اخبار

۱۴۰۱/۰۹/۲۲ - ۰۲:۵۲:۴۹
کد خبر: ۱۹۵۲۷۸

ادامه قطع گاز صنایع  نرخ ارز را بالاتر می‌برد

سنا| حسین درودیان، کارشناس اقتصادی در مورد قطعی گاز صنایع بیان کرد: قطعاً راهکار سیاست‌گذاران در مواجهه با کمبود گاز، تبعاتی در اقتصاد کشور به همراه داشته و نرخ ارز را هم تحت تاثیر قرار خواهد داد.

وی افزود: مشکل بازار ارز ایران، در سمت عرضه است. هر عاملی که عرضه ارز را مختل کند، در نهایت سبب تحریک تقاضای سرمایه‌ای در بازار ارز و افزایش نرخ ارز خواهد شد. شاید تاثیر قطعی گاز و توقف تولید در شرکت‌های تولیدی، در کوتاه‌مدت اثر خود را بر روی بازار ارز نشان ندهد؛ اما در بلندمدت کاهش تولید و به تبع آن کاهش صادرات حتماً نرخ ارز را نیز متاثر خواهد کرد.

درودیان در رابطه با تجربه سایر کشورها در چنین شرایطی اظهار کرد: البته که اخیراً تجربه کمبود گاز در اروپا و قطعی گاز برخی صنایع را داشته‌ایم، اما نکته اینجاست که در کشور ما، فاصله قابل توجهی بین قیمت گاز مشترکین خانگی و نرخ گاز صنایع وجود دارد و همین اختلاف قیمت، باعث شده قطعی گاز صنایع با هدف تامین کامل گاز خانگی، عدم النفع قابل توجهی برای اقتصاد کشور به بار آورد. این موضوع برای سایر کشورها که نرخ گاز صنایع با نرخ گاز مشترکان خانگی اختلاف آنچنانی ندارد، به اندازه ما خسارت ایجاد نمی‌کند.

وی در خاتمه تصریح کرد: مصرف گاز در کشور ما نیازمند بهینه‌سازی است. هم نیروگاه‌های ما می‌توانند طرح‌هایی در راستای افزایش راندمان و کاهش مصرف گاز اجرا کنند و هم مصرف گاز خانگی نیازمند اصلاح اساسی است. ضمن اینکه می‌بایست سرمایه‌گذاری‌هایی در راستای افزایش عرضه گاز در کشور نیز صورت بگیرد. علاوه بر این با توجه به قیمت فعلی کامودیتی‌ها و شرایط اقتصادی کشور، شاید واردات گاز به منظور تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه‌ها و صنایع تولیدی، توجیه اقتصادی نیز داشته باشد.

بورس در دوران قطعی گاز

اکوایران| تا روز یکشنبه 20 آذرماه خبر محدودیت و قطعی گاز برای 5 شرکت از صنعت پتروشیمی و یک شرکت از صنعت فلزات اساسی منتشر شده است. در گزارش‌های اخیر اکوایران به بررسی شرایط تولید این شرکت‌ها در روز‌های محدودیت گاز پرداخته‌ایم. پتروشیمی‌های زاگرس، خراسان، شیراز، پردیس و کرمانشاه؛ 5 شرکت از صنعت پتروشیمی هستند که تا حال حاضر با قطعی یا محدودیت‌های گاز مواجه‌اند. از صنعت فلزات اساسی نیز نماد فسبزوا که متعلق به شرکت پارس فولاد سبزوار است در روز‌های گذشته اعلام کرده که به دلیل قطعی گاز تولیدات خود را متوقف کرده است. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران در روزهای گذشته با بیان اینکه درحال حاضر اعمال محدودیت برای صنایع فولاد و پتروشیمی در اولویت است، گفت: به غیر از این دو، مواردی نیز وجود دارد که پس از هماهنگی با وزارت صمت اگر لازم باشد اعمال خواهیم کرد.

حال با توجه به کاهش تولیدات شرکت‌های مذکور به وسیله محدودیت‌های گازی ایجاد شده، سهام این شرکت‌ها با چالش‌هایی روبرو است. در دو روز طی شده از هفته جاری که دو روز معاملاتی پس از خبر قطعی گاز صنایع نیز به شمار می‌رود، قیمت این سهم‌ها با کاهش همراه بوده و خروج پول حقیقی شدیدی در معاملات روزانه آنها مشاهده می‌شود.

سهام «کرماشا» که متعلق به شرکت صنایع پتروشیمی کرمانشاه است در روز شنبه و قبل از افشای خبر قطعی گاز این پتروشیمی 1.2 درصد کاهش قیمت داشت و امروز نیز به دلیل این افشا، با توقف نماد خود مواجه بود. سهام خراسان نیز که روز شنبه به دلیل افشای خبر محدودیت‌های گازی پتروشیمی خراسان متوقف شده بود امروز بازگشایی شد و افت قیمت 1.84 درصدی را با 2.32 میلیارد تومان خروج پول حقیقی تجربه کرد. سهام شپدیس نیز در دو روز گذشته به ترتیب 2.65 و 1.15 درصد کاهش قیمت داشته و خروج پول حقیقی 9.87 میلیارد تومانی را در این دو روز تجربه کرده است.

سهام شیراز نیز که متعلق به شرکت پتروشیمی شیراز است، دو روز معاملاتی گذشته را با کاهش قیمت 2.95 درصدی و 1.33 درصدی پشت سر گذاشته است.

نماد شیراز در این دو روز 5.79 میلیارد تومان خروج پول حقیقی داشته است. سهام پتروشیمی زاگرس نیز در دو روز گذشته به ترتیب 3.44 و 1.62 درصد کاهش قیمت داشته است. نماد زاگرس در این دو روز 5.63 میلیارد تومان خروج پول حقیقی به ثبت رسانده است.

نماد فسبزوار که متعلق به سهام شرکت پارس فولاد سبزوار است، در این دو روز 2.52 درصد و 1.96 درصد کاهش قیمت داشته و خروج پول حقیقی بیش از 630 میلیون تومانی را تجربه کرده است.

با شرایطی که مخازن گاز کشور و مصرف گاز خانگی در این روز‌ها دارند، باید منتظر باشیم تا نمادهای بیشتری به این شش نماد افزوده شود.

از سوی دیگر با افزایش احتمال قطعی گاز در شرکت‌ها پتروشیمی و فولادی، تحلیلگران بورس تهران معتقدند که نمادهای این دو صنعت در حال حاضر ریسک بالایی برای سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت و میان مدت دارند.