به دلیل مصرف نابه جا و زیاده روی در آنتی‌بیوتیک‌ها بهبود نیافته و منجر به عفونت ریه شده که قابل درمان است. عرشی تصریح کرد: پوشاندن دهان و بینی در هنگام سرفه یا عطسه، استفاده از ماسک در مکان‌های شلوغ، شست‌وشوی مداوم و مکرر دست‌ها، نوشیدن آب و مایعات کافی و استراحت، استفاده از داروهای ضد ویروسی بنا به تشخیص و تجویز پزشک (در صورتی که سیستم ایمنی آسیب‌پذیری داشته باشید) و استفاده نکردن خودسرانه داروهای آنتی‌بیوتیک باعث پیشگیری از ابتلا به آنفلوآنزا می‌شود.