رویداد
طبق گزارش بانک مرکزی
در سه ماهه دوم امسال رشد اقتصادی 3،6 درصد شد
تولید ناخالص داخلی در سه ماهه دوم سال ۱۴۰۱ نسبت به سه ماهه دوم نیمه نخست سال گذشته، رشد ۳.۶ درصدی را نشان میدهد. همچنین رشد اقتصادی بدون نفت طی دوره مذکور معادل ۳.۱ درصد بود. به گزارش ایسنا، بانک مرکزی اعلام کرد: بر اساس محاسبات مقدماتی اداره حسابهای اقتصادی این بانک، تولید ناخالص داخلی به قیمت پایه (و به قیمتهای ثابت سال ۱۳۹۵) در سه ماهه دوم سال ۱۴۰۱ به رقم ۴۱۵۴.۸ هزار میلیارد ریال رسید که نسبت به سه ماهه دوم نیمه نخست سال گذشته، رشد ۳.۶ درصدی را نشان میدهد. همچنین رشد اقتصادی بدون نفت طی دوره مذکور معادل ۳.۱ درصد بود. بررسی عملکرد رشد اقتصادی بر حسب فعالیتهای عمده اقتصادی نشان میدهد، رشد عملکرد تولید ناخالص داخلی در سه ماهه دوم سال ۱۴۰۱ حاصل تحقق رشد مثبت ارزش افزوده تمامی گروههای «کشاورزی»،«نفت و گاز»،«صنایع و معادن » و«خدمات » به ترتیب معادل ۰.۸، ۱۰.۴، ۶.۹ و ۲.۴ درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل از آن است. به لحاظ وضعیت سرمایهگذاری نیز در سه ماهه دوم سال ۱۴۰۱ «تشکیل سرمایه ثابت ناخالص » از نرخ رشد ۷.۳ درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل برخوردار شد که این میزان رشد حاصل عملکرد رشد مثبت تشکیل سرمایه در هر سه بخش «ماشین آلات »، «ساختمان » و «سایر تشکیل سرمایه » به ترتیب معادل ۱۳.۶، ۳.۹ و ۰.۸ درصد بوده است. در مجموع عملکرد تولید ناخالص داخلی کشور در نیمه نخست سال ۱۴۰۱ «با احتساب نفت» و «بدون احتساب نفت »به قیمتهای ثابت سال ۱۳۹۵ به ترتیب به ۷۷۴۸.۹ و ۷۱۰۴.۶ هزار میلیارد ریال رسید که نسبت به دوره مشابه سال قبل به ترتیب با افزایش ۳.۰ و ۲.۷ درصدی همراه بود. لازم به ذکر است که تحقق رشد اقتصادی ۳.۰ درصدی در نیمه نخست سال ۱۴۰۱ در امتداد رشد اقتصادی مثبت سال۱۴۰۰ (معادل ۴.۴ درصد)، حکایت از بهبود عملکرد فعالیتهای اقتصادی در کشور به رغم تداوم تحریمهای اقتصادی دارد.
کدام کشورها بالاترین و پایینترین تورم را دارند؟
اتاق بازرگانی تهران در جدیدترین گزارش خود به بررسی وضعیت اقتصاد جهانی در چند شاخص مهم از جمله تورم پرداخته است. بر اساس برآوردهای صورت گرفته پس از شوک تورمی که جهان را در نیمه سال ۲۰۲۲ فرا گرفت، پیش بینی میشود که نرخ تورم در سال آینده میلادی کاهش پیدا کند و این موضوع در سال ۲۰۲۴ به ثبات برسد. به این ترتیب میانگین تورم در اقتصادهای نوظهور حدود ۴.۲ درصد و در اقتصادهای توسعه یافته ۴.۷ درصد خواهد بود. همچنین در طول این مدت میانگین رشد اقتصادی در کشورهای نوظهور ۳.۶ درصد پیش بینی میشود. رشد اقتصادی چین، هنگ کنگ، تایلند، برزیل، مالزی، اندونزی و تداوم رشد اقتصادی در منطقه خاورمیانه در میان کشورهای صادرکننده نفت در حاشیه خلیج فارس، عوامل تاثیرگذار در ثبت این رشد اقتصادی هستند. در کنار آن، در این تحلیل سه عامل به عنوان تهدید کننده آینده اقتصادی جهان وجود داشته که در سال ۲۰۲۳ میتوانند تغییر وضعیت بدهند. حمله روسیه به اوکراین، تشدید نرخ بهره تهاجمی فدرال رزرو و سیاست کووید صفر و بحران مستغلات در چین عوامل نگران کننده اصلی در این سال بوده است. به نظر میرسد که چین با عقبنشینی نسبی، تصمیم به بازگشایی دوباره اقتصاد خود گرفته، افزایش نرخ بهره متوقف شده و حتی کاهش خواهد یافت و البته هنوز بحران جنگ در اوکراین به جایی نرسیده است. برآوردهای تورمی صورت گرفته در ماه اکتبر سال ۲۰۲۲ نشان میدهد که آرژانتین با ثبت تورم ۸۸ درصدی بدترین عملکرد را در میان کشورهای منتخب داشته است و پس از آن ترکیه با ۸۵.۵ درصد در رتبه دوم بوده است. ایران در این مدت بر اساس آمارهای مهر ماه تورم نقطه به نقطه ۴۸ درصدی داشته و در رده سوم قرار گرفته است. پاکستان با ۲۶، لهستان با ۱۷ و روسیه، شیلی و ازبکستان نیز با تورم ۱۲ درصدی در ردههای بعدی قرار دارند. همچنین میانگین تورم در منطقه یورو حدود ۱۰ درصد اعلام شده است. در میان کشورهایی که کمترین تورم را دارند چین با ۲.۱ درصد قرار گرفته و پس از آن عمان با ۲.۴، عربستان سعودی با 3، عراق با ۴.۲ و قطر با 5 درصد قرار گرفتهاند. تورم امریکا نیز در این مدت ۷.۷ درصد ارزیابی شده است.
انتقاد همتی از دولت:
در دستاورد سازی موهومی پیشتازید، اما دلار در ۹ ماه ۵۲ درصد گران شده
در ۸ ماه اخیر، سه برابر مدت مشابه در سال ۹۹، چاپ پول کردید. عبدالناصر همتی، رییس کل سابق بانک مرکزی در انتقاد از سیاست اقتصادی دولت نوشت: از وعده نیم و سپس تک رقمی کردن تورم خبری نیست، رشد ۸ درصدی و تقویت پول ملی و وصل نکردن سفره مردم به مذاکرات هم پیشکش، البته در بوقهای تبلیغاتیتان در دستاورد سازی موهومی پیشتازید. عبدالناصر همتی، رییس کل سابق بانک مرکزی در انتقاد از سیاست اقتصادی دولت نوشت: در ۸ ماه اخیر سه برابر مدت مشابه در ۹۹ چاپ پول کردید (۱۲۵ هزار میلیارد تومان)! و ۹۷۵ هزار میلیارد تومان خلق نقدینگی داشتید.
دلار ۹ ماهه با رشد نجومی ۵۲ مواجه و ۴۰,۰۰۰ تومان را رد کرد. تورم یک ساله به ۴۵ رسید. از وعده نیم و سپس تک رقمی کردن تورم خبری نیست، رشد ۸درصدی و تقویت پول ملی و وصل نکردن سفره مردم به مذاکرات هم پیشکش البته در بوقهای تبلیغاتیتان در دستاورد سازی موهومی پیشتازید...