رونق عرضه‌های اولیه بورس به سبک چینی

۱۴۰۱/۰۹/۱۲ - ۰۳:۰۱:۳۱
کد خبر: ۱۹۴۹۵۱

فردای اقتصاد| درصد تغییرات عرضه‌های اولیه نسبت به سال گذشته منفی بوده است. افزایش عرضه‌های اولیه سهام در سرزمین اصلی در حالی اتفاق می‌افتد که شرکت‌ها و معامله‌گران منتظر قوانین نهایی کمیسیون تنظیم مقررات اوراق بهادار چین و اداره فضای سایبری چین هستند که بر فهرست‌های خارج از کشور، به‌ویژه برای شرکت‌هایی که داده‌ها را مدیریت می‌کنند، نظارت می‌کند. به هر حال در یک جهان موازی، شرکت تکنولوژی CloudWalk ممکن است تاکنون صدها میلیون دلار در هنگ کنگ یا نیویورک جمع‌آوری کرده باشد. این شرکت یکی از پیشروترین شرکت‌ها در زمینه تشخیص چهره در جهان است که فناوری آن می‌تواند افراد را در چند میلی ثانیه با دقت شگفت‌آوری تشخیص دهد. اما ژئوپلیتیک مدرن آن را به سمت دیگری سوق داد. امریکا این شرکت را به دلیل ادعای نقض حقوق بشر به دلیل ارتباط مشهورش با ارتش چین تحریم کرده است. بنابراین، CloudWalk به جای فهرست شدن در بورس نزدک در نیویورک، بازار ستاره شانگهای را انتخاب کرد، بورسی که در سال ۲۰۱۹ برای جذب شرکت‌های فناوری در حال رشد چین تأسیس شد. قیمت سهام این شرکت از زمان آغاز به کار در ماه مه، یک پنجم افزایش یافته است. فهرست شدن CloudWalk یکی از صدها شرکتی است که ستاره شانگهای و ChiNext شنژن (یکی دیگر از بازارهای متمرکز بر فناوری) را در قلب عرضه‌های اولیه جهانی امسال قرار داده است. شرکت‌های فناوری چینی تاکنون ۶۳ میلیارد دلار از مبادلات این کشور جذب کرده‌اند، در حالی که این رقم در نیویورک تنها ۲۱ میلیارد دلار و در هنگ کنگ ۶ میلیارد دلار بوده است. اکثریت قریب به اتفاق درآمدها توسط سازندگان نیمه هادی، استارتاپ‌های هوش مصنوعی و نرم افزارهای تجاری، شرکت‌های رباتیک و سایر شرکت‌هایی که فناوری‌های پیشرفته را توسعه می‌دهند، جمع‌آوری شده است. انبوهی از شرکت‌های مخابراتی کوچک‌تر نیز به بازار بورس پکن که سال گذشته تحت هدایت شی جین پینگ، رهبر چین راه‌اندازی شد، هجوم آورده‌اند.

   حمایت‌های حزب کمونیست در بازار سهام

در نگاه اول، این موضوع نشان می‌دهد که طرح شی جین پینگ برای تطبیق صنعت رو به رشد فناوری با بازارهای سرمایه در حال رونق - بخشی از تلاش بزرگ‌تر برای تبدیل چین به کشور پیشرو در فناوری‌های نسل بعدی - رو به کمال است. با این حال، اما اگر کمی عمیق‌تر نگاه کنیم، تصویر تیره‌تر از چیزی است که نشان می‌دهد. سرمایه دولتی یا به قول حزب کمونیست «سرمایه هدایت» در حال هجوم به بازارهای سهام است. تجزیه و تحلیل اکونومیست از ۳۸ سهام بزرگ در بازارهای چین در سه فصل اول امسال، که مجموعا ۲۴۲ میلیارد یوان (۳۴ میلیارد دلار) یا حدود ۵۰ درصد از پول نقد جمع‌آوری شده را تشکیل می‌دهند، نشان می‌دهد که نهادهای دولتی ۲۲ درصد از بودجه را به این موضوع اختصاص داده‌اند. بررسی نمونه مشابهی از عرضه اولیه‌ها در سال گذشته نشان می‌دهد که سرمایه ایالتی ۱۴ درصد کمتر است. معامله CloudWalk اما معمولی دنبال می‌شود. سرمایه‌گذاران دولتی، از جمله دولت شهر شانگهای، یک تولیدکننده اسلحه و صندوق‌های دولتی محلی، بیش از ۵۰۰ میلیون یوان را برای کمی کمتر از یک سوم سهام این شرکت به دست آوردند. اگرچه بازارهای سرمایه چین به‌طور فزاینده‌ای توسط حزب کمونیست هدایت می‌شود، این رونق دلایل دیگری نیز دارد. برخی از ناظران صرفا افزایش تقاضای شرکت‌های نوآور را در بازارهای سرمایه سیال مشاهده می‌کنند. نیکلاس آگوزین، مدیر اجرایی بورس اوراق بهادار هنگ‌کنگ، هجوم عرضه‌های اولیه فناوری را «انفجار بزرگ مالی» خوانده است. رسانه‌های دولتی چین نیز تنش‌ها با امریکا را برجسته می‌کنند. چندین شرکت فناوری چینی علاوه بر CloudWalk تحریم شده‌اند. امسال بازارهای نیویورک به جز شرکت‌های چینی بسته شده‌اند (اگرچه نشانه‌هایی وجود دارد که وضعیت شروع به بهبود کرده است) . در همین حال، نهادهای نظارتی چین سخت‌گیری خود را نسبت به قبل کاهش داده‌اند. چندی پیش، سختی‌گیری‌های زیادی برای عرضه‌های جدید وجود داشت که این موضوع منجر به عقب‌ماندگی‌هایی در این خصوص شد و در نهایت منجر به خروج سرمایه‌گذاران سهام خصوصی از سرمایه‌گذاری شد. گفته شده یک سیستم جدید آزمایش شده در مبادلات ستاره و ChiNext، در اواخر امسال برای دیگران عرضه خواهد شد. این بیشتر مطابق با استانداردهای بین‌المللی است؛ چرا که شرایطی را برای لیست تعیین می‌کند و بازرسی‌های سخت را کنار می‌گذارد. نقدینگی و ثبات نیز بهبود یافته است. طی پنج سال گذشته، اصلاحات به سمت حرفه‌ای شدن حرکت کرده‌ و سرمایه‌گذاری را تشویق کرده است. همه اینها با چشم‌انداز عمومی شی جین پینگ مطابقت دارد که در آن بازارهای مالی آزادتر از مداخله و بیشتر شبیه به بازارهای امریکا هستند.

   جذابیت سهام مورد حمایت دولت

با این حال به سختی می‌توان هجوم پول دولتی را نادیده گرفت. اگرچه بخشی از نقدینگی از سوی بیمه‌گران و صندوق‌های بازنشستگی تامین می‌شود، اما بیشتر آن از صندوق‌های تحت حمایت دولت که وظیفه سرمایه‌گذاری در بازارهای دولتی و خصوصی را دارند، اغلب با حواله‌ای برای حمایت از صنایع خاص، مانند تولیدکنندگان نیمه هادی یا صنعتی -ربات‌ها، تامین می‌شود. همانطور که Ngor Luong از مرکز امنیت و فناوری‌های نوظهور، یک اتاق فکر، خاطرنشان می‌کند، این پول به سرمایه‌گذاران دیگر سیگنال می‌دهد که کدام شرکت‌ها شایسته تامین مالی هستند، به این معنی که وزن بیشتری را به همراه دارد.